ESPA

Το ΙΚΥ θεσπίζει την "Ελληνική Ημέρα Βραβείων και Υποτροφιών 2013"


iky_ethniki_imera_upotrofion2.jpg


ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΙΚΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ!

Γιορτάζει την “Ελληνική Ημέρα Βραβείων και Υποτροφιών 2013"

Με πρωτοβουλία της Προέδρου του ΔΣ του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, αν. καθ. Εφης Κ. Μπάσδρα, το ΙΚΥ θέσπισε την 27η Οκτωβρίου ως την «Ελληνική Ημέρα Βραβείων και Υποτροφιών». Η 27η Οκτωβρίου επιλέχτηκε γιατί αυτή τη μέρα δίνονται σε όλα τα σχολεία οι έπαινοι αριστείας και τα βραβεία επίδοσης για την φοίτηση των μαθητών την προηγούμενη χρονιά. Το ΙΚΥ πιστό στους σκοπούς του και στους στόχους του τα τελευταία 62 χρόνια στηρίζει την αριστεία και προ πάντως δίνει ίσες ευκαιρίες για μάθηση και μόρφωση. Πιστό στο όραμα φωτισμένων ανθρώπων που το δημιούργησαν, θεσμός πλέον το ίδιο, δημιουργεί με τη σειρά του θεσμούς αριστείας! Ετσι, στο πλαίσιο ανακήρυξης της 27ης Οκτωβρίου σε «Ελληνική Ημέρα Βραβείων και Υποτροφιών» και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποφασίστηκε η επιβράβευση των τριών (3) πρώτων αποφοιτησάντων μαθητών της τρίτης τάξης του Γυμνασίου. Στους μαθητές αυτούς θα επιδοθούν έπαινοι για την επίδοσή τους και θα προσφερθούν από το ΙΚΥ από ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένας εκτυπωτής στον κάθε μαθητή που διακρίθηκε. Επιλέχτηκε η Γ’ Γυμνασίου έτσι ώστε τα παιδιά που τώρα φοιτούν στο Λύκειο να μπορούν να βοηθηθούν στα πλαίσια των αυξημένων απαιτήσεων της νέας οργάνωσης του νέου Λυκείου. Γι΄ αυτή την επιβράβευση, το ΙΚΥ στηρίζοντας την αρχή των «ίσων ευκαιριών» επέλεξε με τη βοήθεια του Υπουργείου 16 δυσπρόσιτα σχολεία και σχολεία της άγονης γραμμής. 

Από το Νευροκόπι Δράμας μέχρι το Σουφλί και από τον Άγιο Ευστράτιο μέχρι την Τήλο, το ΙΚΥ γεφυρώνει τις αποστάσεις και παρέχει πρόσβαση στην επικοινωνία, τη γνώση και τις νέες τεχνολογίες για την εκπαίδευση, ακόμη και σε μαθητές των πιο απομακρυσμένων περιοχών της χώρας. Η Πρόεδρος του Ιδρύματος αν. καθ. Εφη Κ. Μπάσδρα δήλωσε ότι απώτερος σκοπός του ΙΚΥ είναι να συνεχίσει να επιβραβεύει την Αριστεία και να στηρίζει τα ακριτικά σχολεία της χώρας μας. Επιπλέον με τη στήριξη του Υπουργείου που πρόσφατα όρισε το ΙΚΥ ως Εθνική Μονάδα συντονισμού του προγράμματος Erasmus + 2014-2020, το ΙΚΥ θα φροντίσει έτσι ώστε οι δράσεις αυτού του σημαντικού προγράμματος να φτάσουν και στα πιο δυσπρόσιτα σχολεία. Στοίχημα μας είναι τα σχολεία της άγονης γραμμής να πάρουν μέρος σε προγράμματα κινητικότητας όχι μόνο στα όρια της Ευρώπης αλλά και σε άλλες χώρες όπως προβλέπει το νέο πρόγραμμα.

Οι μαθητές των πιο απομακρυσμένων σχολείων μας θα γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι υλοποίησης του νέου προγράμματος.

Τα σχολεία που επελέγησαν ήταν τα:

  • Ημερήσιο Γυμνάσιο Κάτω Νευροκοπίου Δράμας

  • Ημερήσιο Γυμνάσιο Μεταξάδων Έβρου
  • 1ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Κυθήρων
  • Ημερήσιο Γυμνάσιο Λαβάρων Σουφλίου
  • Ημερήσιο Γυμνάσιο Μελίτης Φλώρινας
  • Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Σαπών Ροδόπης
  • Ημερήσιο Γυμνάσιο Αγίου Ευστρατίου
  • Ημερήσιο Γυμνάσιο Οινουσσών
  • Ημερήσιο Γυμνάσιο Νισύρου
  • Ημερήσιο Γυμνάσιο Τήλου
  • Ημερήσιο Γυμνάσιο Σικίνου
  • Ημερήσιο Γυμνάσιο Κιμώλου
  • Ημερήσιο Γυμνάσιο Φολεγάνδρου
  • Ημερήσιο Γυμνάσιο Λειψών
  • Ημερήσιο Γυμνάσιο Σύμης
  • Ημερήσιο Γυμνάσιο Κάσου

Στην προσωπική επικοινωνία που είχε η Πρόεδρος του ΙΚΥ με κάθε έναν από τους διευθυντές των σχολείων αναφέρθηκαν οι ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα σχολεία, κάποια από τα οποία είχαν δυο η και έναν μόνο μαθητή. Η συγκίνηση ήταν έκδηλη και από τις δυο μεριές καθώς η κα. Ζαφειρούλα Κοτσάκη, Διευθύντρια του ημερήσιου Γυμνασίου Σαπών του νομού Ροδόπης δήλωσε για την πρωτοβουλία του ΙΚΥ: «Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που επιλέχθηκε το Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών ως ένα από τα 16 σχολεία των δυσπρόσιτων περιοχών για την επιβράβευση των τριών (3) πρώτων αποφοιτησάντων μαθητών της τρίτης τάξης του Γυμνασίου τη σχολική χρονιά 2012-2013, Λαφτσή Ιωάννη, Καπούλα Κωνσταντίνου και Χαριτοπούλου Μαρίας. Ο Γιάννης, ο Κωνσταντίνος και η Μαρία ζουν σε μια περιοχή απομακρυσμένη με λιγότερα ερεθίσματα και περιορισμένες ευκαιρίες από αυτά των μεγάλων αστικών κέντρων. Γι’ αυτό και η προσπάθειά τους για μόρφωση και καλλιέργεια αξίζουν διπλά τον έπαινο και τα συγχαρητήριά μας. Είναι τιμή μας που το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) μας αξιώνει με την αρωγή του και ανταμείβει τους κόπους τους». 

Το ίδιο ενθουσιασμένη με την πρωτοβουλία του ΙΚΥ είναι και η Διευθύντρια του Ολοήμερου Γυμνασίου Αγίου Ευστρατίου κα Άννα Παπανικολάου, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Είναι πράγματι εξαιρετική η πρωτοβουλία του ΙΚΥ να ενισχύσει τους μαθητές των σχολείων των δυσπρόσιτων περιοχών, καθώς οι συνθήκες εκεί είναι ιδιαίτερες και υπάρχει μεγάλη ανάγκη από τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες. Με τη θέσπιση της 27ης Οκτωβρίου ως Ελληνικής Ημέρας Βραβείων και Υποτροφιών δίνεται ένα κίνητρο στους μαθητές αλλά και στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι υπηρετούν σε αυτά τα μέρη, να προσπαθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να επιτελέσουν ο καθένας από την πλευρά του το έργο τους υπό αντίξοες συνθήκες, ενισχύοντάς τους έτσι υλικά αλλά και ηθικά. Ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν οι συνθήκες να συνεχιστεί αυτό το αξιέπαινο έργο του Ιδρύματος και ότι οι μαθητές θα ανατροφοδοτηθούν, ώστε να θέτουν και να ξεπερνούν πάντοτε υψηλούς στόχους με τη βοήθεια των καθηγητών τους».
Η εκπαίδευση αποτελεί τον αναγκαίο και βασικό μοχλό για την ανάκαμψη της κοινωνίας και την έξοδο από την κρίση. Βασισμένη στην έρευνα, τη γνώση και την καινοτομία μπορεί να παίξει τον ρόλο ενός δυναμικού πυρήνα κοινωνικής προόδου και να στηρίξει τη νέα γενιά προσφέροντας ευκαιρίες και προοπτική. Στη στρατηγική αυτή στόχευση είναι ενταγμένη και η πρωτοβουλία του ΙΚΥ για τη θέσπιση της Ελληνικής Ημέρας Βραβείων και Υποτροφιών.
Το ΙΚΥ θεσπίζοντας την ημέρα αυτή, αρχής γενομένης για πρώτη φορά από το 2013, ευελπιστεί στη δημιουργία ευκαιριών για τους νέους ανθρώπους.
Μοττο μας: Το ΙΚΥ αλλάζει… Χτίζουμε μαζί το νέο ΙΚΥ της Αριστείας, της Καινοτομίας και των Ίσων Ευκαιριών, δήλωσε η Πρόεδρος του ΙΚΥ αν. καθ. Εφη Κ. Μπάσδρα.

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss