ESPA

Λιάπη Ελένη, Πρακτική Άσκηση Erasmus

Θέλησα κ εγώ να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία Erasmus Πρακτική άσκηση. Όντας στο τελευταίο έτος σπουδών μου στο τμήμα Βιολογίας του Ε.Κ.Π.Α, το 2012, αποφάσισα να αναζητήσω εξάμηνη πρακτική εξάσκηση σε εργαστήριο του εξωτερικού και να εξετάσω σε προσωπικό επίπεδο το κατά πόσο μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις ενός μεγάλου ερευνητικού κέντρου. Εστιάζοντας λοιπόν στο στόχο μου, που δεν ήταν άλλος από το να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου στη Μοριακή Βιολογία, έστειλα αίτηση για πρακτική άσκηση στo Ινστιτούτο Καρολίνσκα στο Huddinge της Στοκχόλμης (Σουηδία). Εφόσον η απάντηση ήταν θετική, με την καθοδήγηση του Γραφείου Εrasmus του E.K.Π.Α, διεκπεραίωσα όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την αίτηση της υποτροφίας.

Κατόπιν εγκρίσεως της πρακτικής, μπόρεσα να ξεκινήσω τα βήματά μου στο νέο εργαστήριο, πλαισιωμένη από καταρτισμένους ερευνητές με δημοσιεύσεις σε περιοδικά υψηλού κύρους όπως Nature. H ευθύνη και η πρόκληση που ένιωθα ταυτόχρονα, ήταν καθοριστικές στο να οργανώσω τα πειράματά μου. Πέραν της λεπτομερέστατης θεωρητικής καθοδήγησης από την πλευρά του επιβλέποντα καθηγητή μου, κυρίου Πέτρου Ζαφειρόπουλου (με πολύχρονη σταδιοδρομία στο εξωτερικό) και την αρχική επίβλεψη από διδακτορικούς φοιτητές, κατά τα πρώτα δειλά μου πειράματα, επιβαλλόταν να εργαστώ μόνη και αυτόνομα. Μετά από δύο μήνες μελέτης όλης της συναφούς βιβλιογραφίας και προπαρασκευαστικών πειραμάτων, διεξήγαγα τα πειράματα που είχα αναλάβει. Τα αποτελέσματα, συντέλεσαν στο να λάβω μέρος στην ερευνητική μελέτη με τίτλο : “Identification of novel non-coding RNA-based negative feedback regulating the expression of the oncogenic transcription factor GLI1”. Οι νέες γνώσεις που αποκόμισα στο Καρολίνσκα, ήταν ουσιώδεις για το πεδίο της μοριακής Βιολογίας και η μεγαλύτερη πρόκληση να μεταφέρω τις γνώσεις μου από τα βιβλία στην πράξη. Τότε ήταν που η αυτενέργεια και η κριτική μου σκέψη αναπτύχθηκαν με γρήγορο ρυθμό! Η αυτοπεποίθησή μου παράλληλα. Το ρητό που λέει «The mediocre teacher tells. The good teacher explains. The superior teacher demonstrates. The great teacher inspires!” ισχύει και νιώθω τυχερή που είχα ως τώρα καθηγητές στο πλάι μου που με τις συμβουλές τους μπορούσα να σκεφτώ ένα βήμα περαιτέρω. Δύο χρόνια αργότερα, το Μάρτιο του 2014, η εργασία δημοσιεύτηκε στο journal Morecular Oncology. Επιστημονικοί συνεργάτες από διάφορες χώρες συμμετείχαν, ανάμεσά τους κ εγώ. Η συμμετοχή μου ήταν αντικειμενικά μικρή. Παρ’ όλα αυτά αναγνωρίστηκε. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη απόρροια από αυτή την προσπάθεια.

Η πρακτική Εrasmus όμως δεν είχε μόνο θετικό αντίκτυπο στην επαγγελματική μου πορεία αλλά και στην εξέλιξή μου σε προσωπικό κ πνευματικό επίπεδο. Βίωσα ότι η συνεχή προσπάθειά μου για προσαρμογή και κατανόηση της νέας κουλτούρας και τρόπου ζωής, η υπομονή και η προσήλωση στο στόχο είναι απαραίτητος τρόπος ζωής!

Σχετικά με την επιλογή της πόλης, είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια η ομορφιά της Στοκχόλμης. Κάποιος φίλος/η είχε πει : «Είναι λες και βγήκε από παραμύθι». Ναι, είχε δίκιο! Ήσυχα, πράσινα, παραθαλάσσια τοπία. Φιλικοί άνθρωποι. Δεν θα μπορούσα να ευχηθώ ομορφότερες συνθήκες διαβίωσης. Πέραν των ερευνητών που γνώρισα, και των διδακτορικών φοιτητών με τους οποίους κρατάμε ακόμη επαφή, οι φιλίες που προέκυψαν ήταν ακόμη ένα μεγάλο δώρο που πιστεύω έρχεται με την απόφαση για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό. Η κυρία στης οποίας την οικία νοίκιαζα ένα πανέμορφο δωμάτιο έξω από την Στοκχόλμη, οι συμφοιτητές και συμφοιτήτριες στην Στοκχόλμη προερχόμενοι από Ελλάδα, Πορτογαλία, Κίνα, Μπαγκλαντές, Ιταλία, οι ιατροί από Κύπρο έγιναν από τους φίλους που δεν θα ξεχάσω ποτέ και προσπαθώ να κρατήσω επικοινωνία και να ανταλλάσουμε νέα μας. Περπατώντας, μετά το εργαστήριο, εξερευνούσαμε την πόλη, πηγαίναμε για μεσημεριανό παρέα, γιορτάσαμε την Ανάσταση το Πάσχα μαζί, την 25η Μαρτίου στην Ελληνική κοινότητα Στοκχόλμης.

Κοιτάζοντας τρία χρόνια πίσω πιστεύω ότι η πρακτική Erasmus ήταν από τις πιο εποικοδομητικές εμπειρίες που είχα στην επαγγελματική-εκπαιδευτική μου πορεία! Με περίσσεια σιγουριά και χαρά, παροτρύνω κάθε φοιτητή να μην φοβηθεί ότι θα χάσει χρόνο από τις σπουδές του στην Ελλάδα ή ότι η νέα χώρα θα είναι ξένη και απρόσιτη, αλλά να αδράξει την ευκαιρία και να διευρύνει τους ορίζοντές του! Το διαχρονικό “Carpe diem” το οποίο οφείλω στην κυρία Ματίνα Κουρτίνα, θα τολμούσα να το προσαρμόσω στο “Carpe Erasmus” και να το φωνάξω δυνατά! Καλές σπουδές και καλό Erasmus!  

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss