ESPA

Ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη για τα σχολεία

Το φαινόμενο της σχολικής διαρροής αποτελεί ένα πολυσύνθετο, δυναμικό και πολύπλευρο φαινόμενο το οποίο συνδέεται με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη φτώχεια και τη κακή υγεία των ατόμων που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν πρόωρα το σχολείο. Οι λόγοι που οδηγούν τους νέους στην απόφαση αυτή μπορεί να οφείλονται σε προσωπικά ή οικογενειακά προβλήματα, σε μαθησιακές δυσκολίες ή στην εύθραυστη κοινωνικο-οικονομική τους κατάσταση. Σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο διαρθρώνεται το εκπαιδευτικό σύστημα, το κλίμα εντός του σχολείου καθώς και οι σχέσεις μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η Ευρωπαϊκή Εργαλειοθήκη για τα σχολεία αποτελεί προϊόν Ευρωπαϊκής Συνεργασίας και διατίθεται μέσω του School Education Gateway. Στόχος της είναι να υποστηρίξει την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών μεταξύ των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία και των φορέων χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής. Προσφέρει ολοκληρωμένες ιδέες για τη βελτίωση της συνεργασίας εντός, μεταξύ και πέραν των σχολείων, προκειμένου όλοι οι νέοι να έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώνουν επιτυχώς τις σχολικές τους σπουδές.

Η Ευρωπαϊκή Εργαλειοθήκη για τα σχολεία απευθύνεται σε σχολικούς διευθυντές, σε εκπαιδευτικούς, σε γονείς αλλά και σε άτομα που συμμετέχουν σε διάφορες πτυχές της σχολικής ζωής προκειμένου να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες, παραδείγματα παρεμβάσεων και πηγές εκπαιδευτικού υλικού στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την παροχή αποτελεσματικής και ποιοτικής προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης.

Το υλικό της Εργαλειοθήκης απαρτίζεται από πέντε αλληλένδετα μεταξύ τους θεματικά πεδία:

1. Διοίκηση των σχολείων

2. Υποστήριξη των εκπαιδευτικών

3. Υποστήριξη των μαθητών

4. Συμμετοχή των γονέων

5. Συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων

Tα πέντε θεματικά πεδία χωρίζονται σε επιμέρους ενότητες. Οι ενότητες περιλαμβάνουν παραδείγματα συγκεκριμένων δράσεων που μπορούν να αναληφθούν σε επίπεδο σχολείου.

Η κάθε ενότητα περιλαμβάνει:

• σύντομη επεξήγηση των λόγων για τους οποίους η διάσταση αυτή είναι σημαντική για την επιτυχή πορεία των μαθητών και τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, με αποδεικτικά στοιχεία από έρευνες, παραδείγματα παρεμβάσεων σε σχολικό επίπεδο και συνδέσμους για συμπληρωματικό υλικό

• διάφορους πόρους, από ερευνητικές μελέτες και εκθέσεις έργων μέχρι συγκεκριμένα παραδείγματα καλών πρακτικών στα οποία περιγράφονται οι τρόποι επιτυχούς εφαρμογής υλοποίησης μιας παρέμβασης (με στοιχεία επικοινωνίας, εφόσον είναι διαθέσιμα).

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Ευρωπαϊκή Εργαλειοθήκη για Σχολεία

School Education Gateway

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss