13-6-2024/Εκδήλωση για τις Υποτροφίες Fulbright στην οικία του πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα

Στην Αθήνα, στις 13/06/2024, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην οικία του πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, κ. George Tsunis παρουσία του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα κ. George Tsunis, του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη,  του Προέδρου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, κ. Μιχαήλ Κουτσιλιέρη και της Διευθύνουσας Συμβούλου του Ιδρύματος Fulbright, κ. Άρτεμις Ζενέτου, απονεμήθηκαν οι υποτροφίες Fulbright για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 σε 73 νέους και νέες δικαιούχους.

Στην ομιλία του, ο κ. Tsunis υπογράμμισε την σημασία της εκπαίδευσης και της διαπολιτισμικής κατανόησης. Ο υπουργός Παιδείας, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, επεσήμανε την αξία του προγράμματος Fulbright στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Αμερικής, ενώ από την πλευρά της η κ.  Ζενέτου τόνισε την σημασία των υποτροφιών στην ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Επισημαίνεται ότι οι εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής μέσω του Ιδρύματος Fulbright ξεκίνησαν το 1948, ενώ, από το ακαδ. έτος 2022-2023, το Ι.Κ.Υ., ως αποκλειστικός χρηματοδότης του Προγράμματος, συνεργάζεται με το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα για την υλοποίηση δύο κύκλων υποτροφιών οι οποίες αφορούν στην κινητικότητα 5 Ελλήνων υποψηφίων διδακτόρων προκειμένου να διεξάγουν έρευνα στις Η.Π.Α. και στην κινητικότητα 4 Αμερικανών υποψηφίων διδακτόρων προκειμένου να διεξάγουν έρευνα σε ελληνικά A.E.I. Η αρχική διάρκεια του προγράμματος είναι πενταετής, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου € 827.000.

Στους νέους και στις νέες υποτρόφους το Ι.Κ.Υ. εύχεται η σημαντική αυτή ευκαιρία να τους παράσχει τα κατάλληλα εφόδια ώστε να διακριθούν στους τομείς τους, να ευοδωθούν οι στόχοι τους και να επιτύχουν επιστημονική και προσωπική αριστεία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο