Εκτύπωση αυτής της σελίδας

16/1/2014 - Εναρκτήρια εκδήλωση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, στην Αθήνα

erplusathiky_161.jpg

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διοργάνωσε την εναρκτήρια εκδήλωση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, στις 16 Ιανουαρίου 2014, στην Αθήνα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το πολιτικό πλαίσιο καθώς και οι δράσεις του νέου προγράμματος από διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Την εκδήλωσε άνοιξε με ομιλία του ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ενώ θερμό καλωσόρισμα έκανε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας κα Αντρούλλα Βασιλείου. Σύμφωνα με την κ. Βασιλείου, το Erasmus+ θα υποστηρίξει συμπράξεις ώστε να βοηθήσει στη μετάβαση από την εκπαίδευση στην εργασία, καθώς και μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης στα κράτη-μέλη. «Πρόκειται για θέματα ζωτικής σημασίας, αν θέλουμε να εφοδιάσουμε τη νέα μας γενιά με τα προσόντα και τις δεξιότητες που χρειάζεται για να επιτύχει στη ζωή», θεωρεί η επίτροπος.

"Το ΙΚΥ, υλοποιεί με  διαφάνεια και αξιοπιστία τα ευρωπαικά προγράμματα για την εκπαίδευση απο το 1987. Η επιτυχής αυτη υλοποίηση αποτέλεσε και το εχέγγυο για την συνολική ανάθεση του νέου προγράμματος ERASMUS+ στο ΙΚΥ, απο το Υπουργείο Παιδείας. Πανευρωπαικά, με τα προγράμματα αυτά μετακινήθηκαν πάνω απο 2 εκατομμυρια φοιτητες σε ολη την Ευρωπη. Με το νεο πρόγραμμα ERASMUS+ περισσότεροι από 4 εκατομμύρια, φοιτητές της ανώτατης εκπαίδευσης, φοιτητές επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητευόμενοι, νέοι άνθρωποι, θα λάβουν υποστήριξη για σπουδές, εργασία ή εθελοντισμό στο εξωτερικό. Ολοι αυτοι ανήκουν στην περiφημη γενια του Erasmus. Η πρωτη γενια του Erasmus εχει ηδη ενηλικιωθει. Το αφηγημα της Ευρώπης είναι πλεον στα χερια τους. Στα χέρια εκατομμυρίων νεων ανδρων και γυναικων που πέρασαν και θα περάσουν τη δεκαετία των '20 χρονων τους μοιράζομενοι, γραφεία, εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας, φοιτητικες εστιες, εμπειρίες, χαρές, γνώση, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί λοιπόν, εχουν ενα καθηκον και μια υποχρέωση: το αφηγημα αυτο να το ταξιδέψουν σε ανοιχτες οραματικές θαλασσες για το καλο των λαων της Ευρωπης! Για πρόοδο, ευημερία, αναπτυξη, ελευθερία, δημοκρατία" δήλωσε η κ. Εφη Μπάσδρα, πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, που είναι η εθνική μονάδα υλοποίησης του Erasmus+.

Το ERASMUS+ είναι το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, το οποίο τη νέα περίοδο 2014-2020 συνεχίζεται ενισχυμένο κατά 40%, και στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης (Ανώτατη Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Σχολική Εκπαίδευση, δραστηριότητες νεολαίας, κτλ). Το νέο πρόγραμμα συνδυάζει όλα τα σημερινά προγράμματα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία όπως, μεταξύ άλλων, το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης (LLP/ Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), το πρόγραμμα «Νεολαία σε Δράση» και πέντε προγράμματα διεθνούς συνεργασίας (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink και τα προγράμματα συνεργασίας με τις βιομηχανικές χώρες).


Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε εδώ


Δείτε τις Παρουσιάσεις της Ημερίδας


Νέο!! Δείτε  εδω την  Ομιλία της Προέδρου του ΙΚΥ Κα Έφης Κ. Μπάσδρα στην Ακαδημία Αθηνών


 - Δείτε  εδω την  Εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών -