ESPA

10/3/2014 - Ημερίδα Ενημέρωσης για το Πρόγραμμα Erasmus+, στην Τρίπολη

To Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών/Εθνική Μονάδα του Προγράμματος Erasmus+, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και η Περιφέρεια Πελοποννήσου διοργάνωσαν Ημερίδα ενημέρωσης για το Erasmus+, το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό για την περίοδο 2014-2020 τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης.. Πάνω από 400 άτομα από τους χώρους της Σχολικής και της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το νέο πρόγραμμα.

Το ERASMUS+ συνεχίζεται ενισχυμένο κατά 40%, και στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης. Το νέο Πρόγραμμα συνδυάζει όλα τα σημερινά προγράμματα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία όπως, μεταξύ άλλων, το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα δια Βίου Μάθηση (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), το πρόγραμμα «Νεολαία σε Δράση» και πέντε προγράμματα διεθνούς συνεργασίας (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink) και τα προγράμματα συνεργασίας με τις βιομηχανικές χώρες.

Το Erasmus+ στοχεύει να αναπτύξει συνέργειες ανάμεσα σε διάφορους τομείς της εκπαίδευσης καθώς και τον κόσμο της εργασίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα δοθεί ενημέρωση για τις ευκαιρίες που προσφέρει το πρόγραμμα Erasmus+ σε επιχειρήσεις και λοιπούς οργανισμούς απασχόλησης καθώς επίσης σε εκπαιδευτικούς σχολεία και άλλους οργανισμούς. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια για τη σχολική και την επαγγελματική εκπαίδευση (παράλληλες συνεδρίες) με στόχο την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών που προτίθενται να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης για την υλοποίηση κάποιας από τις προτεινόμενες δράσεις. Η συνάντηση είχε χαρακτήρα ενημέρωσης, αλλά και δημιουργίας ενός κλίματος ανταλλαγής απόψεων και συνεργασίας με σκοπό την αποτελεσματικότερη διάδοση του Προγράμματος ERASMUS+ .


Το ΙΚΥ καλωσόρισε στην Τρίπολη ο δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης, ο οποίος ανέφερε ότι η εξωστρέφεια πρέπει να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, προκειμένου να αποκτηθεί εκείνη η δημόσια διοίκηση, που θα συμβάλλει στην πάταξη της γραφειοκρατίας. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Σπύρος Μισθός ο οποίος δήλωσε ότι το Erasmus +, ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμπλέκει γονείς, μαθητές, ενώ επιδιώκει την συνεργασία φορέων, οργανώσεων, αθλητικών συλλόγων, επιμελητηρίων, επιχειρήσεων, στοχεύοντας στην πολυγλωσσία και την απασχολησιμότητα. Ανέφερε μάλιστα ότι έχει ήδη προβεί σε μια σύσταση ομάδας έργου με στόχο την επιμόρφωση και την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών. Στάθηκε στην συγκινητική ανταπόκριση των εκπαιδευτικών και στην συνεργασία με Επιμελητήρια και τους φορείς.1sttripolifotikynk.jpg

Ακολούθως απεύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος του ΙΚΥ, Αναπ. Καθηγήτρια κα Έφη Μπάσδρα, η οποία εστίασε στη μεγάλη προσπάθεια που διενεργείται, προκειμένου το πρόγραμμα να διαδοθεί ακόμα και στο τελευταίο χωριό της Ηπείρου, όπως τόνισε. Σε διάφορες έρευνες, έχει σημειωθεί ότι η ανεργία, που εννοείται πως είναι σε δραματικά επίπεδα συντελούν και άλλοι λόγοι, όπως ελλιπής κατάρτιση μετά το πέρας των σπουδών, καθώς και ακαταλληλότητα κριτηρίων σε ό, τι αφορά την «επάνδρωση» ανθρωπίνου δυναμικού στις εκάστοτε επιχειρήσεις. Είναι ένα πρόγραμμα τόνισε, το οποίο συνδέει την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, σε μια συγκυρία δύσκολη για τη Χώρα.

Στη συνέχεια η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ειδικών Προγραμμάτων Διεθνών Υποτροφιών κα Μαρία Νικητάκη απεύθυνε ομιλία σχετικά με το νέο Πρόγραμμα, ενώ ακολούθησαν ομιλίες/ παρουσιάσεις από την Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης κα Ελευθερία Καμενοπούλου με τίτλο: «Σημεία Κλειδιά του Erasmus+» και την Υπεύθυνη Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Δρ. Ειρήνη Ντρούτσα με τίτλο: Erasmus+: «Κατανοώντας το νέο Πρόγραμμα, τι αλλάζει… τι παραμένει ίδιο…». Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν παράλληλες συνεδρίες ανά τομέα (σχολική εκπαίδευση, ανώτατη εκπαίδευση και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση), όπου συζητήθηκαν εκτενέστερα οι λεπτομέρειες του προγράμματος.

 

 

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss