ESPA

27-04-2018 | ACA-IKY Διεθνές Σεμινάριο με θέμα "Διεθνοποίηση και Ακαδημαϊκή Ελευθερία" – Αθήνα 2018

Η Academic Cooperation Association (ACA), ως διεθνές πολυπληθές δίκτυο, που προάγει σημαντικά ζητήματα στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), ως μέλος αυτής, συνδιοργάνωσαν Διεθνές Σεμινάριο στις 27 Απριλίου 2018 στην Αθήνα, με θέμα «Διεθνοποίηση και Ακαδημαϊκή Ελευθερία».


Το σεμινάριο τίμησαν με την παρουσία τους διεθνείς προσωπικότητες της Ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως οι: Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Sijbolt Noorda, επικεφαλής του Magna Charta observatory, Ulrich Grothus, Πρόεδρος της ACA και Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της DAAD, Allan Goodman, Διευθύνων Σύμβουλος του Institute for International Education των ΗΠΑ και διακεκριμένοι Καθηγητές, όπως ο Κώστας Δουζίνας, Birkbeck, University of London και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Birkbeck για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και η Marijk van der Wende- Utrecht University.


Στα πλαίσια της ημερίδας συζητήθηκαν ορισμένα φλέγοντα ζητήματα, τα οποία συνδέονται αφενός με την διαπίστωση της υπάρχουσας κατάστασης στη δομή, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των πανεπιστημιακών και εν γένει ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και αφετέρου με τη διερεύνηση των σχετικών παγκόσμιων τάσεων και την πρόταξη κατευθυντήριων γραμμών για την αντιμετώπιση των αδιαμφισβήτητων πλέον προβλημάτων.


Το θέμα εκτός από πολύπλευρο, χαρακτηρίζεται πάνω απ’ όλα ως επείγον, από τη στιγμή που η διεθνοποίηση και η έκφραση που δύναται να λάβει μέσα από την ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι αυτή που θα κληθεί να αντιμετωπίσει παγκόσμιες προκλήσεις. Προκύπτουν, λοιπόν, τρία βασικά ερωτήματα:

α) υφίσταται όντως, ως παγκόσμιο φαινόμενο, η εφαρμογή πολιτικών κατά της διεθνοποίησης και η μείωση της χρηματοδότησης για διεθνικά προγράμματα κινητικότητας,

β) η ακαδημαϊκή κοινότητα αντιμετωπίζει όντως κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας, ποινικής δίωξης, φυλάκισης κ.λπ. λόγω διακηρυγμένων πολιτικών θέσεων και

γ) ποιος πρέπει να είναι ο τρόπος αντίδρασης εκ μέρους των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς και των εθνικών μονάδων απέναντι σε καθεστώτα και πανεπιστήμια που «κακομεταχειρίστηκαν» την ακαδημαϊκή ελευθερία.


Στα δύο πρώτα ερωτήματα μπορεί να δοθεί καταφατική απάντηση, ενώ στο τρίτο ερώτημα η πλειοψηφία του ακαδημαϊκού κόσμου θεωρεί ως ενδεδειγμένη λύση την ενδυνάμωση των σχέσεων με τους εν λόγω φορείς, όχι όμως άκριτα και κατόπιν διασφάλισης δικλείδων ασφαλείας, όπως για παράδειγμα η διατύπωση σαφών και διαφανών κωδίκων δεοντολογίας καθώς και η χρήση αρχών του διεθνούς δικαίου.


Συμπερασματικά, οι ενέργειες που μπορούν και πρέπει να γίνουν άμεσα είναι η επαναξιολόγηση του όρου «διεθνοποίηση», η επανεκτίμηση της κοινωνικής διάστασης των πανεπιστημιακών χώρων, η διεξοδική και χωρίς εύκολους αφορισμούς ανάλυση του προβλήματος σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

 #IKY #Erasmusplus

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss