ESPA

Απονομή πιστοποιητικών από την Πρόεδρο του ΙΚΥ για το Πρόγραμμα ΘΥΕΣΠΑ 2013

 

 

thiespa

 

Πραγματοποιήθηκε και φέτος για εικοστό έκτο έτος το πρόγραμμα των ΘΥΕΣΠΑ (Θερινές Υποτροφίες Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών). Το Πρόγραμμα αυτό είναι το μεγαλύτερο, από πλευράς διάρκειας σπουδών και αριθμού συμμετεχόντων, που οργανώνεται στον ελληνικό χώρο και ενισχύεται οικονομικά από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Στην τελετή απονομής που έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013 παρέστη και απένειμε πιστοποιητικά η Πρόεδρος του ΙΚΥ αναπλ. Καθηγήτρια κα Έφη Μπάσδρα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος που άρχισε στις 3 Ιουνίου και τελείωσε στις 11 Ιουλίου λειτούργησαν έξι τμήματα (αρχαρίων, μέσων και προχωρημένων) όπου διδασκόταν για τέσσερις ώρες καθημερινά η Νέα Ελληνική Γλώσσα. Έγιναν επίσης διαλέξεις (στα τμήματα μέσων και προχωρημένων) Λογοτεχνίας, Ιστορίας και Τέχνης καθώς και διαλέξεις γενικότερου ενδιαφέροντος (Το Μακεδονικό Ζήτημα, Η Κύπρος στον Ελληνικό Πολιτισμό, Τι έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες και τι κάνουν οι Νεοέλληνες, Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, Γλώσσα & Πολιτισμός, Η Αδιάσπαστη Συνέχεια του Ελληνισμού κ.ά.). Οι φοιτητές επισκέφθηκαν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπου πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις/μαθήματα από ειδικούς αρχαιολόγους (Ακρόπολη, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο, Αρχαία Αγορά και Μουσείο Κεραμεικού, Μουσείο Μπενάκη). Επίσης οι φοιτητές επισκέφθηκαν τη Βουλή των Ελλήνων όπου έγινε ειδική ενημέρωση για την ιστορία του κτηρίου, τη λειτουργία της Βουλής και ξεναγήθηκαν στην έκθεση για τον Χαρίλαο Τρικούπη. Στους φοιτητές προσφέρθηκε το βιβλίο για τον Επιτάφιο του Περικλέους το οποίο έχει εκδοθεί από τη Βουλή σε 3 γλώσσες.

Στο πρόγραμμα δίδαξαν 27 Πανεπιστημιακοί και ειδικοί επιστήμονες και πήραν μέρος 173 διδασκόμενοι (φοιτητές και διδάσκοντες σε τμήματα νεοελληνικών σπουδών 77 ξένων Πανεπιστημίων και Ιδρυμάτων) από 30 χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κύπρος, Λετονία, Λευκορωσία, Μαυροβούνιο, Μεξικό, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Τουρκία, Τσεχία και Τυνησία.

Υπογραμμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του προγράμματος έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα 5.656 σπουδαστές από 75 χώρες αρκετοί από τους οποίους διδάσκουν σήμερα σε Πανεπιστήμια των χωρών τους σε τμήματα σχετικά με τις ελληνικές σπουδές. Στελέχη πρεσβειών διαφόρων χωρών έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα (πρέσβειρα Τσεχίας, μορφωτικοί ακόλουθοι Ρωσίας, Ουκρανίας, Βουλγαρίας και άλλων χωρών).

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss