ESPA

Αλατοπούλου Χρυσή, Σπουδές Erasmus

Διαβάστε την εμπειρία Erasmus της Χρυσής Αλατοπούλου, από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου η οποία πήγε στην Ρώμη. 

"Το ΙΚΥ μου έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσω ένα ταξίδι που θα με έφερνε πιο κοντά σε άλλους αλλά και τον εαυτό μου. Συμμετείχα λοιπόν και εγώ όπως και τόσοι άλλοι πριν από εμένα στο πρόγραμμα LLP Erasmus Studies. Έφυγα από το Τμήμα της Διοίκησης Επιχειρήσεων Ηγουμενίτσας με νέο προορισμό το Τμήμα των Ανθρωπιστικών Επιστημών της Ρώμης.

Σκόπευα να μάθω δυο πράγματα, την γλώσσα και τον πολιτισμό της χώρας. Αυτές ήταν οι ταπεινές μου προσδοκίες και τώρα απορώ με το πόσο αφελής στάθηκα. Το πρόγραμμα αυτό μου πρόσφερε πολλά περισσότερα. Δεν γνώρισα απλά μια γλώσσα ή έναν πολιτισμό. Γνώρισα ανθρώπους που μπορώ και έχω την χαρά να αποκαλώ φίλους, αλλά και τον εαυτό μου. Κατάλαβα ότι δεν υπάρχουν σύνορα εκεί όπου υπάρχει θέληση για επικοινωνία.

Παρόλο που στα πρώτα μου βήματα μιλούσα σαν αλλοδαπή, που ήμουν κιόλας, δεν υπήρξε ούτε ένα άτομο που να μην με βοηθήσει. Οι συμφοιτητές μου και οι καθηγητές του ιδρύματος υποδοχής με στήριξαν και με καλωσόρισαν με περισσότερο ενθουσιασμό από ό,τι μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Θυμάμαι με ιδιαίτερη εκτίμηση τους ανθρώπους στην γραμματεία του ιδρύματος που κάθε μέρα με χαιρετούσαν με χαμόγελο και μου φώναζαν «Ζήτω η Ελλάδα». Στην πραγματικότητα ζητωκραύγαζαν την σχέση που είχαμε αναπτύξει μεταξύ μας. Διότι η χώρα δεν είχε σημασία, δεν μας όριζε η καταγωγή ή η διαφορετικότητα.

Έζησα έξι απίστευτους μήνες συνεργασίας και δημιουργικότητας. Κέρδισα τον εαυτό μου όπως είμαι σήμερα, γνώσεις πάνω σε αντικείμενα που ίσως δεν θα είχα ποτέ την ευκαιρία να αποκτήσω, ανθρώπους που ενώ δεν είναι κοντά μου ξέρω ότι θα είναι διπλά μου και τη συνειδητοποίηση ότι μια απόφαση μπορεί να κάνει την διαφορά. Εγώ την έκανα και ξέρω ότι δεν θα υπάρξει ούτε μια στιγμή στο μέλλον μου που δεν θα αναζητώ την επαφή με έναν κόσμο έξω από τον δικό μου, αλλά εξίσου υπέροχο".  

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss