ESPA

Λιάφος Θωμάς, Σπουδές Erasmus

Διαβάστε την εμπειρία Erasmus του Θωμά Λιάφου, από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου ο οποίος πήγε στην Κολωνία της Γερμανίας. 

"Θα ήθελα να μοιραστώ τις εμπειρίες μου από ένα ιδιαίτερο ταξίδι και από μια φοβερή αλλαγή τρόπου ζωής που έκανα. Αναφέρομαι στο εξάμηνο που παραβρέθηκα για σπουδές στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην Κολωνία στο τμήμα της Πολύγλωσσης Επικοινωνίας. Τη δυνατότητα του να μπορέσω να σπουδάσω εκεί μου την έδωσε το νέο πρόγραμμα Erasmus+ και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, όπου και σπουδάζω.

Ήθελα να συμμετάσχω σε αυτό το πρόγραμμα γιατί θεωρούσα ότι θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να έρθω σε επαφή με ένα άλλο ακαδημαϊκό περιβάλλον καθώς και έναν διαφορετικό πολιτισμό. Φυσικά και η πρακτική εξάσκηση των ξένων γλωσσών ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ήθελα να συμμετάσχω. Τώρα πλέον μπορώ να πω με σιγουριά ότι όλα όσα ήλπιζα να πετύχω με αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Μια από τις πρώτες σκέψεις που έκανα, πριν ακόμη ξεκινήσω το ταξίδι μου, ήταν το πώς θα είναι η συνεργασία μου με τους υπόλοιπους συμφοιτητές και τους καθηγητές μου. Στην αρχή ήμουν αρκετά αγχωμένος από την όλη αλλαγή και αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητα μου να επικοινωνώ. Κάθε μέρα όμως που περνούσε αυτό το αίσθημα υποχωρούσε και ως το τέλος μπόρεσα να βελτιώσω το γλωσσικό μου επίπεδο χωρίς να έχω κάνει κάποια ιδιαίτερα αρνητική εμπειρία.

Η εμπειρία αυτή ως σύνολο είχε πάρα πολλές θετικές επιδράσεις σε διάφορους προσωπικούς τομείς. Ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν έχει όμως μόνο προσωπικά οφέλη, αλλά έχει και τη δυνατότητα να ωφελήσει ακόμη και σε εθνικό επίπεδο. Οι φοιτητές θα επιστρέψουν με νέες γνώσεις και καινοτόμες ιδέες από το εξωτερικό που μπορούν μελλοντικά να χρησιμοποιήσουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία στη χώρα τους. Βεβαίως, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα πρόγραμμα όπως το Erasmus+ βοηθάει στο να βρεθούν οι νέοι των ευρωπαϊκών χωρών πιο κοντά.

Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που μπόρεσα να αποκτήσω από το Erasmus+ ήταν μοναδικές και ανεπανάληπτες. Γι’ αυτό και θα πρότεινα σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα να το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη!"  

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss