ESPA

Μακαντάνη Ισαμπέλλα, Grundtvig

Διαβάστε την εμπειρία της Ισαμπέλλα Μακαντάνη, η οποία συμμετείχε με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ως διερμηνέας στο πρόγραμμα Grundtvig με θέμα, ‘Βιωματική Μάθηση σε Ιστορικούς Χώρους & Μουσεία’. 

"Η γλώσσα ως μέσο επικοινωνίας σου επιτρέπει να εξερευνήσεις τον κόσμο. Όταν λοιπόν δέχτηκα την πρόταση να συνοδεύσω το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ως διερμηνέας στο πρόγραμμα Grundtvig με θέμα, ‘Βιωματική Μάθηση σε Ιστορικούς Χώρους & Μουσεία’, δέχτηκα με μεγάλη μου χαρά χωρίς δεύτερη σκέψη.

Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με αξιόλογους επιστήμονες. Έμαθα να λειτουργώ ως μέλος μιας συντονισμένης ομάδας και αποκόμισα γνώσεις, εμπειρία και δημιουργικότητα. Αναθεώρησα πολλά και ανακάλυψα ότι υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι εκπαίδευσης πέρα από την συμβατική. Έμαθα να κινούμαι με αυτοπεποίθηση σ’ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Ένα ευγενικό χαμόγελο ξέρετε, είναι σε όλες τις γλώσσες το ίδιο.

Είχα την τύχη να θαυμάσω υπαίθρια μουσεία στην Ρουμανία και να συναντήσω το παρελθόν στη Λαοδίκεια και την Ιεράπολη στην Τουρκία. Ένα στοιχείο που υπερίσχυε πάντα ήταν ο σεβασμός. Όλοι είχαν το δικαίωμα του λόγου και η όποια διαφωνία ξεπερνιόταν πάντα με διάλογο. Όταν εργάζεσαι για κοινό σκοπό, υπερτερεί το πνεύμα της ομαδικότητας, και οι όποιοι γλωσσικοί φραγμοί ξεπερνιούνται.

Το πρόγραμμα λειτούργησε ως βάση για τη δημιουργία κοινών κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με το σχεδιασμό δραστηριοτήτων βιωματικής μάθησης για ενήλικες. Συγκεκριμένα, για να υποστηρίξει όσους έχουν ευθύνη για την εκπαίδευση, όσοι διαχειρίζονται την προβολή των ιστορικών χώρων, προσωπικό μουσείων και γκαλερί, διασφαλίζοντας ότι οι ευκαιρίες μάθησης, είναι πραγματικά προσβάσιμες σε όλους.

Η εμπειρία να συμμετέχει κανείς σε διαπολιτισμικά προγράμματα είναι μοναδική. Είναι μια πρόκληση γιατί σου δίνεται η ευκαιρία να εξελιχτείς σε πραγματικές συνθήκες. Διδάσκεσαι την ιστορία με έναν καινοτόμο τρόπο. Αισθάνεσαι χρήσιμος, γιατί ενώ μαθαίνεις ταυτόχρονα προσφέρεις. ‘Κτίζεις’ σχέσεις εμπιστοσύνης. Μαθαίνεις να σέβεσαι τον πολιτισμό ενός λαού χωρίς να χάνεις την ταυτότητά σου. Αισθάνεσαι ότι είσαι μέλος μιας μεγάλης οικογένειας. Χαίρεσαι με την επιτυχία του άλλου γιατί ταυτόχρονα ξέρεις ότι είναι και δική σου. Είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι και το προτείνω ανεπιφύλακτα, εξάλλου η μάθηση είναι για όλους!"

Ιστοσελίδα: http://documents.pageflip-flap.com/hrj672EvM8dAf5kwxta#.U6rN_fRdV5c=&p=6

 

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss