ESPA

Πανορμίτα Μοσκιού ,Σπουδές Erasmus

Διαβάστε την εμπειρία Erasmus της Πανορμίτας Μοσκιού, από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου, η οποία πήγε στη Χαέν της Ισπανίας. 

"Ήμουν πραγματικά τυχερή που συμμετείχα στο LLP/Erasmus, αλλά και επειδή όλα όσα είχα προγραμματίσει έγιναν και έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη μου.

Από το πρώτο λεπτό, ήταν σαν να βρίσκομαι σε παραμύθι: από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ηγουμενίτσα στο αντίστοιχο της Χαέν. Οι άνθρωποι, οι δρόμοι, τα σπίτια, ο νέος αέρας, η Ισπανική αρχιτεκτονική, τα πάντα, ήταν νέα αλλά και παράλληλα γνώριμα σε μένα. Η διαμονή μου εκεί, με έκανε να λατρέψω τον αυθορμητισμό, την αγάπη και το φιλικό περιβάλλον των κατοίκων της πόλης.

Όσον αφορά το εκπαιδευτικό κομμάτι, οι εκπαιδευτικοί, ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να μου συμβεί αφού το Πανεπιστήμιο μπορεί να παρομοιαστεί άνετα και με επίγειο παράδεισο, ενώ οι διοικητικές υπηρεσίες, ήταν πάντα συνεργάσιμες. Φυσικά, υπήρχαν και αρνητικές εμπειρίες, κάποιες από τις οποίες, ήταν αρνητικά σχόλια Ευρωπαίων συμφοιτητών μου, αλλά και οι δυσκολίες στη συγκατοίκηση, παράγοντες τους οποίους ευτυχώς ξεπέρασα με το ανεξίτηλο Ελληνικό μου χιούμορ και τη διαπολιτισμικές δεξιότητες που απέκτησα μέσω του Erasmus.

To Erasmus, με βοήθησε να ωριμάσω. Επισκέφθηκα πολλές πόλεις της Ισπανίας και χώρες της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, με ‘πριμοδότησε’ στη διεκδίκηση θέσης για την πρακτική άσκηση, αλλά και με ενέπνευσε για την επιλογή θέματος πτυχιακής εργασίας, η οποία αφορά παρόμοιο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων στο εξωτερικό.

Τέλος, το να φύγω για σπουδές στο εξωτερικό, ήταν για μένα μεγάλη και δύσκολη απόφαση. Όμως, η συμμετοχή σε αντίστοιχα προγράμματα, πέραν των εμπειριών, σου δίνει και ευκαιρίες, που ούτε και εσύ δεν μπορείς να φανταστείς. Ανοίγουν αμέσως οι ορίζοντες σου, γνωρίζεις άτομα άλλων εθνικοτήτων, ξένες γλώσσες, νέους πολιτισμούς και κουλτούρες. Το σημαντικότερο όμως για μένα είναι ότι ένιωσα πολίτης του κόσμου και αναπόσπαστο κομμάτι του. Είναι πραγματικά μια εμπειρία, που όλοι πρέπει να ζήσουν, και όπως έλεγε και το αποχαιρετιστήριο σλόγκαν της παρέας “It was a real, life experience”/«Ήταν μια πραγματική εμπειρία ζωής».  "

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss