ESPA

ΕΠΑ.Λ. Κάτω Αχαΐας, Leonardo Da Vinci (Mobility IVT)

Διαβάστε για το πρόγραμμα Leonardo Da Vinci (Mobility IVT), με τίτλο «Professional Skills Development in Europe» που υλοποιήθηκε από το ΕΠΑ.Λ. Κάτω Αχαΐας στην διάρκεια του σχολικού έτους 2013-2014 

Το ΕΠΑ.Λ. Κάτω Αχαΐας στην διάρκεια του σχολικού έτους 2013-2014, υλοποίησε το πρόγραμμα Leonardo Da Vinci (Mobility IVT), με τίτλο «Professional Skills Development in Europe», και κωδικό 2013-1-GR1-LEO01-14816. Το σχέδιο αρθρώθηκε σε δύο ροές διάρκειας 4 εβδομάδων, οι οποίες υλοποιήθηκαν στην Λειψία της Γερμανίας, με εταίρο υποδοχής, τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό WISAMAR Bildungsgesellschaft Gemeinnützige GmbH ως εξής: Α ΡΟΗ: 06/04/2014 – 03/05/2014. Β ΡΟΗ: 26/08/2014 – 22/09/2014. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 16 μαθητές των τομέων Γεωπονίας, Τροφίμων & Διατροφής (8), Μηχανολογίας (4), Πληροφορικής (4), καθώς και 11 εκπαιδευτικοί, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος, ως συνοδοί.

Βασικός στόχος του σχεδίου ήταν η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επαγγελματικούς φορείς ανάλογους με αυτούς που συνήθως αναζητούν εργασία οι μαθητές μας μετά την αποφοίτησή τους από την ΕΕΚ.

Οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας εργάστηκαν σε Βιολογικό Αγρόκτημα και τον Δημοτικό Κήπο Connewitz. Οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής σε εταιρείες Ανάπτυξης Εφαρμογών Λογισμικού. Οι μαθητές του τομέα Μηχανολογίας σε εργασίες εργαλειομηχανών CNC, γενικών μεταλλικών κατασκευών και βασικών μηχανολογικών εγκαταστάσεων σε κτήρια.

Το πρόγραμμα ενσωμάτωσε στοιχεία του συστήματος ECVET τα οποία συνοψίζονται στην Σύνταξη Μνημονίου Συνεργασίας (MOU) και των Συμφωνιών Μάθησης (Learning Agreements).

Επίσης αναπτύχθηκε εργαλείο αξιολόγησης των μαθησιακών αποτελεσμάτων και ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες αναγνώρισης και κατοχύρωσης των πιστωτικών μονάδων ECVET, οι οποίες καταγράφηκαν αναλυτικά στο Έγγραφο Προσωπικών Επιτευγμάτων (Transcript of Records). Επίσης δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες έκδοσης των Πιστοποιητικών Europass Mobility.

Το πρόγραμμα είχε ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην Εκπαιδευτική Κοινότητα και την τοπική κοινωνία, καθώς σύσσωμες αγκάλιασαν και επιβράβευσαν την προσπάθειά μας, με την πολυπληθή παρουσία τους στην εκδήλωση διάχυσης αποτελεσμάτων.

Παράλληλα με το τεχνικό μέρος του προγράμματος, οι μαθητές γνώρισαν πολλές πτυχές του Γερμανικού πολιτισμού και της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας σύγχρονης γερμανικής ιστορίας, μέσα από επισκέψεις σε ιστορικές πόλεις (Δρέσδη, Ερφούρτη, Βαϊμάρη) αλλά και ένα πλούσιο πολιτιστικό διήμερο στο Βερολίνο. Το γεγονός ότι το 2014 συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας, είχε σαν αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται πάρα πολλές σχετικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα στο Βερολίνο, κάποιες από τις οποίες μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε. Στοιχεία για το πρόγραμμα έχουν καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα http://leipzig-2014.wikispaces.com/

ePA.L. Katw Axaias2 ePA.L. Katw Axaias3 ePA.L. Katw Axaias4

Μαρτυρίες συμμετεχόντων:

Ήταν πολύ ωραία. Μάθαμε καινούργιες Τεχνικές και μεθόδους πάνω στην αγροτική παραγωγή και ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία αφού ήταν η πρώτη φορά που πήγαμε στο εξωτερικό.

Πολύ ωραία εμπειρία. Η δουλειά ήταν απαιτητική και αν μου δινόταν η ευκαιρία θα ξαναπήγαινα.  

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss