ESPA

Μαρία Δεληγιάννη, Υπότροφος ΙΚΥ για μεταπτυχιακές σπουδές α’ κύκλου στην Ελλάδα

Το ΙΚΥ μου χάρισε το 2010 μια από τις πιο σημαντικές προσωπικές μου επιτυχίες και ένα από τα πιο δυνατά σημεία στο βιογραφικό μου, μια υποτροφία διάρκειας τριών χρόνων για την ολοκλήρωση μεταπτυχιακών ή/και διδακτορικών σπουδών στην Ελλάδα.

Τελικά επέλεξα να αξιοποιήσω την υποτροφία μερικώς, μόνο για ένα χρόνο, για την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών μου σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΠΜΣ ΔΕΣ). Παράλληλα με τις μεταπτυχιακές μου σπουδές ξεκίνησα να εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα οπότε και επέλεξα να μη συνεχίσω με διδακτορικές σπουδές.

Το να κερδίζεις μια υποτροφία, και πόσο μάλλον από το ΙΚΥ που είναι ο μοναδικός εθνικός φορέας, είναι για μένα η μέγιστη απόδειξη αριστείας, ένα επίτευγμα που σε συνοδεύει σε όλη σου την μετέπειτα πορεία.

Εμπνευσμένη από το τίτλο της εκστρατείας του ΙΚΥ 'Ιστορίες επιτυχίες', θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τη δική μου ιστορία. Για μένα, επιτυχία δεν ήταν αυτή καθεαυτή η απόκτηση της υποτροφίας αλλά η συνειδητοποίηση ότι το δύσκολο δεν είναι και ακατόρθωτο. Θυμάμαι όταν πρωτοενημερώθηκα για τις εξετάσεις του ΙΚΥ, είχαν περάσει μόλις λίγοι μήνες από τότε που είχε ξεκινήσει η πρώτη χρονιά του μεταπτυχιακού. Οι υποτροφίες ήταν χωρισμένες σε πεδία και το πιο συναφές πεδίο με το αντικείμενο μου ήταν φυσικά το διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών. Θυμάμαι όταν ξεφύλλιζα την ύλη των τριών μαθημάτων στα οποία θα εξεταζόμουν. Παρά το γεγονός ότι ήμουν απόφοιτος Πολιτικών Επιστήμων και Δημόσιας Διοίκησης και με κατεύθυνση μάλιστα αυτό το πεδίο και παρά το γεγονός ότι μόλις είχα ξεκινήσει τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο ίδιο αντικείμενο, όταν είδα τον όγκο της ύλης αποθαρρύνθηκα. Όταν δε, έμαθα ότι θα δινόντουσαν μόνο δυο υποτροφίες σε όλη την Ελλάδα σκέφτηκα "αποκλείεται να τα καταφέρω". Μετά από σκέψη και κυρίως μετά από παρότρυνση των αγαπημένων μου προσώπων αποφάσισα να δοκιμάσω τη τύχη μου και να παίξω με τις πιθανότητες.

Μελετούσα καθημερινά για καιρό ώσπου φτάνει το τριήμερο των εξετάσεων, θυμάμαι ήταν Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή. Θα εξεταζόμασταν σε ένα μάθημα την κάθε ήμερα. Για να τα καταφέρω έπρεπε να περάσω και τα τρία μαθήματα και φυσικά να συγκεντρώσω την υψηλότερη συνολική βαθμολογία. Στο πρώτο μάθημα είχα πολύ καλή απόδοση και πήρα πολύ κουράγιο. Τότε άρχισα να πρωτοσκέφτομαι, "λες να τα καταφέρω; Οι επιτυχόντες θα είναι δυο! γιατί να μην είμαι εγώ ένας από τους δυο;" Η δεύτερη μέρα ήταν δύσκολη. Δεν ήμουν καν σίγουρη αν είχα περάσει το μάθημα. Απογοητεύτηκα αλλά δε το άφησα να με πάρει από κάτω. Προσπάθησα να ανακτήσω τις δυνάμεις μου και την αυτοπεποίθηση μου γρήγορα. Ήξερα ότι όλα θα παιζόντουσαν στο τρίτο μάθημα. Είχα πεισμώσει και πάνω απ' όλα ήθελα να τελειώσω αξιοπρεπώς αυτό που ξεκίνησα. Φτάνει η τρίτη μέρα. Πήγε ακόμα καλύτερα και από την πρώτη! Ήμουν πολύ ικανοποιημένη. Ήξερα ότι έχω πιθανότητες, θυμάμαι ότι ήμουν συγκρατημένη και δείλιαζα να το ξεστομίσω αλλά μέσα μου το ήξερα. Μετά από λίγες μέρες ενημερώθηκα ότι είχαν βγει τα αποτελέσματα. Επισκέφτηκα αμέσως τα γραφεία του ΙΚΥ όπου είχαν αναρτήσει τα αποτελέσματα. Όταν είδα το όνομα μου, θυμάμαι, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Για μένα αυτό ήταν το πιο μεγάλο μου επίτευγμα έως τότε. Αυτή η εμπειρία μου δίδαξε ότι 'τα αγαθά κόποις κτώνται', τίποτα δεν είναι εύκολο. Και κυρίως ότι το δύσκολο δεν είναι συνάμα και ακατόρθωτο αρκεί να έχεις υπομονή και επιμονή. Πίστεψα ότι μπορώ να είμαι ένας από τους επιτυχόντες, κοπίασα γι' αυτό και το κατάφερα.

Αυτή ήταν για μένα μόνο η αρχή. Έκτοτε έχω κάνει πολλά μικρά βήματα ακολουθώντας πάντα ότι μου δίδαξε αυτή η εμπειρία. Φυσικά δυσκολίες και απογοητεύσεις πάντα υπάρχουν αλλά είναι τόσο ικανοποιητικό το να ξέρεις ότι πραγματικά έδωσες τον καλύτερο σου εαυτό σε κάθε σου προσπάθεια. Πλέον ζω και εργάζομαι μόνιμα στις Βρυξέλλες στη καρδιά της Ευρώπης. Μετά από πέντε χρόνια ακόμα παρακολουθώ τις δραστηριότητες του ΙΚΥ. Με πολύ μεγάλη μου χαρά βλέπω μια εξαιρετική εξέλιξη, που συνοδεύεται από τόσα νέα προγράμματα δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερους νέους να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους με υποτροφία.

Χάρηκα πολύ που η ομάδα του ΙΚΥ μου ζήτησε να μοιραστώ αυτήν την 'Ιστορία επιτυχίας'. Ελπίζω να υπάρξει πηγή έμπνευσης για όλους σας και να πειστείτε ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αρκεί να πιστέψετε ότι μπορείτε να το καταφέρετε! Σε ευχαριστώ ΙΚΥ!  

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss