ESPA

Καλομοίρα Δουράνου,Σπουδές Erasmus

Erasmus = Εμπειρία Ζωής. Αυτή η φράση έρχεται στο μυαλό όλων όσων τόλμησαν να χρησιμοποιήσουν το εκπαιδευτικό αυτό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές να ζήσουν κάποιους μήνες σε μία άλλη χώρα.

Ονομάζομαι Καλομοίρα Δουράνου και είμαι απόφοιτη της Σχολής Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών, του Τμήματος Εσ.Αρχιτεκτονικής, Διακόσμισης & Σχεδιασμού Αντικειμένου του Α.Τ.Ε.Ι Αθηνών (2013). Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, πραγματοποίησα ένα ακαδημαïκό εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο της Λαπωνίας, στο Rovaniemi της Φινλανδίας, με το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus (2010), χρηματοδοτούμενο από το ΙΚΥ. Η διαμονή μου εκεί μου έδωσε την ευκαιρία να ζήσω μία εκπληκτική εμπειρία την οποία και χρησιμοποίησα στο έπακρον.

Η Υποτροφία με την οποία μπόρεσα να πραγματοποιήσω τις σπουδές αυτές με εξέλιξε σαν άνθρωπο, καλλιέργησε τις δεξιότητές μου, ωρίμανσε το χαρακτήρα μου, μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω καινούργια μέρη και ανθρώπους με τους οποίους διατηρώ επαφή έως σήμερα. Επέστρεψα στην Φινλανδία για μία επαγγελματική εμπειρία που μου προτάθηκε έπειτα από την γνωριμία μου με τους καθηγητές εκεί και μου έδωσε το έναυσμα να εξερευνήσω το κόσμο περισσότερο, ταξιδεύοντας έως τη μακρυνή Σιβηρία. Η ευκαιρία που μου δόθηκε ήταν να εργαστώ ως βοηθός καθηγητή σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών με θέμα την κατασκευή εικαστικών γλυπτών σε πάγο, κάτι που δε θα μπορούσα να κάνω ποτέ στην Ελλάδα. Με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου της Λαπωνίας ταξίδεψα στο μακρυνό Yakutsk στη βορειοανατολική Ρωσία μαθαίνοντας τόσο τη ρωσική γλώσσα όσο τις συνθήκες διαβίωσης σε αυτό το απομακρυσμένο μέρος. Εν συνεχεία πήρα μέρος σε σπουδαστικό διαγωνισμό όπου κατέλαβα τη 2η θέση με την αντιπαράθεση της παραδοσιακής ζωής σε Ελλάδα και Yakutsk. Όλα αυτά χάρις το πρόγραμμα Εrasmus και το ΙΚΥ . Ήταν το έναυσμα να προκαλέσω τον εαυτό μου να συγκατοικήσει, να βελτιώσει τη χρήση της αγγλικής γλώσσας, να μάθει τη ρωσική γλώσσα, να εκτιμήσει το ακαδημαïκό περιβάλλον σε Φινλανδία και Ρωσία, να μάθει από εξαιρετικούς καθηγητές, να συνδιαλεχθεί, να ωριμάσει πνευματικά. Το Erasmus λοιπόν μπορεί να είναι για τον καθένα μία μοναδική ευκαιρία να προχωρήσει τη ζωή του με τρόπο που ποτέ δεν είχε φανταστεί. Μπορεί να γίνει η αρχή μιας επαγγελματικής καριέρας ή η συνέχιση σε μεταπτυχικές σπουδές όπως συμβαίνει σε εμένα τώρα. Τολμήστε το. Αξίζει το κόπο.

Dare to Dream. Find Yourself in Erasmus! 

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss