ESPA

Αθανάσιος Παλάσκος, Πρακτική άσκηση Erasmus+

Ονομάζομαι Αθανάσιος Παλάσκος. Το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, εκμεταλλευόμενος το πρόγραμμα Erasmus+ και με τη χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, κατάφερα να ζήσω μια εμπειρία μοναδική στη Στουτγάρδη Γερμανίας ως το μέρος της πρακτικής μου εξάσκησης. Επί ένα χρόνο σχεδόν, ασκούμενος στην εταιρία Silberform AG ως μηχανικός σχεδιασμού, μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω πολλά που διέπουν τις αρχές λειτουργίας της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ύστερα από εκπαίδευση τριών μηνών στην προαναφερθείσα εταιρία, μπόρεσα να ενταχθώ στην ομάδα των μηχανικών σχεδιασμού και να συμμετάσχω σε πολλά πρότζεκτ των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών με τις οποίες συνεργάζεται η εταιρία. Απέκτησα πολλές νέες γνώσεις και κέρδισα μοναδικές εμπειρίες. Είδα τον ανταγωνισμό και έζησα τις πιέσεις που υπάρχουν σε τέτοιες εταιρίες-κολοσσούς.

Κατά τη διαμονή μου στην Γερμανία γνώρισα νέους ανθρώπους, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ καινούρια μέρη, να γνωρίσω την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους και κατάφερα, να συνεννοούμαι στη γλώσσα τους (γερμανικά) για καθημερινά ζητήματα.

Μέσα από αυτή την εμπειρία της πρακτικής άσκησης γνώρισα σε βάθος το αντικείμενο με το οποίο θα ήθελα να ασχοληθώ στο μέλλον και είδα τον εαυτό μου να εξελίσσεται σταθερά ως μηχανικός. Κυνηγώντας το όνειρο μου να εργαστώ στο εξωτερικό και σε μεγάλες εταιρίες, λίγο πριν ολοκληρωθεί η πρακτική μου άσκηση, δέχθηκα πρόταση για εργασία από την πολυεθνική εταιρία με βάση την Ολλανδία. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ένταξη μου στην ομάδα των μηχανικών σχεδιασμού της για το επόμενο έτος. Έτσι, θέλω να πιστεύω πως χρησιμοποίησα και αξιοποίησα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την χρηματοδότηση που μου δόθηκε.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς μου, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το πρόγραμμα Erasmus+, το ΙΚΥ, την εταιρία Silberform AG, τους διοργανωτές και τους συντονιστές που συνέβαλαν όλοι τους στην ομαλή και δίχως προβλήματα διεξαγωγή της πρακτικής μου άσκησης. Εύχομαι το Erasmus+ και το ΙΚΥ να συνεχίσουν να δίνουν την ευκαιρία σε πολλούς ακόμη νέους να κατακτήσουν τα όνειρα τους, ειδικά στις δύσκολες συγκυρίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss