ESPA

Άννα Νταλλή, Μεταπτυχιακή Υπότροφος «ΙΚΥ-Siemens» για σπουδές α’ κύκλου στην Ελλάδα

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα ονειρευόμουν. Ονειρευόμουν μεγάλα πράγματα που φαινομενικά δεν υπήρχε η δυνατότητα να τα κατακτήσω. Και πάντα άκουγα τη φωνή της μητέρας μου να μου λέει ότι αν δεν το προσπαθήσεις πραγματικά πώς μπορείς να ξέρεις ότι δε μπορείς να το καταφέρεις; Έτσι και έπραττα, με τις περισσότερες φορές να το φέρνω εις πέρας και όλη αυτή η διαδικασία της προσπάθειας και της δικαίωσης να μου δίνουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση για να συνεχίσω να κυνηγάω αυτό που ονειρεύομαι.

Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα των ανωτέρω αποτελούν τα τελευταία δυο χρόνια του μεταπτυχιακού μου, το οποίο και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Το 2013, έχοντας αποφοιτήσει πρώτη στο έτος μου από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ούσα τρελά ερωτευμένη με την Επιστήμη μου, πήρα την απόφαση να συνεχίσω για μεταπτυχιακές σπουδές στην Σχολή μου και συγκεκριμένα στην Μεταπτυχιακή Κατεύθυνση της «Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Διαγνωστικής». Στο σημείο αυτό, δεν θα ήθελα να σας αποκρύψω το γεγονός ότι σκεφτόμουν μήπως πραγματοποιήσω το μεταπτυχιακό μου στο εξωτερικό αλλά πολύ γρήγορα εγκατέλειψα αυτήν την σκέψη καθώς έβλεπα το επίπεδο των προσφερόμενων γνώσεων και της ερευνητικής εργασίας που προέκυπτε κάθε χρόνο από την παρούσα, αλλά όχι και μοναδική, μεταπτυχιακή κατεύθυνση του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ. Οπότε σκέφτηκα ότι αυτό θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα μου και ανακοίνωσα στην οικογένεια μου ότι επιθυμώ διακαώς να συνεχίσω προς αυτήν την πορεία, γνωρίζοντας όμως ότι οι οικονομικές συγκυρίες ήταν αρκετά δυσοίωνες. Λόγω της φύσης του ερευνητικού χαρακτήρα της επιστήμης μας δεν είναι δυνατόν να υπάρξει παράλληλη απασχόληση, οπότε άρχισα να ψάχνω για υποτροφίες που θα μου επέτρεπαν να πραγματοποιήσω το στόχο μου χωρίς να χρειαστεί να επιβαρύνω περαιτέρω την οικογένεια μου.

Έτσι ανακάλυψα για τις καινούριες υποτροφίες Αριστείας του ΙΚΥ στα πλαίσια του Προγράμματος Αριστείας ΙΚΥ – Siemens για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα. Μια τέτοια υποτροφία θα μου εξασφάλιζε τα καλύτερα εφόδια για το επόμενο βήμα μου στον τομέα της Έρευνας και θα μου επέτρεπε να αφοσιωθώ αποκλειστικά σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Πέραν όμως από τα παραπάνω, η μεγαλύτερη δικαίωση όταν τελικά διεκδίκησα και πήρα την υποτροφία μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της πρώτης προκήρυξης, δεν ήταν η οικονομική ανακούφιση, αλλά το γεγονός ότι υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι αξιολόγησαν το έως τότε έργο μου και πίστεψαν σε μένα. Το γεγονός ότι κάποιος μη οικείος πιστεύει στο πρόσωπο σου και σου παρέχει τη δυνατότητα μέσω μιας τέτοιας υποτροφίας, να έρθεις πιο κοντά στην πραγματοποίηση των ονείρων σου, σου δίνει απίστευτη δύναμη και ώθηση για να συνεχίσεις, δικαιώνοντας, ταυτόχρονα, τον μέχρι τότε αγώνα σου.

Κι εγώ λοιπόν με τη σειρά μου, άδραξα αυτήν την ευκαιρία, η οποία μου προσέφερε δυνατότητες που δεν είχα καν φανταστεί και που έδρασαν καταλυτικά στην διαμόρφωση όχι μόνο της ερευνητικής μου πορείας αλλά και του ίδιου μου του χαρακτήρα. Πολύ συνοπτικά να αναφέρω ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω το ερευνητικό μου έργο σε Διεθνή αλλά και Πανελλήνια Συνέδρια, αλλά και να ασχοληθώ με διάφορες δραστηριότητες στα πλαίσια του μεταπτυχιακού μου, όπως π.χ. η συμμετοχή μου στην οργάνωση των 2ο και 3ο Πανελληνίων Συνεδρίων Νέων Επιστημόνων της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας.
Όλες αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες υποστηρίχτηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών μέσω της υποτροφίας που έλαβα, οδήγησαν στο επόμενο βήμα της ακαδημαϊκής μου πορείας το οποίο είναι η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Βρίσκομαι λοιπόν, στην ευτυχή θέση να αναφέρω ότι μου έχει γίνει πρόταση και ξεκινάω τον Μάρτιο, την εκπόνηση του διδακτορικού μου, ως υπότροφος, στο Innovative Training Network (ITN) ENLIGHT-TEN, στα πλαίσια των δράσεων Marie Skłodowska-Curie της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επομένως θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που μου παρείχε στα πρώτα μου ερευνητικά βήματα. Εύχομαι να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του και να βοηθήσει ακόμη περισσότερους νέους να κυνηγήσουν και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους, κάνοντας το «φαινομενικά» αδύνατο, δυνατό! Ευχαριστώ για όλα!

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss