Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεωργία Ντάτσιου, Erasmus+ για σπουδές

  • μέγεθος γραμματοσειράς Up μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς Down αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Το Erasmus για μένα ήταν μια «αντίστροφη» μηχανή του χρόνου, γιατί σε μεταφέρει για λίγο στο μέλλον. Μέσα από αυτή την εμπειρία, μπορείς να πάρεις μια μικρή αλλά ταυτόχρονα μοναδική γεύση για το πώς θα είναι η ζωή σου μετέπειτα, ζώντας στο εξωτερικό.

Θα ήταν άδικο αν προσπαθούσα να κλείσω μέσα σε λίγες λέξεις την εμπειρία και τα συναισθήματα που μου χάρισε η ευκαιρία αυτή. Είναι σαν ένα παιχνίδι από το οποίο έχεις μόνο να κερδίσεις. Όλες οι στιγμές, ευχάριστες,δυσάρεστες, εύκολες, δύσκολες έχουν κάτι να σου διδάξουν, τόσο σχετικά με τη νέα κουλτούρα, το νέο πολιτισμό και γενικότερα τη νέα χώρα στην οποία βρίσκεσαι, όσο και για τον εαυτό σου. Μέσα από το Erasmus, θα γνωρίσεις κόσμο, νέα άτομα, νέες νοοτροπίες, θα μάθεις για τις παραδόσεις και τις συνήθειες των άλλων λαών που δεν μπορείς να γνωρίσεις μέσα από τον υπολογιστή σου ούτε ζώντας «εγκλωβισμένος» μέσα στη χώρα σου. Παράλληλα, βλέποντας την διαφορετικότητα μεταξύ των λαών, μαθαίνεις να αγαπάς ακόμη περισσότερο τη μοναδική «ταυτότητα» που σου έχει χαρίσει η δική σου πατρίδα. Σιγά-σιγά συνειδητοποιείς πόσο διαφορετικοί είστε όλοι μεταξύ σας και όμως πόσο όμοιοι και αυτός είναι ο μεγαλύτερος και πιο ισχυρός δεσμός που χτίζεται μεταξύ σας.

Το Erasmus είναι για μένα δυο τελείως αντίθετες έννοιες, ενωμένες μέσα σε μία λέξη: Ευκαιρία και Πρόκληση! Ευκαρία διότι ζεις στο έπακρον την κουλτούρα, της καθημερινές συνήθειες και τον πολιτισμό ενός λαού – κάτι που δεν θα μπορούσες να γευτείς εάν ταξίδευες για 5 μέρες ως τουρίστας στην εκάστοτε χώρα-  ενώ παράλληλα, ζώντας καθημερινά μαζί τους, επί 6 μήνες, υιοθετείς πολλά κομμάτια της νοοτροπίας και της ιδιοσυγκρασίας του λαού. Σου δίνεται η ευκαιρία να «δραπετεύεσεις» για λίγο από τη ρουτίνα σου! Πρόκληση, γιατί μέσα από το Erasmus δοκιμάζεις τον εαυτό σου, τα όριά σου, τις δυνατότητές σου, τις αντοχές σου. Βλέπεις στην πράξη τί μπορείς να καταφέρεις βασιζόμενη στις δικές σου δυνάμεις. Έτσι λοιπόν,όταν όλο αυτό το ταξίδι φτάσει στο τέλος του και κοιτάξεις πίσω, βλέπεις τί κατάφερες, φεύγοντας με μια βαλίτσα γεμάτη με αναμνήσεις, στιγμές, αυτοπεποίθηση, περηφάνεια και κυρίως εμπιστοσύνη στον ευαυτό σου.