ESPA

Παναγιώτης Νικόλαος Δημητρόπουλος Ελέζης, Πρακτική Άσκηση Erasmus+

Ονομάζομαι Παναγιώτης Νικόλαος Δημητρόπουλος Ελέζης, είμαι φοιτητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη και με ιδιαίτερη ευχαρίστηση θα σας διηγηθώ εν συντομία την εμπειρία της πρακτικής μου άσκησης μέσω του προγράμματος Erasmus + και τις ευκαιρίες που μου έδωσε.
Το ενδιαφέρον μου για την έρευνα και η ανάγκη για βελτίωση των περιβαλλοντικών επιστημών στην Ελλάδα με οδήγησε στο να πραγματοποιήσω την πρακτική μου άσκηση στο εξωτερικό. Έπειτα από αρκετή αναζήτηση και συζήτηση με τους καθηγητές μου, κατέληξα στο να πραγματοποιήσω πρακτική άσκηση στον Οργανισμό του PAP/RAC (Priority Action Programme/Regional Activity Centre), ο οποίος αποτελεί ένα από τα ερευνητικά κέντρα του ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) που ασχολούνται με το θέμα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Παράκτιων Ζωνών στη Μεσόγειο. Για τον συγκεκριμένο φορέα πληροφορήθηκα για πρώτη φορά από τον καθηγητή μου κ. Ιωάννη Σπιλάνη, ο οποίος με παρακίνησε στο να αναζητήσω πρακτική σε αυτόν τον φορέα, καθώς συνδέεται άμεσα και με την πτυχιακή μου εργασία και τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα.
Ο οργανισμός PAP/RAC βρίσκεται στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας, το Σπλιτ, η οποία είναι παράκτια πόλη και αποτελεί σημαντικό μέρος για να συνδυάσει κανείς την επαγγελματική του εμπειρία με την εξερεύνηση μιας νέα πόλης και κουλτούρας.
Το πρόγραμμα Erasmus+ μού έδωσε τη δυνατότητα να εργαστώ σε πραγματικές συνθήκες εργασίας και με βοήθησε αρκετά στο να συνειδητοποιήσω τις ικανότητες που απαιτούνται σε ένα ερευνητικό κέντρο. Βέβαια, για την προσαρμογή μου σε αυτές τις συνθήκες συνέβαλε και ο Μέντορας μου, Marko Prem, αλλά και οι υπόλοιποι συνεργάτες. Πιστεύω πως ήταν το τέλειο εργασιακό και φιλικό περιβάλλον για ένα φοιτητή που βρίσκεται στα αρχικά του βήματα ως προς την έρευνα και οπωσδήποτε είναι το κατάλληλο μέρος για να ερευνήσει κανείς το θέμα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Παράκτιων Ζωνών, το πως δηλαδή μπορεί να αναπτυχθεί ένα νησί ή μία παράκτια περιοχή με βάση τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με στόχο την ισορροπία ανάμεσα στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.
Για μένα η πρακτική άσκηση Erasmus+ είναι μία φανταστική εμπειρία που θα την πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όλους τους ενδιαφερόμενους φοιτητές/τριες, καθώς σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις νέες κουλτούρες, ενδιαφέροντα και ανθρώπους. Αυτό μαζί με την εργασιακή εμπειρία που θα αποκτήσεις, την καθιστά μία ολοκληρωμένη και αξέχαστη εμπειρία. Πιστεύω πως η πρακτική Erasmus+ αποτελεί το πρώτο βήμα για τον καθένα, ώστε να γνωρίσει και να εξερευνήσει το εξωτερικό και να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα!

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss