Εκτύπωση αυτής της σελίδας

2017 | Απαντήσεις του Προέδρου σε ερωτήματα προς το Διοικητικό Συμβούλιο

  • μέγεθος γραμματοσειράς Up μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς Down αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Επειδή κατά καιρούς δεχόμαστε παρατηρήσεις, υποδείξεις, παράπονα, άλλοτε για ουσιαστικά θέματα και άλλοτε όχι, άλλοτε δίκαια και άλλοτε όχι, θα προσπαθήσω να συνοψίσω κάποια από αυτά και να απαντήσω εκ μέρους του ΔΣ. Εάν στο μέλλον έχετε κάποιο ζήτημα που αφορά στο ΔΣ ή τον Πρόεδρο του ΙΚΥ, μπορείτε να απευθύνεστε στο mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

separator.png

1. Αξιολόγηση Υποτροφιών: Ζητήματα Μοριοδότησης (EΣΠΑ, Erasmus+, Siemens).

Ερώτημα μοριοδότησης #1: «Έκανα ένσταση για την αξιολόγησή μου στο Πρόγραμμα Υποτροφιών……. ζητώντας επαναξιολόγηση από άλλους αξιολογητές. Γιατί δεν έγινε δεκτή; Και δεν στείλατε το φάκελο σε άλλους αξιολογητές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αγαπητή Κυρία..
Όπως αντιλαμβάνεστε, παρέμβαση στο έργο των αξιολογητών δεν είναι ούτε θεμιτή, ούτε επιθυμητή. Επίσης, σε όλες τις αξιολογήσεις του ΙΚΥ δεν προβλέπεται διαδικασία ενστάσεων επί της ουσίας, διότι καταλαβαίνετε ότι, αν προβλεπόταν κάτι τέτοιο, οι αξιολογήσεις θα «τραβούσαν» στο διηνεκές. (Ας πάρουμε την προκήρυξη: «Πρόγραμμα Υποτροφιών στο πλαίσιο της πράξης με τίτλο «Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών / Ερευνητριών», 1ος Κύκλος: οι υποψήφιοι ήταν σχεδόν 1900 και οι προκριθέντες περίπου 300. Αν προβλεπόταν ενστάσεις επί της ουσίας της διαδικασίας θα είχαμε επανάληψη της αξιολόγησης (διαδικασία τουλάχιστον, διάρκειας 6 μηνών και κόστους 120,000-150,000 ευρώ) για περίπου 1600 υποψηφίους, οι οποίοι δεν θα είχαν κάποιο λόγο να μην κάνουν ένσταση. Ξέρετε κανέναν υποψήφιο που πιστεύει πως δεν άξιζε καλύτερη τύχη; Το βρίσκω εντελώς υγιές για ανθρώπους που είτε κάνουν το Διδακτορικό τους είτε την Μεταδιδακτορική τους έρευνα να αξιολογούν τη δουλειά τους με υψηλά στάνταρ. Κατά τη γνώμη μου, οι περισσότεροι υποψήφιοι ήσαν αξιόλογοι, όπως εσείς, και οι προτάσεις τους, άξιες λόγου. Απλώς, οι θέσεις είναι πάντα λιγότερες.

separator.png

Ερώτημα μοριοδότησης #2: Πώς είναι δυνατόν σε μια αξιολόγηση για Πρόγραμμα Υποτροφίας ΕΣΠΑ να έλαβα λ.χ. 85 μόρια και για την ίδια πρόταση στο Πρόγραμμα Siemens να έλαβα 40 μόρια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

(Απόσπασμα από πραγματική απάντηση):
Σε ότι αφορά στην αξιολόγηση των υποτροφιών Siemens, θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω γιατί, αν ήμουν αξιολογητής, θα σας αξιολογούσα και εγώ με τον ίδιο τρόπο:
Όπως εξηγείτε στην επιστολή σας, το θέμα της πρότασής σας αφορά «μελέτες σας για ………………..». Ένα θέμα που εντάσσεται στην Ιστορία της Επιστήμης και το οποίο στην προηγούμενη προκήρυξη ΕΣΠΑ, καθώς αφορούσε τις Κοινωνικές/Ανθρωπιστικές Επιστήμες, είχε περίοπτη θέση καθώς οι Επιστήμες αυτές, ύστερα από εισήγηση δική μας και από πολιτική απόφαση των Υπουργών της παρούσας Κυβέρνησης, συναποτελούσαν, για πρώτη φορά, το 1/3 περίπου των θεμάτων της προκήρυξης. Θυμίζω ότι οι Επιστημονικοί Τομείς στη συγκεκριμένη προκήρυξη ΕΣΠΑ ήσαν α) οι Φυσικές Επιστήμες και οι Επιστήμες Μηχανικού, β) οι Επιστήμες Ζωής και γ) οι Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Αντιθέτως, η προκήρυξη της Siemens δημιουργήθηκε αρχικά ως «Πρόγραμμα Αριστείας ΙΚΥ - Siemens στο πλαίσιο της Συμφωνίας Συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Siemens» και η αρχική συμφωνία, γύρω στο 2012 είχε σαφή προσανατολισμό σε θεματολογία Θετικών Επιστημών με τους εξής τέσσερις Επιστημονικούς Τομείς, «θεματικές περιοχές αιχμής»: 1. Βιομηχανία, 2. Υγεία, 3. Ενέργεια, 4. Υποδομές - Αστική Ανάπτυξη – Περιβάλλον. Και ο κάθε Τομέας είχε περίπου 10-12 επιμέρους Εξειδικεύσεις…

Είχε δηλ. καθαρά τεχνοκρατικό, προσανατολισμό. Το τωρινό ΔΣ, ρισκάροντας σημαντικές καθυστερήσεις, κατάφερε ύστερα από μακρόχρονη διαπραγμάτευση να προστεθεί σε όλους τους Επιστημονικούς Τομείς των υποτροφιών Siemens και μία επιπλέον (12η) Εξειδίκευση που να θυμίζει λίγο Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Πρόκειται για την Εξειδίκευση: «Κοινωνικο- οικονομικές επιπτώσεις του τομέα».

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι αξιολογητές είχαν να αξιολογήσουν για κάθε Τομέα περίπου 60 αιτήσεις, που κάλυπταν μια «γκάμα» 10-12 εξειδικεύσεων, στις οποίες αναλογούσαν περίπου 4-5 εγκρίσεις ανά εξειδίκευση. Στον κάθε Τομέα, όμως, πάνω από τις μισές τουλάχιστον αιτήσεις αφορούσαν τις Κοινωνικές/Ανθρωπιστικές Επιστήμες (διότι και περισσότεροι είναι, γενικά, οι μετα-διδάκτορες σε αυτές τις επιστήμες, αλλά και πολλές προκηρύξεις έχουν γίνει φέτος στη γνωστική αυτή περιοχή-δηλ. τις ΘΕ). Αν λοιπόν και το θέμα σας ήταν λίγο λιγότερο σχετικό (στη δική σας περίπτωση, θα έλεγα πως ισχύει αυτό), οι πιθανότητές σας για επιλεξιμότητα φαίνεται να περιορίζονται σε σημαντικό βαθμό.

separator.png

2. Καθυστερήσεις στην πληρωμή αξιολογητών.

ΕΡΩΤΗΜΑ:
-Έχω εργασθεί ευσυνείδητα ως αξιολογητής/τρια σε Προκήρυξη ΕΣΠΑ και δεν έχω ακόμη πληρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες. Θα πάρουμε ποτέ τα χρήματά μας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Με την μέχρι τώρα νομοθεσία, έπρεπε για κάθε αξιολόγηση να γίνεται ειδική ΚΥΑ, η οποία, αφού υπογραφόταν από δύο Υπουργούς, δημοσιευόταν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με τον νέο Νόμο Γαβρόγλου Ν. 4485/17 για τα ΑΕΙ, η αρμοδιότητα περνάει στο ΔΣ του ΙΚΥ. Το τελευταίο, αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή του την διεκπεραίωση όλων των εκκρεμών πληρωμών το συντομότερο. Κανένας αξιολογητής δεν θα μείνει απλήρωτος.

separator.png

3. Καθυστερήσεις στην πληρωμή Υποτρόφων

ΕΡΩΤΗΜΑ:
Δεν έχουμε ακόμη πληρωθεί ως Μετα-διδάκτορες, ενώ οι πίνακες επιτυχόντων αναρτήθηκαν στο site του ΙΚΥ από 22-2-17 και η διαδικασία των ενστάσεων έχει ολοκληρωθεί από τον Μάρτιο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Δυστυχώς, οι διαδικασίες απονομής μιας υποτροφίας περιλαμβάνουν πολλά και δύσκολα έντυπα και αποφάσεις και την απόλυτη συνεργασία δύο Υπουργείων, μιας ΓΓ, ενός ελεγκτικού και δύο Διοικητικών μηχανισμών. Ένα μικρό ατόπημα ή και λάθος, είτε του ΔΣ, είτε της Αρχής ΕΣΠΑ, είτε του Διοικητικού μηχανισμού, μπορεί να στοιχίσει σε χρόνο υλοποίησης. Ο συγκεκριμένος φάκελος βρίσκεται στο τελικό στάδιο οικονομικού ελέγχου και οι ενδιαφερόμενοι θα πάρετε την υποτροφία σας πολύ σύντομα και, φυσικά, αναδρομικά από την ημέρα δημοσίευσης των αποτελεσμάτων.

separator.png
4. Υπάρχει έλλειμμα κατανόησης από το ΙΚΥ για ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων;

ΕΡΩΤΗΜΑ:
Γιατί το ΔΣ του ΙΚΥ δείχνει τόσο μεγάλη αναλγησία και δεν δείχνει μεγαλύτερη κατανόηση σε ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων, που «κόβονται» είτε γιατί ξεπερνούν το μέσο εισόδημα που απαιτεί ο νόμος, είτε δεν έχουν ολοκληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις για μερικές μέρες ή εβδομάδες, είτε δεν έχουν κάνει έγκαιρα την αναγνώριση του πτυχίου τους, κλπ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Δυστυχώς, οι Νόμοι είναι αμείλικτοι. Άλλωστε, αν θα προσπαθούσαμε να βάλουμε τη λογική και την ανθρωπιά πάνω από το γράμμα του νόμου, θα κινδυνεύαμε να «πάρουμε στο λαιμό μας» ολόκληρες προκηρύξεις. Έτσι, έχουμε καταλήξει ότι είναι λιγότερο επικίνδυνο για όλους να χαρακτηριστούμε «ανάλγητοι» παρά «παράτυποι». Προσπαθούμε, παράλληλα, σε κάθε νέα προκήρυξη να εξαλείφουμε τις ενδεχόμενες αδικίες και να βελτιώνουμε τους όρους.
separator.png
5. Προπτυχιακές Υποτροφίες:

ΕΡΩΤΗΜΑ:

- Είμαι ο πρώτος επιτυχών σε Τμήμα ΑΕΙ/ΤΕΙ. Δικαιούμαι κάποια υποτροφία;
-Συγκέντρωσα το μεγαλύτερο μέσο όρο βαθμολογίας στο Τμήμα ΑΕΙ/ΤΕΙ που σπουδάζω. Δικαιούμαι κάποια υποτροφία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Το ΙΚΥ χορήγησε τέτοιες υποτροφίες-βραβεία για τελευταία φορά το Ακαδ. Έτος 2011/12. Είμαστε στη διαδικασία εξεύρεσης χορηγών για πιθανή επαναφορά του θεσμού.

separator.png
6. Υποτροφίες και βοηθήματα Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων (ΕΚΟ): Παραδείγματα αιτημάτων, παραπόνων, ενστάσεων:

ΕΡΩΤΗΜΑ:
Είμαστε μια πολύτεκνη οικογένεια. Οι γονείς είναι άνεργοι και υπάρχουν στην οικογένεια άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας. Έχει το ΙΚΥ τη δυνατότητα χορήγησης κάποιου βοηθήματος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Το ΙΚΥ, δυστυχώς, δεν έχει τέτοια δυνατότητα, ούτε αρμοδιότητα.

 separator.png

Για το ΔΣ του ΙΚΥ,
Ο πρόεδρος του ΙΚΥ,
Κυριάκος Αθανασίου, Ομοτ. Καθηγητής ΕΚΠΑ