ESPA

Φυλλάδια

Ανάθεση του νέου Προγράμματος Erasmus + στο ΙΚΥ ως Εθνική Μονάδα

 

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων καθηγητής Κων/νος Αρβανιτόπουλος  ανέθεσε την υλοποίηση του Προγράμματος Erasmus+ στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το οποίο καθίσταται η Εθνική Μονάδα του προγράμματος στο σύνολό του. Το  Erasmus + είναι το νέο ολοκληρωμένο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό για την περίοδο 2014-2020. Συνενώνει σε ένα και μόνο πρόγραμμα τις δραστηριότητες που υπάγονταν προηγουμένως σε σειρά χωριστών προγραμμάτων (Δια βίου Μάθηση (LLP), Erasmus Mundus Νεολαία σε Δράση κ.α.), και συμπεριλαμβάνει ακόμη και δραστηριότητες του αθλητισμού.

 

Το ΙΚΥ θεσπίζει την 27η Οκτωβρίου ως την «Ελληνική Ημέρα Βραβείων και Υποτροφιών 2013»

Με πρωτοβουλία της Προέδρου του ΔΣ του Ιδρυματος Κρατικών Υποτροφιών, Αν. Καθ. Εφης Κ. Μπάσδρα, το ΙΚΥ θέσπισε την 27η Οκτωβρίου ως την «Ελληνική Ημέρα Βραβείων και Υποτροφιών».
Το ΙΚΥ πιστό στους σκοπούς του και στους στόχους του τα τελευταία 62 χρόνια, στηρίζει την αριστεία δίνοντας ίσες ευκαιρίες για μάθηση και μόρφωση. Πιστό στο όραμα φωτισμένων ανθρώπων που το δημιούργησαν, θεσμός πλέον το ίδιο, δημιουργεί με τη σειρα του θεσμούς αριστείας! Ετσι, στο πλαίσιο ανακήρυξης της 27ης Οκτωβρίου σε «Ελληνικη Ημερα Βραβείων και Υποτροφιών» σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποφασίστηκε η επιβράβευση των τριών (3) πρώτων αποφοιτησάντων μαθητών της τρίτης τάξης του Γυμνασίου.

«Τα φοιτητικά δάνεια είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί» υπογραμμίζει στο άρθρο της η Πρόεδρος του ΙΚΥ κα Έφη Μπάσδρα στο Έθνος, Οκτώβριος 2013


Τα τελευταία χρόνια της κρίσης πάνω από 250.000 νέοι πήραν το δρόμο της ξενιτιάς αναζητώντας το μέλλον τους. Το μέλλον των νέων μας είναι εδώ στην Ελλάδα και πρέπει να τους βοηθήσουμε. Τα φοιτητικά δάνεια είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Έτσι οι υποτροφίες βραχείας διαρκείας θα συνεχιστούν. Αυτές δίνουν τη δυνατότητα σε Έλληνες υποψηφίους διδάκτορες ή μετα – διδάκτορες, να μπορούν να μεταβαίνουν στο εξωτερικό (οπουδήποτε) μέχρι και έξι μήνες, για την εκπόνηση μέρους της διατριβής τους ή της έρευνάς τους. Χρηματοδοτείται εντελώς ανεξάρτητα από τη λήψη άλλης υποτροφίας στην Ελλάδα ή ύπαρξης οποιασδήποτε μορφής μισθοδοσίας. Πέρα από τις κλασικές υποτροφίες για τα μάστερ και τα διδακτορικά που θα είναι ακόμη καλύτερα σχεδιασμένες –προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε πάντα με τη βοήθεια των υποτρόφων μας- σχεδιάζονται οι υποτροφίες Μάστερ τύπου 2+2.

Ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών μέσω εξατομικευμένης αξιολόγησης ΕΣΠΑ, 2013/14

Μετά και την τελική ηλεκτρονική επεξεργασία των δεδομένων μέσω της διαδικασίας εξατομικευμένης αξιολόγησης ΕΣΠΑ, οριζόντια πράξη 2013-2014, σημειώθηκε ρεκόΤο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών έχει προκηρύξει συνολικά 100 θέσεις υποτροφιών με σκοπό τη μετακίνηση μεμονωμένων ερευνητών, υποψήφιων διδακτόρων ή μεταδιδακτόρων Ελληνικών Πανεπιστήμιων ή ερευνητικών κέντρων σε αναγνωρισμένα επιστημονικά/ ερευνητικά κέντρα (Πανεπιστήμια, Διεθνείς Οργανισμούς, Εγκεκριμένα Ινστιτούτα κ.ο.κ.) του εξωτερικού για απόκτηση τεχνογνωσίας. ρ αιτήσεων συμμετοχής. Οι αιτήσεις που υπεβλήθησαν μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 2013 ανήλθαν τελικά στις 2.793.

Προκήρυξη Προγράμματος Χορήγησης Υποτροφιών Κινητικότητας IKY για Βραχεία Μετεκπαίδευση (Short Terms)

image011

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών έχει προκηρύξει συνολικά 100 θέσεις υποτροφιών με σκοπό τη μετακίνηση μεμονωμένων ερευνητών, υποψήφιων διδακτόρων ή μεταδιδακτόρων Ελληνικών Πανεπιστήμιων ή ερευνητικών κέντρων σε αναγνωρισμένα επιστημονικά/ ερευνητικά κέντρα (Πανεπιστήμια, Διεθνείς Οργανισμούς, Εγκεκριμένα Ινστιτούτα κ.ο.κ.) του εξωτερικού για απόκτηση τεχνογνωσίας.

Αποτελέσματα κληροδοτήματος «Εις μνήμην Μαρίας Ζαούση» και κληροδοτήματος Λεωνίδα Νικολαϊδη

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών χορήγησε 8 υποτροφίες εξωτερικού, χωρίς διαγωνισμό, από τα έσοδα του Κληροδοτήματος «Εις μνήμην Μαρίας Ζαούση», για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο εξωτερικό για κλινική ή πειραματική έρευνα στο εξωτερικό σε αντικείμενο  του τομέα της Ψυχιατρικής.

Προκήρυξη υποτροφιών ΙΚΥ σε ειδικότητες αιχμής στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Έρευνας Σωματιδιακής Φυσικής

Το ΙΚΥ, στο πλαίσιο της μακράς και επιτυχούς συνεργασίας του με Ευρωπαϊκούς, Διεθνείς και Διακυβερνητικούς Οργανισμούς, έχει προβεί στην υπογραφή δύο νέων συμφωνιών που αφορούν στην μετεκπαίδευση Ελλήνων επιστημόνων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Έρευνας Σωματιδιακής Φυσικής - CERN. Στο πλαίσιο αυτό, δημοσιεύτηκαν στην Ε.τ.Κ. (Φ.Ε.Κ. 2297/16-9-2013) οι Υπουργικές Αποφάσεις 123324/Β7 και 123326/Β7, οι οποίες αποτελούν τις κανονιστικές διατάξεις των παρακάτω δύο προγραμμάτων υποτροφιών.image014

Νέους επαγγελματικούς ορίζοντες άνοιξαν σε σπουδαστές της Ελλάδας περισσότερες από 900 υποτροφίες στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποτροφιών Αριστείας ΙΚΥ-SIEMENS

image015

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων του Προγράμματος Αριστείας IKY-SIEMENS με σκοπό τη χορήγηση των προκηρυγμένων υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές πρώτου κύκλου στην Ελλάδα, για μεταδιδακτορική έρευνα στην Ελλάδα και για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος υποβλήθηκαν συνολικά 203 αιτήσεις.

Συγχαρητήρια εκδήλωση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών προς τιμήν υποτρόφων στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποτροφιών Αριστείας ΙΚΥ-SIEMENS

image016Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών πραγματοποίησε εκδήλωση την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013 στα γραφεία του Ιδρύματος, στη Νέα Ιωνία, προς τιμήν των υποψηφίων  που ανακηρύχθηκαν υπότροφοι στο πλαίσιο του προγράμματος υποτροφιών Αριστείας ΙΚΥ- SIEMENS. Οι υποτροφίες αφορούν στις μεταπτυχιακές σπουδές πρώτου κύκλου (Μάστερ), εκπόνηση διδακτορικής διατριβής και μεταδιδακτορική έρευνα αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Εκδήλωση με θέμα: «Διαχείριση και Παρακολούθηση Σχεδίων Εταιρικών Σχέσεων 2013» διοργάνωσαν το LEONARDO DA VINCI και το GRUNDTVIG, 20 Σεπτεμβρίου 2013, Αθήνα

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Leonardo Da Vinci σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Grundtvig πραγματοποίησαν εκδήλωση με θέμα: «Διαχείριση και Παρακολούθηση Σχεδίων Εταιρικών Σχέσεων 2013», την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΙΚΥ -Εθνική Μονάδα του Προγράμματος Δια Βίου Μάθηση για ανάπτυξη συνεργειών στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Με στόχο την όσο στο δυνατόν καλύτερη ενημέρωση των δικαιούχων φορέων, η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην παροχή τεχνικών οδηγιών και κατευθύνσεων για την ορθή υλοποίηση των σχεδίων Εταιρικών Σχέσεων LeonardodaVinciκαι Συμπράξεων Grundtvig (oαγγλικός όρος είναι κοινός ως Partnerships).

8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας με τίτλο: «Le français dans un monde qui change» - «Τα γαλλικά σε ένα κόσμο που αλλάζει», με τη συμμετοχή της Συντονίστριας του Προγράμματος Comenius Μαρίας Ξαρχουλάκου, 26-28 Σεπτεμβρίου 2013, Θεσσα

image018 Ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου APLF DU διοργάνωσε το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Γαλλικής (26-28 Σεπτεμβρίου), με θέμα «Τα γαλλικά σε ένα κόσμο που αλλάζει».

Η σύμπραξη Comenius Regio με τίτλο «Σχολικοί Οριζόντες για τη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό» αναδείχθηκε ως παράδειγμα καλής πρακτικής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέδειξε ως παράδειγμα καλής πρακτικής τη σύμπραξη με τίτλο     «Σχολικοί Οριζόντες για τη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό» που υλοποιήθηκε κατά τα έτη 2010-2012 από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας σε συνεργασία με το Επαρχιακό Γραφείο Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού – Δ/νση Μέσης Εκπαίδευσης Λάρνακας/ Αμμοχώστου. Η σύμπραξη υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω του Προγράμματος Δια βίου Μάθηση-Τομεακό πρόγραμμα Comenius. Τα αποτελέσματα της Σύμπραξης έχουν αναρτηθεί στον Ευρωπαϊκό Κοινό Θησαυρό .

«Στηρίζοντας την μεταρρύθμιση: Ο Ρόλος του Προγράμματος Erasmus στην Ανώτατη Εκπαίδευση»

image020Το Πρόγραμμα Erasmus, η ναυαρχίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα κινητικότητας και συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, δημιουργήθηκε το 1987.

Σήμερα περισσότερο από 3.200 Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης σε 33 χώρες της Ευρώπης συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών και προσωπικού Erasmus.

“Tα Eντατικά Προγράμματα μας βοήθησαν να επιταχύνουμε τη διαδικασία διεθνοποίησης του ιδρύματός μας δήλωσε ο Συντονιστής του Προγράμματος Erasmus στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Δρ Γκάρεθ Όουενς.”

image023

"Ο καθένας χρειάζεται υποστήριξη για να ξεκινήσει" σημειώνει ο Δρ Γκάρεθ Όουενς, Συντονιστής του Προγράμματος Erasmus στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης. «Με πολύ ισχυρή υποστήριξη από τον Πρόεδρο του Ιδρύματός μας , βάλαμε στόχο να αποκτήσουμε ισχυρή σύνδεση με την Ευρώπη. Ξέραμε ότι ήταν σημαντικό να συνδέσουμε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, προκειμένου να έχουμε ένα πραγματικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Τα Εντατικά Προγράμματα ERASMUS - τα θερινά σχολεία μας - ήταν το τέλειο όχημα ώστε να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία.

 

Το Πρόγραμμα Erasmus για τους φοιτητές "Μια Μοναδική Εμπειρία ζωής"

Το Πρόγραμμα ERASMUSείναι κάτι περισσότερο από εμπειρία. Για τους φοιτητές που μετέχουν σε αυτό, είναι ένα άλμα ζωής, διότι μαθαίνουν να ανταπεξέρχονται σε δυσκολίες και να προσαρμόζονται σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής.

Κινητικότητα ERASMUS για το Προσωπικό Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης στο Πλαίσιο του Προγράμματος Δια Βίου Μάθηση 2007-2013

Στη συνείδηση όλων, το Πρόγραμμα ERASMUS είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κινητικότητα φοιτητών. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι δίνει επιπλέον σημαντικές ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη στους καθηγητές και το λοιπό προσωπικό των ελληνικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η 3 εκατομμυριοστή φοιτήτρια Erasmus από την Ελλάδα

ekkatomiriosts Η φοιτήτρια Σοφία Εμμανουέλα Θεοδώρου του Τμήματος Περιβάλλοντος, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως η 3 εκατομμυριοστή φοιτήτρια Erasmus που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα.

Φοιτητικές Περιπλανήσεις, Βήμα της Κυριακής, ένθετο Βήμα Science

image026Οι φοιτητές που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους περνούν ένα διάστημα σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού εξοπλίζονται συναισθηματικά και αυτό έχει θετικό αντίκτυπο αργότερα στη ζωή τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη γερμανών ψυχολόγων η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Personality and Social Psychology».

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ενισχύει τη διαδικτυακή του παρουσία και σας προσκαλεί στην νέα σελίδα του στο Facebook

image028Εγκαινιάζοντας νέες μορφές επικοινωνίας ανοίγουμε διάλογο με τους νέους με στόχο την όσο το δυνατόν αμεσότερη διάχυση των  πληροφοριών σχετικά με τις νέες δυνατότητες που προσφέρει του Ίδρυμα.

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss