ESPA

«Τα φοιτητικά δάνεια είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί» υπογραμμίζει στο άρθρο της η Πρόεδρος του ΙΚΥ κα Έφη Μπάσδρα στο Έθνος, Οκτώβριος 2013


Τα τελευταία χρόνια της κρίσης πάνω από 250.000 νέοι πήραν το δρόμο της ξενιτιάς αναζητώντας το μέλλον τους. Το μέλλον των νέων μας είναι εδώ στην Ελλάδα και πρέπει να τους βοηθήσουμε. Τα φοιτητικά δάνεια είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Έτσι οι υποτροφίες βραχείας διαρκείας θα συνεχιστούν. Αυτές δίνουν τη δυνατότητα σε Έλληνες υποψηφίους διδάκτορες ή μετα – διδάκτορες, να μπορούν να μεταβαίνουν στο εξωτερικό (οπουδήποτε) μέχρι και έξι μήνες, για την εκπόνηση μέρους της διατριβής τους ή της έρευνάς τους. Χρηματοδοτείται εντελώς ανεξάρτητα από τη λήψη άλλης υποτροφίας στην Ελλάδα ή ύπαρξης οποιασδήποτε μορφής μισθοδοσίας. Πέρα από τις κλασικές υποτροφίες για τα μάστερ και τα διδακτορικά που θα είναι ακόμη καλύτερα σχεδιασμένες –προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε πάντα με τη βοήθεια των υποτρόφων μας- σχεδιάζονται οι υποτροφίες Μάστερ τύπου 2+2.

Οι υπότροφοι θα λαμβάνουν υποτροφία για δύο χρόνια για την εκπόνηση Μάστερ, ασκούμενοι παράλληλα σε μία επιχείρηση του ίδιου αντικειμένου με αυτού του μεταπτυχιακού τους. Μετά τη λήψη του μεταπτυχιακού τους η επιχείρηση θα είναι «υποχρεωμένη» να κρατήσει τον υπότροφο για δύο επιπλέον χρόνια. Έτσι ο υπότροφος θα εργάζεται για δύο χρόνια, θα έχει μετεκπαιδευτεί σε ένα αντικείμενο μεταφέροντας τεχνογνωσία στην επιχείρηση, και η επιχείρηση θα πληρώνει τον εργαζόμενο – υπότροφο μόνο για δύο χρόνια. Η περαιτέρω εξειδίκευση του υποτρόφου, η μεταφορά τεχνογνωσίας στην επιχείρηση καθώς και η επένδυση της επιχείρησης στον «υπότροφο» για τέσσερα ολόκληρα χρόνια μόνο θετικά έχει να προσφέρει σε όλους και κυρίως στην απασχόληση των νέων μας, που κυριολεκτικά είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα.

 Σχεδιάζονται υποτροφίες σε συνεργασία με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς. Το παράδειγμα της συνεργασίας με το CERN θα ακολουθηθεί και με άλλους οργανισμούς όπως το EMBL, ESA, κ.α. Το μεγάλο στοίχημα του ΙΚΥ είναι η θέσπιση δανείων για τους φοιτητές μας. Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει στον κανονισμό λειτουργίας του ΙΚΥ εδώ και δεκαετίας, αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ. Και όταν λέμε δάνεια, δεν εννοούμε καταναλωτικά δάνεια που έδιναν κατά καιρούς οι τράπεζες σε φοιτητές. Εννοούμε κρατικά δάνεια όπως δίνονται σε όλες τις χώρες και στηρίζουν τη φοίτηση και τις σπουδές των νέων μας. Αποτελεί δε σε όλες τις χώρες αντικείμενο πολιτικής στήριξης της εκπαίδευσης και των νέων.

Θα ήθελα να πω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προχωράμε. Όλοι έχουν καταλάβει την αναγκαιότητα της στήριξης των νέων μας. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης πάνω από 250.000 νέοι πήραν το δρόμο της ξενιτιάς αναζητώντας το μέλλον τους. Το μέλλον των νέων μας είναι εδώ στην Ελλάδα και πρέπει να τους βοηθήσουμε. Τα φοιτητικά δάνεια είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Επιπλέον υπάρχει σχεδιασμός για τη στήριξη και μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από τα παραπάνω βλέπετε ότι το ΙΚΥ με όλες του τις δυνάμεις προσπαθεί να σταθεί αντάξιο στον σκοπό για τον οποίο συστάθηκε 62 χρόνια πριν. Φωτισμένα μυαλά και ακαδημαϊκοί μιας άλλης εποχής, είδαν πριν από 62 χρόνια την ανάγκη στήριξης των νέων στις σπουδές τους. Τότε όπως και τώρα, η χώρα βρισκόταν στο τέλος μιας εποχής και στην απαρχή μιας άλλης.

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss