ESPA

Διευθέτηση των προβλημάτων που είχαν προκληθεί λόγω Capital controls σε δικαιούχους φορείς και φοιτητές Erasmus+ από το ΙΚΥ

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Εθνική Μονάδα του Προγράμματος Erasmus+ στην Ελλάδα, μετά από πρωτοβουλία της Προέδρου του Δ.Σ. Αναπ. Καθηγήτριας κ. Έφης Μπάσδρα, είναι στην ευχαρίστηση θέση να σας ανακοινώσει την επίλυση των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί στις τραπεζικές συναλλαγές των δικαιούχων φορέων του Προγράμματος αλλά και των φοιτητών Erasmus+ ως αποτέλεσμα των capital controls. Μετά από επικοινωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών το ΙΚΥ κατάφερε την άρση περιορισμών που αφορούσαν στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο “Επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων’’(ΦΕΚ Α' 84/18-07-2015).

Η άρση των περιορισμών αφορά στις εξής περιπτώσεις:

1. Στη δυνατότητα ανοίγματος νέων λογαριασμών από δικαιούχους φορείς του Erasmus+, ήτοι δημόσια και ιδιωτικά σχολεία προσχολικής αγωγής, σχολεία Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης, σχολεία και σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικούς οργανισμούς, εκπαιδευτικούς οργανισμούς και ιδιωτικούς και δημοσίους φορείς για τους τομείς της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, για τους οποίους έχει εγκριθεί χρηματοδότηση.

2. Στη δυνατότητα ανοίγματος νέων λογαριασμών σε φυσικά πρόσωπα δικαιούχους χρηματοδότησης (εισερχόμενους-εξερχόμενους φοιτητές) ώστε να τους καταβληθεί η επιχορήγηση κάλυψης των ατομικών δαπανών. Ο συγκεκριμένος περιορισμός θα αρθεί με έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης.

3. Στη δυνατότητα προσθήκης νέου δικαιούχου σε ήδη υπάρχοντα λογαριασμό, ο οποίος χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του προγράμματος.

4. Στη δυνατότητα πραγματοποίησης εξερχόμενων και εισερχόμενων εμβασμάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων Ελληνικών φορέων και φυσικών προσώπων, όπως αναφέρονται στην περίπτωση 1.

5. Στη δυνατότητα πραγματοποίησης εμβασμάτων από δικαιούχους φορείς του εσωτερικού για τους τομείς της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης προς δικαιούχους φορείς του εξωτερικού, οι οποίοι επιχορηγούνται ως εταίροι διακρατικών στρατηγικών συμπράξεων.

Μετά από σχετική συνεργασία του ΙΚΥ και υψηλόβαθμων στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος, η αρμόδια Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών ενέκρινε τις ανωτέρω κινήσεις δίνοντας άμεσα σχετική οδηγία στα τραπεζικά Ιδρύματα της χώρας. Παρακαλούνται όσοι δικαιούχοι φορείς αλλά και φοιτητές εξακολουθούν να έχουν προβλήματα στις συναλλαγές τους να επικοινωνούν με το ΙΚΥ.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ Π.Ν.Π. ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+

Ανακοινώνεται ότι στη νέα Υ.Α. (ΦΕΚ 2100 Β’ 25.09.2015) με την οποία τροποποιείται η Π.Ν.Π. (ΦΕΚ Α' 84/18-07-2015), εξαιρούνται από την απαγόρευση ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού οι φοιτητές που συμμετέχουν στις δράσεις κινητικότητας του προγράμματος Erasmus+, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτουν άλλο τραπεζικό λογαριασμό και κατόπιν της χορήγησης σχετικής βεβαίωσης από το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο φοιτούν.

Επιπλέον, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών της 17.09.2015, εγκρίθηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης εμβασμάτων κοινοτικής επιχορήγησης από ελληνικούς συντονιστικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε φορείς εταίρους στο εξωτερικό στο πλαίσιο υλοποίησης σχεδίων για τους τομείς της εκπαίδευσης και κατάρτισης, όπως αυτά χρηματοδοτούνται από το ΙΚΥ. Σχετική λίστα των εγκεκριμένων σχεδίων Erasmus+ έχει δοθεί στα Ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα. Για την πραγματοποίηση του εμβάσματος, οι εγκεκριμένοι φορείς καλούνται να υποβάλουν προς το τραπεζικό ίδρυμα την απόφαση χρηματοδότησης από το ΙΚΥ, αντίγραφο της σύμβασής τους με την Εθνική Μονάδα Συντονισμού/ΙΚΥ και το σχετικό παράρτημα της σύμβασης με τον αναλυτικό κατάλογο των δικαιούχων του σχεδίου.

 

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss