Εκτύπωση αυτής της σελίδας

8/3/2019 - Εναρκτήρια εκδήλωση της Εθνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη (EPALE)

asrfgbsfrhfds.jpg

Η εναρκτήρια εκδήλωση για τη λειτουργία του ΙΚΥ ως Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη, EPALE (Electronic Platform for Adult Learning in Europe) πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κα Μερόπη Τζούφη η οποία, με αφορμή τον εορτασμό της 8ης Μαρτίου ως ημέρα της γυναίκας, τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των γυναικών σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων για τη συνειδητοποίηση του νέου ρόλου τους και την αναζήτηση της επαγγελματικής καταξίωσης και της οικονομικής τους ανεξαρτησίας.

Στον χαιρετισμό του ο κος Παναγιώτης Πασσάς, Προϊστάμενος της Γενικής Δ/νσης Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, ΥΠ.Π.Ε.Θ υπογράμμισε τη συμβολή της πλατφόρμας EPALE στην ενίσχυση της συνοχής του τομέα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Ο κος Γεώργιος Μοσχόβης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, χαιρετίζοντας την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας EPALE στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη του τομέα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο πλαίσιο της δέσμευσης για την παροχή εκπαίδευσης σε όλους τους πολίτες της Ευρώπης με στόχο την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και της ενεργούς πολιτειότητας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ΙΚΥ, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, κος Κυριάκος Αθανασίου τόνισε ότι η λειτουργία της Εθνικής Μονάδας Erasmus+/IKY ως Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη (EPALE) από τον Ιανουάριο 2019 έρχεται να προστεθεί στις πολλαπλές δραστηριότητες του ΙΚΥ, όπως οι υποτροφίες εσωτερικού και εξωτερικού, η στήριξη των σπουδών της νέας γενιάς με παράλληλη απασχόληση και η λειτουργία της Εθνικής Μονάδας Συντονισμού του Προγράμματος Erasmus+ για την εκπαίδευση και κατάρτιση σε όλους τους τομείς. Στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων, η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας EPALE θα στηρίξει τον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων, προβάλλοντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις εθνικές δράσεις, διευκολύνοντας τον διάλογο και τη δικτύωση των φορέων εκπαίδευσης ενηλίκων.

 Στη δευτερολογία του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ΙΚΥ  συνέδεσε τις νέες επιστημονικές εξελίξεις με την εκπαίδευση ενηλίκων και ανέφερε ότι οι νευρώνες του εγκεφάλου χαρακτηρίζονται από πλαστικότητα και ότι οι ενήλικες μπορούν και πρέπει να μαθαίνουν σε όλη τους τη ζωή. Επιπλέον, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ΙΚΥ έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον τομέα της Βιολογίας, επισημαίνοντας ότι μέσα στους αιώνες παρατηρείται αύξηση των γυναικών που απασχολούνται στον κλάδο, γεγονός που έχει διευρύνει και εμπλουτίσει το επιστημονικό αυτό πεδίο.Με τις ομιλίες τους συνεισέφεραν η Προϊσταμένη Τμήματος Σπουδών και Προγραμμάτων Εκπαίδευση Ενηλίκων, ΓΓΔΒΜ, κα Αγγελική Λύτσιου, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Διά Βίου Μάθησης, κα Βασιλική Νικολοπούλου, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Επαγγελματικής Κατάρτισης Ενηλίκων, ΟΑΕΔ, κα Αθηνά Λάζου, ενώ βιντεοσκοπημένη ήταν η ομιλία της Προϊσταμένης τμήματος Ε3: ΕΕΚ, Μαθητείες και Εκπαίδευση Ενηλίκων από τη Γενική  Δ/νση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κας Dana Bachmann. Οι δυνατότητες της πλατφόρμας EPALE παρουσιάστηκαν στους παρευρισκόμενους εκπαιδευτές ενηλίκων από τη Συντονίστρια του Τομέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων του προγράμματος Erasmus+, IKY, κα Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου ενώ η κα Μαρία Παρμακλή, Συντονίστρια της EPALE στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου παρουσίασε καλές πρακτικές από τη λειτουργία της πλατφόρμας στη χώρα αυτή. Στην Ελλάδα,  οι εγγεγραμμένοι μέχρι σήμερα χρήστες στην πλατφόρμα EPALE έχουν ξεπεράσει τους 1000.

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην πλατφόρμα εδώ

 Μάθετε περισσότερα για την Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη, EPALE εδώ

 

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της Υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

diavlos_logo_wide_el_1 (1).png

Μπορείτε να επικοινωνείτε με τον τομέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων της Εθνικής Μονάδας Erasmus+/IKY

Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου τηλ.: 210 3726349 

Μαρία Κατέχη τηλ.: 210 3726365

Email - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.