ESPA

Η καρδιά του Erasmus χτυπάει στην Ελλάδα

1000 εκπρόσωποι του πιο επιτυχημένου προγράμματος της ΕΕ, του Erasmus, συνεδριάζουν για πρώτη φορά στη χώρα μας με τη συμμετοχή του ΙΚΥ

Το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus (Erasmus Student Network - ESN) της Ελλάδος διοργανώνει για πρώτη φορά το μεγαλύτερο συνέδριο φοιτητών για το Erasmus, την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου (Annual General Meeting - AGM) στη Θεσσαλονίκη, στις 18-21 Απριλίου 2019.

Περισσότεροι από 1000 φοιτητές από όλο τον κόσμο θα επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη για να συζητήσουν για το μέλλον του προγράμματος Erasmus και τον αντίκτυπό του στους φοιτητές που συμμετέχουν περισσότερα από 30 χρόνια πλέον. Η νέα γενιά Ελλήνων φοιτητών αποδεικνύει την ενεργητικότητά της διοργανώνοντας πρωτοπόρες, εθελοντικές ενέργειες που φέρνουν τη χώρα στο επίκεντρο των εξελίξεων σε καίρια ευρωπαϊκά θέματα, όπως το Erasmus.

Τα μέλη του Δικτύου ΕSN Greece στοχεύουν στον εμπλουτισμό της κοινωνίας μέσω των διεθνών φοιτητών. Με γνώμονα αυτό, έλαβαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν το μεγαλύτερο συνέδριο της γενιάς του Erasmus, προσκαλώντας στη Θεσσαλονίκη 1000 διεθνείς φοιτητές. «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που καλωσορίζουμε τους Ευρωπαίους φοιτητές. Η εκπαίδευση στην Ευρώπη αλλάζει και το Erasmus είναι βασικός πυλώνας. Είναι αναζωογονητικό να βλέπεις τη νέα γενιά να παίρνει ενεργό μέρος στη διαμόρφωση αυτών των αλλαγών και στηρίζουμε έμπρακτα την προσπάθεια τους», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου.

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου είναι παράλληλα μία ευκαιρία εξωστρέφειας και για τους φοιτητές των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων καθώς, στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί Mobility Fair την Κυριακή 21 Απριλίου στις 11:30, στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Στο Mobility Fair, στο οποίο θα συμμετέχει και το ΙΚΥ, οι φοιτητές που θα παρευρεθούν θα ενημερωθούν για σπουδές στο εξωτερικό, προγράμματα ανταλλαγής και πρακτικής άσκησης, εκπαιδευτικά σεμινάρια και εθελοντική εργασία από τους εκπροσώπους-φοιτητές 900 ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. «Είναι μία μοναδική ευκαιρία για τους φοιτητές της Θεσσαλονίκης να έρθουν σε επαφή με συνομηλίκους τους από άλλα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια προκειμένου να ενημερωθούν για την πραγματική διάσταση των σπουδών στο εξωτερικό. Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών στέκεται πάντα αρωγός σε πρωτοβουλίες που προωθούν την κινητικότητα και είναι χαρά μας να στηρίξουμε μία τόσο σημαντική φοιτητική προσπάθεια», δήλωσε ο κ. Αθανασόπουλος, Διευθυντής της Εθνικής Μονάδας Συντονισμού του Erasmus+.

Παράλληλα, στόχος της AGM είναι και να φέρει πιο κοντά τους λαούς της Ευρώπης μέσω της ανταλλαγής κουλτούρας και του ανοιχτού διαλόγου. Δράσεις όπως το Flag Parade, μία παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου οι φοιτητές θα διασχίσουν την πόλη με τα χρώματα της χώρας τους, θα υπογραμμίσει όλα αυτά που μας ενώνουν ως Ευρωπαίους.

Στις 18-21 Απριλίου η πόλη της Θεσσαλονίκης θα ζει στους ρυθμούς του Erasmus.

*Τι είναι ESN: Η μεγαλύτερη εθελοντική, φοιτητική οργάνωση στην Ευρώπη. Γεννήθηκε το 1989 και βασική αρχή του είναι: «Φοιτητές Βοηθούν Φοιτητές». Την αρχή αυτή σήμερα ακολουθούν πάνω από 15.500 φοιτητές, σε περισσότερους από 500 τοπικούς συλλόγους ESN, σε 39 χώρες της Ευρώπης, υποστηρίζοντας τους ίδιους στόχους: την εκπροσώπηση των φοιτητικών προγραμμάτων ανταλλαγής και την ανάπτυξη της ικανότητας κατανόησης μιας διαφορετικής κουλτούρας. Κομμάτι του δικτύου είναι και το ESN στην Ελλάδα. Σήμερα, δραστηριοποιούνται 22 τοπικοί σύλλογοι στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Κρήτη, Κομοτηνή, Λαμία, Βόλο, Κοζάνη, Λάρισα και Αιγαίο. Οι ελληνικοί σύλλογοι υποδέχονται περισσότερους από 2.500 εισερχόμενους φοιτητές τον χρόνο και διοργανώνουν πληθώρα δράσεων που αποσκοπούν στην προσαρμογή των εισερχόμενων φοιτητών και στην προετοιμασία των εξερχόμενων.

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss