ESPA

Jan Amos Comenius Prize 2020: Νικητής το 2ο ΓΕΛ Γέρακα

europe-in-your-plate-28_KEFALIDA.jpg

Το 2ο ΓΕΛ Γέρακα είναι το ελληνικό σχολείο στο οποίο απονεμήθηκε το Βραβείο Jan Amos Comenius Prize 2020 για την υψηλής ποιότητας εκπαίδευση για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αξίες της. Οι νικητές του Βραβείου, που δόθηκε σε 22 συνολικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από 22 ευρωπαϊκές χώρες,  ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020, μια μέρα πριν την Ημέρα της Ευρώπης.

«Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Γέρακα ενημερώθηκαν από ειδικούς, παρουσίασαν εργασίες, έπαιξαν παιχνίδια γνώσης, χόρεψαν παραδοσιακούς ευρωπαϊκούς χορούς, οργάνωσαν βραδινές εκδηλώσεις για τους γονείς και την τοπική κοινωνία και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Η ομάδα ήταν ανοικτή, συμπεριληπτική και αγκάλιασε όλους όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής», σύμφωνα με την κ. Ευαγγελία Γεωργάκη, Διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Γέρακα.

Πώς αξιολόγησαν την εμπειρία τους οι μαθητές:

«Προσωπικά αισθάνθηκα πως μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω, να ενημερωθώ, να πω την γνώμη μου για την ευρωπαϊκή κοινότητα και πως δεν είμαι μόνη. Με άλλα λόγια, ένιωσα ότι στηρίζομαι και ότι έχω πολλά πλεονεκτήματα επειδή ανήκω στην Ευρώπη, όπως όταν ανήκεις σε μια οικογένεια», Σοφία.

«Μέσω των δραστηριοτήτων αυτών μάθαμε να συνεργαζόμαστε με τους γύρω μας, να παίρνουμε πρωτοβουλίες, ενώ παράλληλα γίναμε πιο υπεύθυνοι. Αυτό συνέβη γιατί εμείς οι μαθητές οργανώσαμε τις εκδηλώσεις, μοιράσαμε τις ευθύνες και τους ρόλους και βοηθήσαμε ο ένας τον άλλο με διάφορους τρόπους», Λυδία.

«Πιστεύω πως τα μαθήματα και τα προγράμματα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού θα πρέπει να πραγματοποιούνται πιο συχνά και σε μεγαλύτερο βαθμό στα σχολεία, διότι οι μαθητές ενημερώνονται για το μέλλον τους ως Ευρωπαίοι πολίτες και έχουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιούνται ανταλλάσσοντας εμπειρίες με άλλους λαούς. Επιπλέον, μάθαμε για τα δικαιώματά μας, αλλά και για τις υποχρεώσεις μας στην Ευρώπη. Αντιληφθήκαμε πως με πολλούς λαούς έχουμε κοινά, όπως συνήθειες, χιούμορ, λέξεις, ήθη και έθιμα», Θάλεια.

Δείτε περισσότερες εντυπώσεις μαθητών για τη βράβευση του 2ου ΓΕΛ Γέρακα με το Jan Amos Comenius Prize 2020 εδώ.

Ανακαλύψτε όλους τους φετινούς νικητές εδώ.

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss