ESPA

Συμμετοχή της Εθνικής Μονάδας Erasmus+/IKY στον διαδικτυακό εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών 2020

Η Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+/IKY (ΕΜΣ) ως φορέας που υλοποιεί την Ευρωπαϊκή Δράση «Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών» συμμετέχει ενεργά στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών 2020 σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Όσον αφορά στο εθνικό επίπεδο, η ΕΜΣ για τρίτη χρονιά συνδιοργανώνει, μαζί με Μορφωτικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα και Πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών στην Ελλάδα - μέλη του EUNIC Αθήνας, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, ένα διαδικτυακό διαδραστικό παιχνίδι στον κόσμο των γλωσσών και των διαλέκτων λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Το «κυνήγι θησαυρού» περιλαμβάνει έναν χάρτη, ο οποίος θα είναι ενεργός στις 26 Σεπτεμβρίου, από τις 15:00 ως τις 21:00. Στο διάστημα αυτό, μικροί και μεγάλοι θα κληθούν να λύσουν αινίγματα, των οποίων οι απαντήσεις θα βρίσκονται «κρυμμένες» στις ιστοσελίδες των συμμετεχόντων φορέων. Τα αινίγματα και οι γρίφοι θα φέρουν τους συμμετέχοντες σε επαφή με τη γλώσσα και τον πολιτισμό των ευρωπαϊκών χωρών. Όσοι κατορθώσουν να λύσουν τα αινίγματα, θα συμμετέχουν σε κλήρωση με δώρα, που προσφέρουν οι διοργανωτές. Η ΕΜΣ θα διαθέσει τέσσερα (4) tablets στους νικητές που θα αναδειχθούν από την κλήρωση. Η κλήρωση θα γίνει αμέσως μετά τη λήξη του παιχνιδιού και τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του παιχνιδιού (http://escaperoute.gr/edl-start/), αλλά και στις ιστοσελίδες των διοργανωτών.

Στους διοργανωτές περιλαμβάνονται οι παρακάτω φορείς:

British Council, Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας - Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Goethe-Institut Athen, ÖSD-Institut Griechenland, Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πρεσβεία της Σουηδίας, Σύλλογος Σουηδικής Γλώσσας, Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών – Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα, Σπίτι της Κύπρου σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπουργείο Εξωτερικών, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Πρεσβεία της Γεωργίας.

Συντονισμός εκδήλωσης: British Council – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Όσον αφορά στο ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΕΜΣ συμμετέχει και στον εορτασμό που διοργανώνει ο Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διαδικτυακής εκδήλωσης δύο ελληνικά σχολεία, το 1o ΕΠΑΛ Ναυπάκτου και το 23ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, θα προβληθούν ως παραδείγματα καλής πρακτικής σχετικά με τη διδασκαλία και εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών καθιερώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2001 με σκοπό την υποστήριξη και την ανάδειξη της γλωσσικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης, καθώς και την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων, με στόχο την πλήρη και δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών της στη διατήρηση της πολυπολιτισμικής της ιδιαιτερότητας.

Δείτε περισσότερα:

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών: https://ec.europa.eu/education/events/european-day-of-languages-2020_en

Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών: http://www.iky.gr/ell

 

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss