ESPA

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020. Η ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και από την 1η Ιανουαρίου 2021 το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τη συμφωνία αποχώρησης, είναι πλέον επισήμως Τρίτη Χώρα για την ΕΕ και συνεπώς δεν συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη Συμφωνία Αποχώρησης μπορείτε να δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://ec.europa.eu/info/relations-united-kingdom/eu-uk-withdrawal-agreement_el
Πρόγραμμα Erasmus+
Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επηρεάζει τη συμμετοχή του στις τρέχουσες ανοικτές συμβάσεις του Προγράμματος Erasmus+ για την περίοδο 2014-2020. Βάσει της συμφωνίας Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε με την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συμμετέχει πλήρως στα τρέχοντα προγράμματα Erasmus + και ESC (2014-2020) έως την συμβατική ολοκλήρωση αυτών. Αυτό σημαίνει ότι οι συμβάσεις που υπεγράφησαν μεταξύ της Εθνικής Μονάδας/ ΙΚΥ και ελληνικών φορέων μέχρι και το 2020 θα υλοποιηθούν κανονικά σύμφωνα με τους κανόνες του Προγράμματος Erasmus+.
Οι συμμετέχοντες που σπουδάζουν, διδάσκουν, κάνουν πρακτική άσκηση, καταρτίζονται μέσω του Προγράμματος ανταλλαγών Erasmus+ για τις οποίες υποβλήθηκαν αιτήσεις με επιτυχία κατά τη διάρκεια του Προγράμματος Erasmus + (2014-2020) θα μπορούν να συμμετάσχουν πλήρως σε αυτό. Αυτό καλύπτει συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο που πηγαίνουν στο εξωτερικό, καθώς και συμμετέχοντες από το εξωτερικό που μεταβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την Εθνική Μονάδα του ΗΒ ανακοινώνεται ένα σχέδιο με την ονομασία Turing, ένα νέο Πρόγραμμα για την αντικατάσταση της συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στο Erasmus+, το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση για τοποθετήσεις και ανταλλαγές από τον Σεπτέμβριο του 2021 σε εξερχόμενους φοιτητές, σπουδαστές επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητές από το Ηνωμένο Βασίλειο προς το εξωτερικό. Το νέο πρόγραμμα θα τελεί υπό τη διαχείριση των οργανισμών British Council και Ecorys. Διευκρινίζεται ότι τυχόν συμμετοχή στο πρόγραμμα φορέων από χώρες της Ε.Ε. προς το ΗΒ προϋποθέτει εθνική χρηματοδότηση ή χρηματοδότηση σε επίπεδο ιδρύματος.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα θα είναι σύντομα διαθέσιμες στο https://www.erasmusplus.org.uk/the-transition-period .

 

Αίτηση Θεώρησης Φοιτητικής Εισόδου - Student VISA για το Ηνωμένο Βασίλειο
Όσοι ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020, πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να χρειαστεί να πληρούνται συγκεκριμένες απαιτήσεις σχετικά με την επίσκεψή τους. Οι συμμετέχοντες στο Erasmus+ που μετακινούνται προς το Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές για διάστημα έως και 6 μήνες, δεν απαιτείται να εκδώσουν VISA. Οι φοιτητές που μετακινούνται για πρακτική άσκηση προς το Ηνωμένο Βασίλειο έως και έξι μήνες οφείλουν να εκδώσουν φοιτητική visa, εκτός κι αν πρόκειται για πρακτική άσκηση στο πλαίσιο των σπουδών φοιτητών Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Κτηνιατρικής. Για μετακινήσεις άνω των έξι μηνών είτε πρόκειται για σπουδές, είτε για πρακτική άσκηση, απαιτείται η έκδοση visa.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην κάτωθι ιστοσελίδα :
- https://www.gov.uk/check-uk-visa

Xρήσιμες ιστοσελίδες:
- https://www.erasmusplus.org.uk/the-transition-period
- https://www.gov.uk/guidance/the-uks-points-based-immigration-system-information-for-eu-citizens
- https://www.gov.uk/student-visa
- https://www.gov.uk/healthcare-immigration-application
- https://www.gov.uk/guidance/the-uks-points-based-immigration-system-information-for-eu-citizens#working-in-the-uk-from-january-2021
- https://www.gov.uk/
- https://www.erasmusplus.org.uk/frequently-asked-questions
- https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/what-settled-and-presettled-status-means
- https://www.gov.uk/check-uk-visa
- https://www.gov.uk/guidance/new-immigration-system-what-you-need-to-know

 

 

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss