ESPA

Ποιες δραστηριότητες ενισχύονται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής σύμπραξης

stratigikes_subrakseisnikokiky11.jpg

Ποιες δραστηριότητες ενισχύονται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής σύμπραξης;

Οι Στρατηγικές Συμπράξεις υποστηρίζουν ένα ευρύ και ευέλικτο φάσμα δραστηριοτήτων με σκοπό την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών, την προώθηση της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού των οργανισμών και την ενίσχυση της εξέλιξης των πολιτικών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του σχεδίου, οι Στρατηγικές Συμπράξεις πραγματοποιούν δραστηριότητες που αφορούν
• την προώθηση της διατομεακής συνεργασίας
• την κάλυψη των αναγκών ενός συγκεκριμένου τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της αγοράς εργασίας
• τη δημιουργία και τη μεταφορά καινοτομιών
• την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών
• την ανάπτυξη εργαλείων αναγνώρισης και πιστοποίησης δεξιοτήτων
• την προώθηση πρακτικών που σχετίζονται με την ενίσχυση του work-based learning
• την προώθηση της εφαρμογής των αρχών του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (European Qualifications Framework) και των συνιστωσών που διέπουν το εργαλείο Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ECVET-European Credit System for Vocational Education and Training)

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι δραστηριότητες που μπορούν να υλοποιηθούν από μια Στρατηγική Σύμπραξη είναι ενδεικτικά:

• Ανάπτυξη, δοκιμή, προσαρμογή και υιοθέτηση/εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών σε σχέση με τα εξής:
   o επαναπροσδιορισμός των προδιαγραφών των ικανοτήτων σύμφωνα με τα μαθησιακά αποτελέσματα, προσαρμογή ή σχεδιασμός αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών και μαθημάτων ΕΕΚ αντιστοίχως, καθώς και του           συνοδευτικού μαθησιακού υλικού και εργαλείων. 

   o μεθοδολογίες μάθησης και διδασκαλίας ΕΕΚ και παιδαγωγικές προσεγγίσεις, κυρίως όσες διαμορφώνουν βασικές ικανότητες και δεξιότητες, γλωσσικές ικανότητες, εστίαση στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και               Επικοινωνιών.
   o νέα σχήματα πρακτικής κατάρτισης και μελέτη πραγματικών καταστάσεων στις επιχειρήσεις όλων των τομέων και κλάδων της οικονομίας, ανάπτυξη και υλοποίηση διεθνικής συνεργασίας.

• ανάπτυξη και εφαρμογή νέου υλικού και μεθόδων διδασκαλίας και κατάρτισης ΕΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της μάθησης που είναι προσανατολισμένη στον χώρο εργασίας, της εικονικής κινητικότητας, των ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων και της καλύτερης αξιοποίησης των δυνατοτήτων των ΤΠΕ, π.χ. οργάνωση εικονικών εργαστηρίων/χώρων εργασίας βάσει των αναγκών της αγοράς εργασίας.
• στρατηγική συνεργασία μεταξύ παρόχων ΕΕΚ και τοπικών/περιφερειακών κοινοτήτων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών οικονομικής ανάπτυξης.
• Εφαρμογή μεταφοράς πιστωτικών μονάδων (ECVET) και διασφάλισης της ποιότητας (EQAVET) από τους παρόχους ΕΕΚ.

 

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss