ESPA

Υποτροφίες Ξένων Υπηκόων

Από το 1964, το ΙΚΥ εκτός από τις υποτροφίες σε Έλληνες, χορηγεί υποτροφίες και σε ξένους υπηκόους (αλλογενείς ή ομογενείς) για πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών α’ και β’ κύκλου (ΜΔΕ, διδακτορική και μεταδιδακτορική έρευνα στην Ελλάδα.

Από το 1992 υλοποιείται επίσης, το πρόγραμμα υποτροφιών «Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός» που χορηγεί υποτροφίες διάρκειας οκτώ (8) μηνών για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.

Η πρωτοβουλία αυτή αναλήφθηκε στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής της Ελλάδος με στόχο την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, αλλά και της Ελληνοφωνίας γενικότερα, καθώς και της ενδυνάμωσης των δεσμών της με άλλες χώρες. Βασική της επιδίωξη  είναι η λειτουργία της ως μητροπολιτικού κέντρου του Ελληνισμού και η σταθερή παρουσία της στο διεθνή χώρο.

Η υποτροφία χορηγείται για διάστημα οκτώ (8) μηνών (συνήθως από Οκτώβριο έως Μάιο κάθε έτους). Η υλοποίηση του προγράμματος ανατίθεται σε ένα από τα Δημόσια Πανεπιστήμια της Ελλάδας. το οποίο ορίζεται από το ΙΚΥ.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω των Ελληνικών Διπλωματικών Αρχών.

Μέσω της χορήγησης υποτροφιών σε ξένους επιστήμονες και ερευνητές, το ΙΚΥ προωθεί τη διεθνή διακίνηση επιστημόνων και παράλληλα προάγει τις σχέσεις των ξένων με την Ελλάδα παρέχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν τους θεσμούς και τον πολιτισμό μας.

Πολλοί υπότροφοί μας, με την επιστροφή στη χώρα τους, αναλαμβάνουν σημαντικές ακαδημαϊκές ή διοικητικές θέσεις, και επιδιώκουν τη διατήρηση στενών σχέσεων με την Ελλάδα δρώντας με τον τρόπο αυτό ως Πρεσβευτές φιλίας της χώρας τους.

Χορηγούνται, επίσης, μεταπτυχιακές υποτροφίες για την ενίσχυση των προγραμμάτων ΘΥΕΣΠΑ και ΙΑΣΩΝ, προκειμένου οι επιλεγέντες να παρακολουθήσουν θερινό κύκλο μαθημάτων και σεμιναρίων στην Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό, διάρκειας ενός μηνός στα ακόλουθα  Πανεπιστήμια: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αντιστοίχως.

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss