Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To ΙΚΥ ανάμεσα σε 900 φοιτητές από 36 κράτη

Στις 18 Απριλίου, στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με 900 φοιτητές από 36 κράτη και τη συμμετοχή του ΙΚΥ πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου Φοιτητών Erasmus Ελλάδας (ESN Greece), που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Την τελετή χαιρέτισαν ο κ. Αντώνης Πλατής, Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, ο κ. Παυσανίας - Ανδρέας Παπαγεωργίου, Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, η Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο κ. Κωστής Γιαννίδης, Πρόεδρος του ESN Greece και ο κ. Joao Pinto, Πρόεδρος του ESN International. Ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έστειλε το μήνυμά του μέσω μαγνητοσκοπημένου βίντεο.

Το ΙΚΥ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΚΥ, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Κυριάκος Αθανασίου και ο Γενικός Διευθυντής του ΙΚΥ, κ. Φώτιος Κ. Αθανασόπουλος. Ο Πρόεδρος εξήρε την πρωτοβουλία του ESN Greece να διοργανώσει το μεγαλύτερο συνέδριο φοιτητών για το Erasmus και υπογράμμισε την πολύχρονη καρποφόρα συνεργασία μεταξύ ΙΚΥ-ESN καθώς και την υλική στήριξη των δράσεών της. Ο Πρόεδρος μεταξύ άλλων τόνισε το συμβολισμό της επιλογής της Θεσσαλονίκης ως πόλη διεξαγωγής του Συνεδρίου, ανατρέχοντας στον μύθο της αρπαγής της Ευρώπης. Επίσης, εστίασε στην παραπληροφόρηση, η οποία συνέβαλε και στο Brexit, ενώ επεσήμανε την ανάγκη απομάκρυνσης από τον οικονομισμό και ανάδειξης των ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αρχών βάσει των οποίων δομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απευθυνόμενος, τέλος, προς τους φοιτητές ανέφερε, «Μαζευτήκατε σήμερα εδώ για να συζητήσετε για τα ζητήματα που απασχολούν το Δίκτυο και βεβαίως να περάσετε όμορφα στη Θεσσαλονίκη. Σας προσκαλώ να κάνετε κάτι παραπάνω. Να γίνετε ηγέτες. Να συζητήσετε για όσα είναι σημαντικά και να αποφύγετε άσκοπες αναλύσεις των συνηθισμένων θεμάτων. Να αναζητήσετε απτές ιδέες και να θέσετε εφικτά αποτελέσματα. Γίνετε η Γενιά Erasmusπου θα μας δείξει τον δρόμο για μια ανανεωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία έχουμε ανάγκη».

Την Κυριακή 21 Απριλίου, στελέχη του ΙΚΥ παρείχαν ενημέρωση για το πρόγραμμα Erasmus+ στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου, όπου διεξαγόταν η Έκθεση Πανεπιστημίων Mobility Fair, την οποία διοργάνωσε το ESN Greece, στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου. Φοιτητές και νέοι είχαν τη δυνατότητα να λάβουν πληροφορίες για σπουδές στο εξωτερικό, προγράμματα ανταλλαγής και πρακτικής άσκησης, εκπαιδευτικά σεμινάρια και εθελοντική εργασία από τους εκπροσώπους-φοιτητές ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

Διαβάστε όλη την ομιλία του Προέδρου του Δ.Σ. του ΙΚΥ εδώ.