ESPA

«Στηρίζοντας την μεταρρύθμιση: Ο Ρόλος του Προγράμματος Erasmus στην Ανώτατη Εκπαίδευση»

image020Το Πρόγραμμα Erasmus, η ναυαρχίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα κινητικότητας και συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, δημιουργήθηκε το 1987.

Σήμερα περισσότερο από 3.200 Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης σε 33 χώρες της Ευρώπης συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών και προσωπικού Erasmus.

Το Πρόγραμμα Erasmus, η ναυαρχίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα κινητικότητας και συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, δημιουργήθηκε το 1987. Στόχος του είναι η βελτίωση της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασής της μέσω της αύξησης της κινητικότητας φοιτητών και προσωπικού. Εμπλουτίζει την ακαδημαϊκή εμπειρία των φοιτητών βοηθώντας τους να αναπτύξουν διαπολιτισμικές δεξιότητες και την αυτοδυναμία τους. Οι ανταλλαγές προσωπικού συμβάλλουν στην ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων των ατόμων, αυξάνοντας παράλληλα τις δυνατότητες των Ιδρυμάτων για διεθνείς συνεργασίες.

Σήμερα περισσότερο από 3.200 Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης σε 33 χώρες της Ευρώπης συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών και προσωπικού Erasmus. Υποστηρίζοντας σχεδόν τρία εκατομμύρια φοιτητές από το 1987 η ετήσια ανταλλαγή ξεπερνάει τους 230 000 φοιτητές - αριθμός που συνεχίζει να αυξάνεται – σημειώνοντας τεράστια απήχηση. Το Erasmus έχει δώσει στην Ευρώπη ένα συγκεκριμένο νόημα για εκατομμύρια οικογένειες, για τις οποίες η ΕΕ θα παρέμενε ασαφής και θεωρητική έννοια. Το πρόγραμμα Erasmus καλύπτει πολλές δραστηριότητες, φοιτητών, καθηγητών και λοιπού προσωπικού για εντατικά προγράμματα, πολυμερή σχέδια, θεματικά δίκτυα και εντατικά γλωσσικά μαθήματα. Σε ειδική έκδοσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβάλλει τις επιτυχημένες πρακτικές των Ιδρυμάτων στους τομείς της κινητικότητας του προσωπικού, των εντατικών προγραμμάτων και έργων εκσυγχρονισμού. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης για τις επιτυχημένες του πρακτικές στον τομέα των εντατικών προγραμμάτων.

Διαβάστε εδώ την έκδοση με τίτλο “Supporting Reform: The role of Erasmus in higher education”

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss