Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διεθνικό σεμινάριο με τίτλο «ERASMUS+ 2021-2027: Strengthening International Dimension in Higher Education – Opportunities for international mobility and cooperation between MedNet and African countries», Benguerir, Morocco, 4th-7th March 2024.
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική, ιστορικής σημασίας και με μεγάλη συμμετοχή δραστηριότητα διεθνικής συνεργασίας, η οποία διοργανώθηκε από το ΙΚΥ, ως Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος ERASMUS+, σε συνεργασία και με τη συγχρηματοδότηση των χωρών του δικτύου MedNet (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Κροατία, Σλοβενία, Τουρκία, Σερβία, Μάλτα και Κύπρος) στο πλαίσιο της δράσης Transnational Cooperation Activities (TCA) του προγράμματος ERASMUS+.
Βασικός στόχος του σεμιναρίου ήταν η ενίσχυση της διεθνούς διάστασης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που ανταποκρίνεται απόλυτα στην ανάγκη συμπεριληπτικής, ψηφιακής, «πράσινης» και συμμετοχικής εκπαίδευσης στις ραγδαίως μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Στο σεμινάριο, το οποίο για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε εκτός των συνόρων της ΕΕ, συμμετείχαν 128 συμμετέχοντες από 28 διαφορετικές χώρες (12 χώρες του δικτύου MedNet και 16 Αφρικανικές Χώρες).
Η εναρκτήρια τελετή πραγματοποιήθηκε με την υποδοχή των συμμετεχόντων στις 4/3/2024 και ακολούθησε η επίσημη έναρξη στις 5/3/2024 με χαιρετισμούς που απηύθυναν ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Mohammed VI Polytechnic κ. Hicham El Habti, στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις (Campus) του οποίου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, η Διευθύντρια Συνεργασίας και Συμπράξεων του Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης, Επιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του Μαρόκο κ. Sanaa Zebakh, ο Αν. Επικεφαλής της Ελληνικής Πρεσβείας στο Rabbat κ. Ευθύμιος Φωκάς, η Επικεφαλής του Εθνικού Γραφείου Erasmus+ του Μαρόκο κ. Latifa Daadaoui και η εκπρόσωπος και μέλος του ΔΣ του ΙΚΥ Δρ. Λάουρα Αλιπράντη. Τις συνεδρίες της ολομέλειας συντόνισε η κ. Βάνα Σωτηροπούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΙΚΥ.
Ο κ. Λεωνίδας Παπαστεργίου, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ειδικών Προγραμμάτων Διεθνών Υποτροφιών του ΙΚΥ, πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία και ακολούθησαν οι κεντρικές εισηγήσεις του υπεύθυνου για τη Διεθνή Κινητικότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ. Χρήστου Αϊβαλιώτη και του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (ΕΑCEA), κ. Αναστασίου Τσιρακίδη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προσφερόμενες ευκαιρίες για διεθνή κινητικότητα στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης (International Credit Mobility) και στην κεντρική δράση «Σχέδια Ανάπτυξης Ικανοτήτων (Capacity Building)» αντιστοίχως.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλάμβανε επίσης την ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών με εισηγητές την Δρ. Χριστίνα Κοντογουλίδου η οποία παρουσίασε την εμπειρία διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και τον Αν. Καθηγητή και Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στα Σχεδία Ανάπτυξης Ικανοτήτων (Capacity Building Projects) που υλοποιούνται από το ίδρυμά του σε συνεργασία με Πανεπιστήμια χωρών της Αφρικής.
Για τις ανάγκες του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλα εργαστήρια, με την ενεργό συμμετοχή των εκπροσώπων των ΑΕΙ, με στόχο τη δικτύωση, την ανταλλαγή ιδεών και την προετοιμασία προτάσεων επιχορήγησης ERASMUS+. Το πρώτο εργαστήριο αφορούσε την ενίσχυση συμμετοχής Πανεπιστημίων της Αφρικής στη Διεθνή Κινητικότητα Erasmus+, με συντονιστές τον εκπρόσωπο της ΕΕ κ. Χρήστο Αϊβαλιώτη και την εκπρόσωπο του ΠΑΠΕΙ Δρ. Χριστίνα Κοντογουλίδου και “rapporteur” την κ. Loreta Paulauskaite, στέλεχος της Ισπανικής Εθνικής Μονάδας. To δεύτερο εργαστήριο αφορούσε τη δράση «Σχέδια Ανάπτυξης Ικανοτήτων (Capacity Building)» με συντονιστές τον εκπρόσωπο της EACEA κ. Αναστάσιο Τσιρακίδη , τον εκπρόσωπο του ΕΛΜΕΠΑ κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και “rapporteur” το στέλεχος του ΙΚΥ/ΕΜΣ κ. Αναστάσιο Μπάρμπα.
Τα αποτελέσματα του σεμιναρίου περιλαμβάνουν ικανοποιητικό αριθμό νέων συνεργασιών και σημαντική ενίσχυση της δικτύωσης των συμμετεχόντων στο πλαίσιο και των κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του προγράμματος.
Τέλος, το σεμινάριο έτυχε εκτενούς προβολής από τα ΜΜΕ του Μαρόκου (τηλεοπτικά και έντυπα).
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του σεμιναρίου στους παρακάτω συνδέσμους:
Μέρος Α (5-3-2024): https://www.youtube.com/watch?v=UsZq-6nlCUw
Μέρος Β (6-3-2024): https://www.youtube.com/watch?v=hteBVB4_Fn8
και την προβολή του σε τηλεοπτικά μέσα του Μαρόκου:
– TV report at National TV (2M): https://youtu.be/RfLv9WMUL98
– M24: https://youtu.be/7F0I5WyXCMc