Στο Επίκεντρο
Δράσεις για μία κοινωνία ίσων ευκαιριών
Η προώθηση περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, η υποστήριξη της ένταξης και της συμμετοχής μειονεκτουσών ομάδων και η ανάπτυξη μιας αλληλέγγυας κοινωνίας προσιτής σε όλους, είναι ευρύτεροι στόχοι που στηρίζονται από την ΕΕ. Με σκοπό την αποτροπή των διακρίσεων λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού, η ΕΕ λαμβάνει μέτρα λαμβάνει μέτρα με τους εξής στόχους:
- Βελτίωση της γνώσης σχετικά με τις διακρίσεις, με την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, αλλά και για τα οφέλη της ποικιλομορφίας.
- Υποστήριξη ενδιάμεσων παραγόντων όπως οι ΜΚΟ , οι κοινωνικοί εταίροι και οι φορείς ισότητας , προκειμένου να αναβαθμιστεί η ικανότητά τους στην καταπολέμηση των διακρίσεων.
- Υποστήριξη της χάραξης πολιτικών ισότητας σε εθνικό επίπεδο και ενθάρρυνση της ανταλλαγής ορθών πρακτικών μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
- Επίτευξη πραγματικής αλλαγής στον τομέα της καταπολέμησης των διακρίσεων μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων κατά των διακρίσεων.
- Προώθηση της διαχείρισης της ποικιλομορφίας με επιχειρηματικό προσανατολισμό ως μέρος μιας στρατηγικής απάντησης σε μια πιο διαφοροποιημένη κοινωνία, βάση πελατών, δομή της αγοράς και εργατικό δυναμικό.
Η κοινωνική πρόνοια και τα συστήματα υποστήριξης που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη αντανακλούν τη κοινή αυτή αξία της κοινωνικής συνοχής. Ωστόσο πολλές ομάδες ανθρώπων μέσα στην Ένωση είναι κοινωνικά αποκλεισμένες – είτε λόγω κάποιας αναπηρίας, είτε λόγω μειωμένων δεξιοτήτων, είτε επειδή ζουν σε μειονεκτικές περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση στην εργασία, την εκπαίδευση και την κατάρτιση.
Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ως Εθνική Μονάδα του Προγράμματος Δια Βίου Μάθηση, έχει μέχρι τώρα υλοποιήσει με επιτυχία συγκεκριμένες δράσεις για τη διεύρυνση της συμμετοχής των κοινωνικά ευπαθών ομάδων με στόχο την καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων ειδικότερα στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.
Στο πλαίσιο αυτό το e-ενημερωτικό δελτίο με τίτλο: «Στο Επίκεντρο» αποτελεί μία σύντομη και επί της ουσίας επισκόπηση των δράσεων και των πρωτοβουλιών της Εθνικής Μονάδας, που αφορούν στο κρίσιμο ζήτημα της κοινωνικής ενσωμάτωσης των μειονεκτουσών ομάδων, εστιάζοντας στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της εργασίας.
Καλή Ανάγνωση!
Ακούστε το άρθρο εδώ {module 430} |
Πρόγραμμα Leonardo Da Vinci
Δεδομένου ότι στην «Κοινωνία της Γνώσης», η Δια Βίου Μάθηση και η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση αποτελούν κάποια από τα βασικότερα εργαλεία για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leonardo da Vinci, αποτελεί μια μείζονος σημασίας θεσμική και χρηματοδοτική πλατφόρμα για την υλοποίηση δράσεων με συγκεκριμένα απτά και πρακτικά αποτελέσματα. Μέσα από το πρόγραμμα Leonardo da Vinci, έχουν χρηματοδοτηθεί και υλοποιηθεί με επιτυχία στην Ελλάδα σχέδια για την προώθηση της ισότητας των ευκαιριών στην αγορά εργασίας, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και την εργασιακή και κοινωνική ένταξη ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και λοιπών ευπαθών ομάδων.
Ακούστε το άρθρο εδώ {module 434} |
Πρόγραμμα Erasmus
Ακούστε το άρθρο εδώ {module 432} |
Πρόγραμμα Comenius
Ακούστε το άρθρο εδώ {module 431} |
Πρόγραμμα Grundtvig
Ακούστε το άρθρο εδώ {module 433} |
Πρόγραμμα «Exchangeability» Υποστήριξη για τους εισερχόμενους φοιτητές Erasmus με αναπηρίες «Πιο δυνατοί και αισιόδοξοι για το μέλλον»
Ακούστε το άρθρο εδώ {module 435} |
Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών – ΙΚΥ • Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 41 • ΤΚ 142 34 • Νέα Ιωνία •
Τηλ.: 210 3726300 • erasmus+@iky.gr • Φαξ: 210 3221863 • www.iky.gr