erasmusplus_faqs.jpg erplus_seemore_nkwlu.jpg

sixnes_erotiseisfaqs_eplus.jpg

{slider=Τι είναι το Erasmus+;}
Το Erasmus+ είναι το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό για την περίοδο 2014-2020. Αντικαθιστά πολλά υφιστάμενα προγράμματα της ΕΕ που καλύπτουν όλους τους τομείς της εκπαίδευσης: το πρόγραμμα «Διά Βίου Μάθηση» – Erasmus (Ανώτατη Εκπαίδευση), Leonardo da Vinci (Επαγγελματική Εκπαίδευση), Comenius (σχολική εκπαίδευση), Grundtvig (Εκπαίδευση Ενηλίκων), «Νεολαία σε δράση» και πέντε διεθνή προγράμματα (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink και το Πρόγραμμα συνεργασίας με βιομηχανικές χώρες). Για πρώτη φορά, το Erasmus+ θα προσφέρει οικονομική υποστήριξη για τον τομέα του αθλητισμού. Το Erasmus+ αυξάνει σημαντικά τη χρηματοδότηση της ΕΕ (+40%) για την ανάπτυξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη σημασία της εκπαίδευσης και της κατάρτισης για την ΕΕ. Σκοπός της είναι η τόνωση της προσωπικής εξέλιξης των συμμετεχόντων και η βελτίωση των επαγγελματικών τους προοπτικών. Το νέο πρόγραμμα βασίζεται στην πείρα και την επιτυχία των υφιστάμενων προγραμμάτων, όπως του Erasmus, αλλά θα έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο.
{/slider}

{slider=Μπορώ να κάνω αίτηση για χρηματοδότηση απευθείας ως φυσικό πρόσωπο;}
Οχι, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα Erasmus+, οι αιτήσεις θα πρέπει να κατατίθενται από φορείς/οργανισμούς και όχι από μεμονωμένα από φυσικά πρόσωπα.
{/slider}

{slider=Σε τι θα διαφέρει το Erasmus+ από τα υπάρχοντα προγράμματα; }
Ο χαρακτήρας του νέου προγράμματος είναι πιο φιλόδοξος και στρατηγικός, ενώ διατηρούνται παράλληλα οι κύριοι στόχοι, που αφορούν στη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας, καθώς και στην υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας. Το Erasmus+ στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργειών ανάμεσα σε διάφορους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και θα επιδιώξει τη σύνδεση αυτών με την αγορά εργασίας. Η ύπαρξη ενός ενιαίου προγράμματος συνεπάγεται απλούστερους κανόνες και διαδικασίες εφαρμογής, ενώ αποφεύγεται ο κατακερματισμός και οι επικαλύψεις. Τέλος, η κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του Erasmus+ είναι πλέον διεθνής.
{/slider}

{slider=Για να κάνω αίτηση στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (EEK) είναι απαραίτητος ο χάρτης κινητικότητας EEK;}
Όχι, δεν χρειάζεται ο φορέας/οργανισμός να είναι κάτοχος του Χάρτη Κινητικότητας ΕΕΚ προκειμένου να υποβάλλει αίτηση για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Erasmus+ για σχέδια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Ωστόσο, η απόκτηση του χάρτη επιτρέπει στους οργανισμούς να υιοθετήσουν μια απλουστευμένη διαδικασία κατά την υποβολή της αίτησης για χρηματοδότηση και της τελικής έκθεσης με τον απολογισμό του σχεδίου εκπαίδευσης/κατάρτισης/μαθητείας.
{/slider}

{slider=Το νέο πρόγραμμα Erasmus+ είναι μόνο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, όπως ήταν το παλιό Erasmus;}
Οχι.Το πρόγραμμα Erasmus+ πήρε το όνομά του από την αναγνωρισιμότητα του Τομεακού Προγράμματος Erasmus στο πλαίσιο των προηγούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Το νέο πρόγραμμα Erasmus+ αφορά ένα ευρύ φάσμα οργανισμών σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού. Κάθε δημόσιος, ιδιωτικός ή μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται ενεργά σε αυτούς τους τομείς μπορεί να υποβάλλει αίτηση για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Erasmus+. Για παράδειγμα: σχολεία, ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, ΚΕΚ, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημόσιοι οργανισμοί, Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές, Ν.Π.Ι.Δ., επιχειρήσεις, επιμελητήρια, επιστημονικοί σύλλογοι και ενώσεις, φορείς εκπαίδευσης ενηλίκων, οργανώσεις νεολαίας και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.
{/slider}

{slider=Τι εννοείτε με τον όρο «νομικό καθεστώς» του Οργανισμού;}
Η Εθνική Μονάδα, πριν εξετάσει το περιεχόμενο και τη στόχευση του σχεδίου που υποβάλατε για χρηματοδότηση, θα αξιολογήσει το νομικό καθεστώς του οργανισμού σας καθώς και την επιχειρησιακή και χρηματοοικονομική του ικανότητα να διαχειριστεί το υποβληθέν σχέδιο.
Οργανισμοί που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην Ελληνική Εθνική Μονάδα, παρέχοντας τις κατάλληλες αποδείξεις σχετικά με αυτές τις ικανότητες τους και σύμφωνα με τα όσα ζητηθούν από την ΕΜ.
{/slider}

{slider=Τι εννοείτε όταν αναφέρεστε στην χρηματοοικονομική ικανότητα ενός Οργανισμού;}
Η χρηματοδότηση για το Erasmus+ μπορεί να μην καλύπτει όλο το κόστος του σχεδίου. Τα έργα πρέπει να παραδίδονται με πλήρη χρηματοοικονομική μελέτη. Για τους λόγους αυτούς, οι αιτούντες πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν επαρκείς ίδιους πόρους ώστε να πραγματοποιήσουν το έργο με επιτυχία.
Επομένως, οι αιτούντες φορείς πρέπει να υποβάλουν πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις (π.χ. ισολογισμούς, αποτελέσματα χρήσης, κ.α.) σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ελληνικής Εθνικής Μονάδας και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Οι οικονομικές καταστάσεις πρέπει να παρουσιάζουν ότι ο ισολογισμός του οργανισμού έχει επαρκή αποθεματικά, όπως για παράδειγμα μετρητά στην τράπεζα, τα οποία θα υπερβαίνουν το ποσό της συγχρηματοδότησης που απαιτείται καθώς και οποιοδήποτε έλλειμμα, δεδομένου του ποσού της προκαταβολής και του συνολικού κόστους του σχεδίου. Οι επιχορηγήσεις του Erasmus+ πρέπει να αξιοποιούνται για την ολοκλήρωση του έργου και όχι για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της επιχείρησης. Οι επιχορηγήσεις του Erasmus+ δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 50% του ετήσιου εισοδήματος ενός οργανισμού. Ο τυπικός έλεγχος της χρηματοοικονομικής ικανότητας δεν ισχύει για δημόσιους ή διεθνείς οργανισμούς, ή όταν το αίτημα επιχορήγησης είναι κάτω από 60.000,00 €.

{/slider}

{slider=Τι εννοείτε όταν αναφέρεστε στην επιχειρησιακή επάρκεια ενός Οργανισμού;}
Οι αιτούντες θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν επαρκή ικανότητα ώστε να φέρουν σε πέρας τα έργα του Erasmus+ με επιτυχία και να τα διαχειρίζονται – σύμφωνα με τη σύμβαση επιχορήγησης που έχει συναφθεί με την Εθνική Μονάδα και με τον δημοσιευμένο Οδηγό του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κατά την αξιολόγηση της επιχειρησιακής επάρκειας θα ληφθούν υπόψη:
•η ικανότητας διοίκησης-διαχείρισης του έργου από τον οργανισμό
•το ιστορικό του οργανισμού- αν υπήρχαν έργα στο παρελθόν που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
•ο αριθμός του προσωπικού και των εθελοντών που θα συμμετάσχουν στη διαχείριση του έργου
•τα αποτελέσματα προηγούμενων ελέγχων από την Εθνική Μονάδα
Οι παραπάνω πληροφορίες ζητούνται κατά τη διάρκεια της συμπλήρωσης της αίτησης. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ζητηθούν όποτε κριθεί απαραίτητο.
Η Εθνική Μονάδα θα περιορίσει τον αριθμό των σχεδίων που διαχειρίζεται ένας οργανισμός οποιαδήποτε στιγμή εάν αποδειχθεί ότι ο οργανισμός αυτός έχει ανεπαρκή επιχειρησιακή επάρκεια για να πραγματοποιήσει επιτυχώς το έργο.
{/slider}

{slider=Ποιες χώρες μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Erasmus+;}
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν:
•Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)
•Οι υπό ένταξη χώρες, οι υποψήφιες και οι εν δυνάμει υποψήφιες χώρες που επωφελούνται από την προενταξιακή στρατηγική
•Χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) που είναι και συμβαλλόμενα μέρη στη Συμφωνία του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) δηλαδή η Ισλανδία, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν
•Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
•Οι χώρες που καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, οι οποίες έχουν συνάψει διμερήσυμφωνία
Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι αυτόματα χώρες που εντάσσονται στο πρόγραμμα Erasmus+. Οι άλλες χώρες που αναφέρονται παραπάνω μπορούν να γίνουν «χώρες του προγράμματος» υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν συγκεκριμένες διοικητικές προϋποθέσεις και έχουν δημιουργήσει Εθνική Μονάδα για την διαχείριση του προγράμματος.
Όλες οι άλλες χώρες του κόσμου/ οι υπόλοιπες χώρες είναι «χώρες εταίροι» και μπορούν να συμμετέχουν σε ορισμένες δράσεις ή σύμφωνα με ειδικούς όρους.
Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τη συμμετοχή της Ελβετίας στο Erasmus+, αναφέρει ότι η Ελβετία θα συμμετέχει ως «χώρα εταίρος» στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ 2014 και όχι ως «χώρα του προγράμματος»- καθώς εκκρεμεί συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας.
{/slider}

{slider=Ποιος μπορεί να υποβάλλει αίτηση για τον Χάρτη Κινητικότητας σχετικά με την EEK;}
Οι όροι και τα κριτήρια επιλεξιμότητας θα δημοσιευτούν μέχρι τέλος του 2014 στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εθνικής Μονάδας.
{/slider}

{slider=Ποιος δικαιούται να υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση;}
Οι Οργανισμοί, σε όλους τους τομείς, που εμπλέκονται ενεργά στην παροχή τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης και κατάρτισης μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση για το προσωπικό και τους σπουδαστές τους.

Πλήρη κατάλογο κριτηρίων επιλεξιμότητας για κάθε δράση μπορείτε να βρείτε στον Οδηγό του Προγράμματος Erasmus+.

Τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης για να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα θα πρέπει να είναι κάτοχοι του Πανεπιστημιακού Χάρτη Erasmus+

Άλλοι φορείς που μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για χρηματοδότηση είναι:
Δημόσιοι οργανισμοί, ΜΚΟ, ιδιωτικές εταιρείες, κ.α.
{/slider}

{slider=Ενδιαφέρομαι να καταθέσω μια πρόταση στον τομέα της Νεολαίας. Που απευθύνομαι;}Εθνική Μονάδα για τον τομέα της Νεολαίας έχει οριστεί το Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).
{/slider}

{slider=Ενδιαφέρομαι για τον τομέα του αθλητισμού. Που απευθύνομαι;}
Tο νέο πρόγραμμα Erasmus+ προσφέρει τη δυνατότητα για υλοποίηση δράσεων στον τομέα του αθλητισμού. Το πρόγραμμα Erasmus+ στηρίζει δράσεις με στόχο να ενδυναμώσει την χάραξη πολιτικής (μελέτες, συλλογή δεδομένων, έρευνες κ.λπ.), να προωθήσει τον διάλογο με σημαντικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην Ευρώπη (Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τον Αθλητισμό, συνδιασκέψεις, συναντήσεις, σεμινάρια κ.λπ.) και τον πολιτικό διάλογο μεταξύ κρατών-μελών (εκδηλώσεις για την Προεδρία της ΕΕ). Οι αιτήσεις γίνονται απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.
{/slider}

{slider=Έχω στο μυαλό μου ένα σχέδιο το οποίο αφορά περισσότερους από έναν τομέα. Τι μπορώ να κάνω;}

Το πρόγραμμα Erasmus+ δίνει τη δυνατότητα στη βασική δράση 2 (ΚΑ2) να κάνετε αίτηση για στρατηγικές συμπράξεις σε περισσότερους από έναν τομείς (cross sectoral application).
{/slider}

sixnes_erotiseisfaqs_eplus1.jpg {slider=Μπορώ να χρησιμοποιήσω προπαρασκευαστικές επισκέψεις για την εύρεση εταίρων στο πλαίσιο του Erasmus+;}

Όχι, οι Προπαρασκευαστικές Επισκέψεις χρηματοδότησης προσφέρονταν στο πλαίσιο του προγράμματος Διά Βίου Μάθηση (LLP) για να βοηθήσουν τους οργανισμούς να βρουν εταίρους για τα σχέδιά τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι οι προπαρασκευαστικές επισκέψεις δεν θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Erasmus+, από το 2014 και μετά.

{/slider}

{slider=Υπάρχει κάποια βάση δεδομένων αναζήτησης εταίρων για τις δράσεις του Αθλητισμού;}
Ναι.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναπτύξει ένα online εργαλείο αναζήτησης Αθλητικών Εταίρων για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε πιθανούς εταίρους για τις δράσεις του Αθλητισμού.
{/slider}

{slider=Μπορεί η Εθνική Μονάδα να με βοηθήσει να βρω εταίρους στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+;}

Υπάρχουν μερικές πηγές που μπορούν να σας παρέχουν περαιτέρω βοήθεια και καθοδήγηση.
• Χρησιμοποιώντας τους ήδη υπάρχοντες συνδέσμους του οργανισμού σας
Πολλοί οργανισμοί έχουν ήδη ευρωπαϊκούς συνδέσμους μέσω της δικτύωσης φορέων, ενώσεων ή τις επαγγελματικές επαφές. Χρησιμοποιώντας εταίρους που είναι ήδη γνωστοί στον οργανισμό σας, σημαίνει ότι μπορείτε να βασιστείτε σε προϋπάρχουσες σχέσεις για να συμμετάσχετε σε μια εταιρική σχέση.
• Χρησιμοποιώντας τις ευρωπαϊκές πηγές
Η υπηρεσία Eurodesk της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission’s EuroDesk service) περιέχει μια λίστα των πόρων που θα σας βοηθήσουν να βρείτε εταίρους για διαφορετικούς τύπους έργων. Το Εργαλείο Αναζήτησης Αθλητικού Εταίρου (Sport Partner Search Tool) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βρείτε εταίρους ειδικά για τη χρηματοδότηση του αθλητισμού.
• Χρησιμοποιώντας τις Βάσεις Δεδομένων ADAM και EVE (ADAM and EVE Databases)
Η βάση δεδομένων ADAM είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για σχέδια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (VET projects). Η βάση δεδομένων EVE είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση. Η βάση δεδομένων EVE μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τη βελτίωση της δικτύωσης και τον εντοπισμό πιθανών εταίρων. Μπορείτε επίσης να συνδεθείτε σε αυτή τη βάση δεδομένων και να αναζητήσετε σχέδια και λεπτομέρειες των εταιρικών σχέσεων.
• Χρησιμοποιώντας άλλα σχέδια
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τρέχοντα ή προηγούμενα σχέδια του προγράμματος Δια βίου Μάθηση (LLP) στον τομέα που σας ενδιαφέρει και να δείτε αν μπορούν να σας συστήσουν κάποιον συνεργάτη. Μπορείτε επίσης να βρείτε λεπτομέρειες όλων των προηγούμενων κεντρικών σχεδίων, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας του οργανισμού, στο δικτυακό τόπο του EACEA.
• Χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Αναζητήστε συνεργάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ευκαιρίες δικτύωσης μέσω των διαύλων τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ,όπως τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Εξεύρεσης Εταίρων στο Facebook και στο LinkedIn.{/slider}

sixnes_erotiseisfaqs_eplus2.jpg

{slider=Υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχουν στο Erasmus+ φοιτητές που έχουν ήδη επωφεληθεί από το Πρόγραμμα Erasmus;}
Ναι, το Erasmus+ είναι ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και έτσι είναι δυνατόν φοιτητές που έχουν στο παρελθόν επωφεληθεί από το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση Erasmus να σπουδάσουν και να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό στο πλαίσιο του Erasmus+.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα Erasmus+ η συνολική διάρκεια μετακίνησης των φοιτητών για σπουδές και για πρακτική άσκηση, συμπεριλαμβανομένης προηγούμενης συμμετοχής στο τομεακό πρόγραμμα Erasmus του προγράμματος Δια Βίου Μάθηση δεν θα ξεπερνάει τους 12 μήνες ανά κύκλο σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό).
Η επιλέξιμη περίοδος κινητικότητας καθορίζεται ως εξής:
Επιλέξιμη περίοδος κινητικότητας φοιτητών για σπουδές: από 3 έως 12 μήνες
Επιλέξιμη περίοδος κινητικότητας φοιτητών για πρακτική άσκηση: από 2 έως 12 μήνες
Μόνη εξαίρεση είναι οι σχολές που απαιτούν 5 ή 6 χρόνια υποχρεωτικής φοίτησης, οπότε και η επιλέξιμη περίοδος δραστηριότητας μετακίνησης που μπορεί να πραγματοποιήσουν οι φοιτητές αυτοί, διευρύνεται σε 24 μήνες.
Οι φοιτητές που ήδη έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα Erasmus και έχουν μετακινηθεί για σπουδές ή για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, αλλά λιγότερο από 12 μήνες σε έναν κύκλο σπουδών, έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν χρηματοδότηση για μια δραστηριότητα κινητικότητας στο εξωτερικό, για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται στον ίδιο κύκλο σπουδών. Π.χ. εάν ένας φοιτητής είχε μετακινηθεί για σπουδές διάρκειας 6 μηνών στον πρώτο κύκλο σπουδών κατά τη διάρκεια του Προγράμματος «Δια Βίου Μάθηση» (2007-2013), μπορεί να μετακινηθεί για άλλους 6 μήνες στον πρώτο κύκλο σπουδών του για σπουδές ή για πρακτική Ωστόσο, τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να δώσουν προτεραιότητα σε φοιτητές που δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία περίοδο κινητικότητας στο εξωτερικό.
Μετακινήσεις που έχουν επιχορηγηθεί στο παρελθόν μέσω των προηγούμενων Προγραμμάτων Leonardo Da Vinci ή της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας (EVS) δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των 12 μηνών κατ’ανώτατο όριο ανά κύκλο σπουδών.

{/slider}

{slider=Μπορώ να μετακινηθώ για σπουδές κατά τον πρώτο χρόνο σπουδών μου στο πανεπιστήμιο;}
Όχι,μπορείτε μόνο από τον δεύτερο χρόνο σπουδών σας ή και αργότερα. Παρόλα αυτά στην πρώτη χρονιά των σπουδών σας μπορείτε να πραγματοποιήσετε πρακτική άσκηση, αν και αυτό δεν συστήνεται.
{/slider}

{slider=Μπορώ να κάνω πρακτική άσκηση αφού αποφοιτήσω;}
Ναι, αν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
Απόφοιτοι μπορούν να επιλεγούν για να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, με την προϋπόθεση να έχουν υποβάλει αίτηση και να έχουν επιλεγείόσο είναι φοιτητές στο τελευταίο έτος σπουδών τους και η μετακίνησή τους να γίνει κατά το πρώτο έτος από την αποφοίτησή τους.
{/slider}

{slider=Μπορώ να πάρω μέρος στο Erasmus+ εάν έχω ήδη συμμετάσχει στο Erasmus για ένα εξάμηνο εντός του 2013/2014;}
Φοιτητές μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από το Erasmus+ μέχρι και 12 μήνες ανά κύκλο σπουδών. Στη διάρκεια αυτή συνυπολογίζεται η διάρκεια της μετακίνησης που τυχόν έχουν πραγματοποιήσει ήδη. Δηλαδή, ένας φοιτητής μπορεί να πραγματοποιήσει μετακίνηση μέχρι 12 μήνες σε προπτυχιακό επίπεδο, μέχρι 12 μήνες σε μεταπτυχιακό επίπεδο και μέχρι 12 μήνες σε διδακτορικό επίπεδο. Μόνη εξαίρεση είναι οι σχολές οι οποίες απαιτούν 5 ή 6 χρόνια υποχρεωτικής φοίτησης οπότε και το διάστημα που μπορεί να κάνουν οι φοιτητές αυτοί διευρύνεται σε 24 μήνες. Σε περίπτωση που ο φοιτητής έχει ήδη πραγματοποιήσει μετακίνηση στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος ERASMUS, συνυπολογίζονται οι μήνες που έχει ήδη πραγματοποιήσει στην ανώτατη διάρκεια των 12 μηνών ανά κύκλο σπουδών. Σε κάθε περίπτωση, για να είναι επιλέξιμη η μετακίνηση, θα πρέπει να τηρείται και ο κανόνας της ελάχιστης διάρκειας της περιόδου κινητικότητας, 2 μήνες για πρακτική άσκηση/3 μήνες για σπουδές.
{/slider}

{slider=Μπορώ να μετακινηθώ σε εδάφη και κτήσεις χωρών της Ε.Ε. εκτός Ευρώπης;}
Nαι. Οι φοιτητές και το προσωπικό ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης μπορούν να μετακινηθούν και στα υπερπόντια χώρες και Εδάφη της Ε.Ε. Οι υπερπόντιες χώρες και εδάφη καθορίζονται στην απόφαση 2001/822/EΚ του Συμβουλίου (όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση 2007/249/ΕΚ τουΣυμβουλίου) και είναι τα εξής:
— Γροιλανδία
— Νέα Καληδονία και εξαρτημένα εδάφη
— Γαλλική Πολυνησία
— Γαλλικές περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου και της Ανταρκτικής
— Νήσοι Βάλλις και Φουτούνα
— Μαγιότ
— Σαιν Πιερ και Μικελόν
— Αρούμπα
— Ολλανδικές Αντίλλες
— Ανγκουίλα
— Νήσοι Κέιμαν
— Νήσοι Φώκλαντ
— Νότια Γεωργία και Νότιοι Νήσοι Σάντουιτς
— Μονσεράτ
— Πίτκαιρν
— Αγία Ελένη, Νήσος της Αναλήψεως και Τριστάν ντα Κούνια
— Βρετανικό Έδαφος της Ανταρκτικής
— Βρετανικό Έδαφος του Ινδικού Ωκεανού
{/slider}

{slider=Τι είναι η διεθνής κινητικότητα στο πλαίσιο του ERASMUS+;}
Από το Ακαδ.Ετος 2015, οι φοιτητές θα μπορούν να μετακινηθούν σε χώρες-εταίρους εκτός Ευρώπης. Αντίστοιχα, οι φοιτητές από τρίτες χώρες θα μπορούν να μετακινηθούν σε χώρες του Προγράμματος. Το ίδιο ισχύει και για τους καθηγητές και το λοιπό προσωπικό των ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης.
{/slider}

{slider=Ποιο είναι το όριο της χρηματοδότησης για το οποίο μπορώ να κάνω αίτηση;}
Η χρηματοδότηση ποικίλει ανάλογα με παράγοντες όπως το είδος της Βασικής Δράσης για την οποία αιτείστε, η φύση του προτεινόμενου σχεδίου και το είδος της κινητικότητας. Για λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τα επίπεδα της διαθέσιμης επιχορήγησης, παρακαλούμε δείτε τις οδηγίες της Εθνικής Μονάδας.
{/slider}

{slider=Προβλέπεται οικονομική υποστήριξη για τον τομέα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων;}
Ναι. Ο τομέας της εκπαίδευσης ενηλίκων επιχορηγείται από το ERASMUS+. Κατά συνέπεια, οργανισμοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο των ακόλουθων αποκεντρωμένων δράσεων:
• Κινητικότητα προσωπικού εκπαίδευσης Ενηλίκων
• Στρατηγικές συμπράξεις για την Εκπαίδευση Ενηλίκων
Προβλέπονται επίσης ευκαιρίες χρηματοδότησης σχεδίων που διαχειρίζεται κεντρικά η ΕΕ. για οργανισμούς επαγγελματικής εκπαίδευσης όπως οι Συμμαχίες Γνώσεις (Knowledge Alliances) και η πλατφόρμα EPALE (μία online πλατφόρμα, όπου επαγγελματίες της εκπαίδευσης ενηλίκων μπορούν να μάθουν ο ένας από τον άλλο και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές). Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
{/slider}

{slider=Προβλέπεται οικονομική υποστήριξη για τον τομέα της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης;}
Ναι.
Διάφορες δράσεις θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την επαγγελματική ανάπτυξη στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Η Βασική Δράση 1: Μαθησιακή Κινητικότητα για Φυσικά Πρόσωπα παρέχει ευκαιρίες σε άτομα ώστε να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους, να αυξήσουν τις δυνατότητες σ εύρεσης εργασίας και να αναπτύξουν την πολιτισμική τους συνείδηση. Εργαζόμενοι στην Σχολική Εκπαίδευση, την Εκπαίδευση Ενηλίκων, την Επαγγελματική Κατάρτιση και την Ανώτατη Εκπαίδευση μπορούν να πάρουν μέρος σε μια σειρά από δράσεις και να διευρύνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους. Αυτές ποικίλουν και μπορούν να περιλαμβάνουν επαγγελματική εμπειρία, παρακολούθηση εργασίας (job shadowing), κινητικότητα για διδασκαλία και επιμόρφωση .
Οι Στρατηγικές Συμπράξεις στη Βασική Δράση 2 επιτρέπουν επίσης την επαγγελματική ανάπτυξη χρηματοδοτώντας τη συνεργασία με Οργανισμούς από άλλες συμμετέχουσες χώρες. Τα σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν στo πλαίσιo αυτής της Βασικής Δράσης θα εστιάσουν στην ανταλλαγή, ανάπτυξη και μεταφορά καινοτόμων πρακτικών στην εκπαίδευση και κατάρτιση ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες. Η Βασική Δράση 2 καλύπτει την Aνώτατη Eκπαίδευση, την Eπαγγελματική Eκπαίδευση και Kατάρτιση την Eκπαίδευση Eνηλίκων, τη Σχολική Εκπαίδευση και τη Νεολαία. Ας σημειωθεί ότι το κοινό στο οποίο απευθύνονταιι οι δραστηριότητες της Βασικής Δράσης 2 διαφέρουν ανάλογα με τον κάθε τομέα εκπαίδευσης και κατάρτισης.
{/slider}

{slider=Προβλέπεται οικονομική υποστήριξη για τον τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης;}
Ναι.
Τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης λαμβάνουν επιχορήγηση και στο νέο Πρόγραμμα μετά από αίτηση χρηματοδότησης που υποβάλουν στην Εθνική Μονάδα για τις ακόλουθες αποκεντρωμένες δράσεις:
• Κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης
• Στρατηγικές συμπράξεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση
Τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης μπορούν επίσης να κάνουν αίτηση χρηματοδότησης για διάφορες δράσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται  οι Δράσεις Jean Monnet, οι Συμμαχίες Γνώσης και τα Κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα που διαχειρίζεται κεντρικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παρακαλούμε σημειώστε ότι τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης πρέπει να έχουν εν ισχύ Πανεπιστημιακό Χάρτη Erasmus+ για την Ανώτατη Εκπαίδευση έτσι, ώστε να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος. Ο κατάλογος των κατόχων Πανεπιστημιακού Χάρτη Erasmus+ για το 2014/15 βρίσκεται στην ιστοσελίδα της EACEA.
{/slider}

{slider=Προβλέπεται οικονομική υποστήριξη υποστήριξη για τον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης;}
Τα σχολεία λαμβάνουν χρηματοδότηση και στο νέο Πρόγραμμα και μπορούν να κάνουν αίτηση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο των ακόλουθων αποκεντρωμένων Erasmus+ δράσεων:
• Κινητικότητα προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης
• Στρατηγικές συμπράξεις για τη Σχολική Εκπαίδευση
Στο Erasmus+ υπάρχουν επίσης κεντρικές δράσεις για τις οποίες τα σχολεία μπορούν να κάνουν αίτηση για χρηματοδότηση. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
{/slider}

{slider=Προβλέπεται χρηματοδότηση για τον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης; }
Ναι.
Οι φορείς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης συνεχίζουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Erasmus+ και οι Οργανισμοί Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της χώρας μπορούν να κάνουν αίτηση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο των ακόλουθων αποκεντρωμένων δράσεων:
• Κινητικότητα εκπαιδευόμενων και προσωπικού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
• Στρατηγικές εταιρικές σχέσεις – συμπράξεις για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση
Προβλέπονται επίσηςευκαιρίες χρηματοδότησης που διαχειρίζεται κεντρικά η Ε.Ε. για τις οποίες μπορούν να υποβάλετε αίτηση Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
{/slider}

{slider=Προβλέπεται οικονομική υποστήριξη για τις Τοπικές Αρχές;}
Ναι.
Υποστηρίζονται ευκαιρίες για τις τοπικές αρχές και παρόμοιους οργανισμούς στο πλαίσιο του Erasmus+για τη σχολική εκπαίδευση. Επίσης μπορούν να υποβάλουν αίτηση και σε άλλους τομείς εκπαίδευσης και κατάρτισης στις Βασικές Δράσεις 1 και 2. Παρακαλούμε δείτε τον Οδηγό του Προγράμματος για περαιτέρω λεπτομέρειες.
{/slider}

{slider=Τι είναι τα εγγυημένα δάνεια για τους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές;}
Το νέο Πρόγραμμα υποστηρίζει όσους ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν ένα πλήρη κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών σε κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα δίνοντάς τους τη δυνατότητα να λάβουν εγγυημένο δάνειο με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.
Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τα ανώτατα ποσά των δανείων θα είναι 12.000 ευρώ για μονοετές μεταπτυχιακό και 18.000 ευρώ για διετές. Για να υποβάλουν αίτηση για τα δάνεια αυτά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε συμμετέχουσες εθνικές τράπεζες ή υπηρεσίες φοιτητικών δανείων. Αυτοί οι ενδιάμεσοι φορείς θα επιλεγούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια δημόσιας πρόσκλησης για εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Περισσότερες πληροφορίες στην Ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
{/slider}

{slider=Προσφέρονται υποτροφίες για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του ERASMUS +;}
Στο νέο Πρόγραμμα, τα κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα ERASMUS MUNDUS μετονομάζονται σε Joint Master Degrees . Τόσο για τα υπάρχοντα μεταπτυχιακά προγράμματα ERASMUS MUNDUS, όσο και για τα Joint Master Degrees θα δίνονται υποτροφίες σε φοιτητές από την Ε.Ε. και από τρίτες χώρες για τη συμμετοχή τους σε αυτά, με έμφαση στους φοιτητές από τις τρίτες χώρες που επιθυμούν να σπουδάσουν στην Ευρώπη. Για τους όρους και τις προϋποθέσεις απονομής της υποτροφίας αυτής, παρακαλούμε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του κοινού μεταπτυχιακού που σας ενδιαφέρει.
Δείτε  την πλήρη λίστα των προσφερόμενων μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ERASMUS MUNDUS που έχουν λάβει χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Δια Βίου Μάθηση.
(Tα επιλεγέντα joint master degrees για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί)
{/slider}

{slider=Θα συνεχιστεί η δράση Κινητικότητα ατόμων στην αγορά εργασίας στο πλαίσιο του Erasmus+;}
Αυτοί που αναζητούν εργασία και οι άνεργοι δεν θα μπορούν πια να συμμετέχουν στο πλαίσιο του Erasmus+. Κατανοούμε ότι αυτό είναι απογοητευτικό για πολλούς Οργανισμούς, οι οποίοι έστελναν στο εξωτερικό Άτομα στην Αγορά Εργασίας (PLM) για πρακτική άσκηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Δια Βίου Μάθηση.
Οι Οργανισμοί που επιθυμούν να στείλουν όσους αναζητούν εργασία σε θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, πλέον θα πρέπει να διερευνούν τις ευκαιρίες που παρέχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
{/slider}

{slider=Προβλέπεται οικονομική υποστήριξη για τους βοηθούς Comenius;}
Προσφέρεται η ευκαιρία μετακίνησης σε σχολεία /νηπιαγωγεία του εξωτερικού για πρακτική άσκηση σε φοιτητές Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και σε όσους ς έχουν πρόσφατα αποφοιτήσει (βλ. προηγούμενο ερώτημα για τις προϋποθέσεις που αφορούν στη συμμετοχή των αποφοίτων) στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 του νέου προγράμματος Erasmus+.

Παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο συντονιστή Erasmus στο τμήμα σας και το γραφείο ERASMUS στο Ίδρυμά σας, για να δείτε ποιες ευκαιρίες είναι διαθέσιμες.
Φοιτητές του εξωτερικού που θα ήθελαν να αναλάβουν ρόλο βοηθού στην Ελλάδα θα χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση μετακίνησης για πρακτική άσκηση ERASMUS στο ίδρυμά τους. Ο στόχος του Erasmus+ είναι να ενισχυθεί η διατομεακή συνεργασία και αυτό περιλαμβάνει σχολεία και πανεπιστήμια, τα οποία θα συνεργάζονται στενά, ώστε να υποστηρίζουν τις αμοιβαίες ανάγκες τους.
{/slider}

{slider=Ο Oργανισμός μου τρέχει ένα πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος LLP. Τι σημαίνει αυτό για τον Oργανισμό μου;}
Εάν ο Οργανισμός σας λαμβάνει χρηματοδότηση για ένα τρέχον σχέδιο στο πλαίσιο του Προγράμματος Δια βίου Μάθηση (Comenius, Erasmus, Grundtvig, Leonardo da Vinci) που συνεχίζεται και το 2014, η σύμβαση παραμένει ενεργή και η διαχείριση γίνεται στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος ώστε η επιχορηγούμενη δραστηριότητα όπως είχε προγραμματιστεί.
Υφιστάμενοι δικαιούχοι του Προγράμματος Δια βίου Μάθηση δεν χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με σύμβασή τους με την Ελληνική Εθνική Μονάδα/ ΙΚΥ.
{/slider}

nkdiadikasia_aitiseon.jpg

{slider= Είναι απαραίτητες οι εξουσιοδοτήσεις των εταίρων για τις συμπράξεις μεταξύ σχολείων στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 2;}

Στη Βασική Δράση 2, στις συμπράξεις που περιλαμβάνουν μόνο σχολεία, κάθε εταίρος λαμβάνει τη χρηματοδότηση από την Εθνική Μονάδα της χώρας του, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται οι εξουσιοδοτήσεις. Σε όλες τις άλλες συμπράξεις ο συντονιστής λαμβάνει όλο το ποσό της χρηματοδότησης και το κατανέμει στους εταίρους, ως εκ τούτου χρειάζεται επίσημη εξουσιοδότηση από τους εταίρους.
{/slider}

{slider=Χρειάζεται τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης να συμπληρώσουν τη νέα Διμερή Συμφωνία ακόμη και αν έχουν ήδη εταίρους;}
Ναι. Καθώς το Erasmus+ είναι ένα νέο πρόγραμμα, καμία προηγούμενη σύμπραξη στο πλαίσιο του Erasmus από το Πρόγραμμα Δια βίου Μάθηση δεν συνεχίζεται στο Erasmus+, παρά μόνο αν υπογραφεί νέα Διμερής Συμφωνία. Χρησιμοποιείστε τον κατάλογο με τους κωδικούς ISCED (ISCED 2013 codes) για να συμπληρώσετε τη νέα Διμερή Συμφωνία για το Erasmus+.
{/slider}

{slider=Πως μπορώ να υποβάλλω αίτηση για χρηματοδότηση;}
Επιλέξιμοι Ελληνικοί οργανισμοί μπορούν να αιτηθούν τόσο για αποκεντρωμένες όσο και για κεντρικές δράσεις που υποστηρίζονται από το Erasmus+.
Για περισσότερες πληροφορίες πηγαίνετε στο «Πληροφορίες για τις αιτήσεις». Φοιτητές σε Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον Συντονιστή Erasmus του τμήματος τους και με τα Γραφεία Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ιδρύματός τους.
{/slider}

{slider=Κατά λάθος δημιούργησα ένα διπλότυπο PIC για τον οργανισμό μου. Μπορώ να το διαγράψω;}
Αν δημιουργηθούν διπλότυπα PIC δεν μπορούν να διαγραφούν.
Ωστόσο, θα πρέπει να προσθέσετε τις λέξεις DO NOT USE μετά τον τίτλο του οργανισμού μέσα στο PIC. Συμβουλεύουμε τη διάχυση της πληροφόρησης σχετικά με τον αριθμόPIC στο εσωτερικό του οργανισμού σας, ώστε να αποφεύγεται το χάσιμο χρόνου με τη δημιουργία πολλαπλών PIC.
{/slider}

{slider=Τα στοιχεία επικοινωνίας του οργανισμού έχουν αλλάξει. Πως μπορώ να τα τροποποιήσω;}
Μόνο το επίσημα ορισμένο άτομο επικοινωνίας του οποίου τα στοιχεία είχαν δοθεί όταν γινόταν η εγγραφή για το PIC μπορεί να επικαιροποιήσει λεπτομέρειες στο λογαριασμό του PIC.
Για κάθε PIC επιτρέπονται κατ’ ανώτατο δυο άτομα επικοινωνίας. Αν έχουν αλλάξει εν τω μεταξύ τα άτομα επικοινωνίας, μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με την Εθνική Μονάδα και να της προωθήσετε το αίτημα σας.
{/slider}

{slider=Πότε είναι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων;}
Η προθεσμία υποβολής για τις αποκεντρωμένες δράσεις για το 2015 δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.
{/slider}

{slider=Τι είναι το PIC και πως το αποκτώ;}
Για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα Erasmus+ απαιτείται η εγγραφή του αιτούντος
οργανισμού στην Πύλη Συμμετεχόντων (Participant Portal),  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επισημαίνουμε ότι η εγγραφή στην Πύλη Συμμετεχόντων είναι επίσης υποχρεωτική για όλους τους συμμετέχοντες οργανισμούς-εταίρους.
Όλοι οι φορείς που σκοπεύουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ θα πρέπει να εγγραφούν και να παρέχουν τα βασικά τους νομικά και οικονομικά στοιχεία στην Ενιαία Υπηρεσία Εγγραφής URF (Unique Registration Facility) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Δείτε οδηγίες στον κάτωθι σύνδεσμο:
Το αρμόδιο άτομο επικοινωνίας του οργανισμού θα πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:
• Να δημιουργήσει λογαριασμό ECAS (Σύστημα Διαπίστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-European Commission Authentication Service) λαμβάνοντας ένα όνομα χρήστη (user name) και έναν κωδικό (password) για ασφαλή πρόσβαση στο URF. O Oδηγός που περιγράφει τα βήματα για τη δημιουργία λογαριασμού ECAS, βρίσκεται αναρτημένος στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην ιστοσελίδα της Εθνικής Μονάδας-ΙΚΥ . Σε αυτή τη διεύθυνση ο Οδηγός είναι μεταφρασμένος στην ελληνική γλώσσα και οι αιτούντες φορείς μπορούν να παρακολουθήσουν αναλυτικά τα βήματα δημιουργίας λογαριασμού ECAS σε βίντεο.
• Πρόσβαση στην Πύλη Συμμετεχόντων (Participant Portal) και εγγραφή του οργανισμού μέσω της ακόλουθης ηλεκτρονικής διεύθυνσης:
Όταν ολοκληρωθεί η εγγραφή στην Πύλη Συμμετεχόντων, ο οργανισμός λαμβάνειι έναν 9ψηφιο κωδικό (PIC). Ο κωδικός αυτός είναι μοναδικός για κάθε φορέα, θα χρησιμοποιείταιστις ηλεκτρονικές αιτήσεις και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την επικοινωνία με την Εθνική Μονάδα.
{/slider}

{slider=Πότε μπορώ να κάνω την εγγραφή;}

Μπορείτε να εγγραφείτε στο ECAS και στην Πύλη Συμμετεχόντων οποιαδήποτε στιγμή πριν την υποβολή της αίτησης.
{/slider}

sixnes_erotiseisfaqs_eplus3.jpg

{slider=Που μπορώ να ενημερώνομαι για το Erasmus+;}
Από την ιστοσελίδα μας www.iky.gr/erasmusplus καθώς και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει το ΙΚΥ και στα οποία δημοσιεύονται σε άμεσο χρόνο όλες οι απαραίτητες για το πρόγραμμα πληροφορίες καθώς και πληροφορίες για τις Υποτροφίες. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΙΚΥ μπορείτε επίσης να υποβάλετε ανεπίσημα τις ερωτήσεις σας, διαφορετικά παρακαλούμε να αποστέλλετε τα ερωτήματά σας στα αρμόδια στελέχη της Εθνικής Μονάδας.
Facebook
LinkedIn /LinkedIn Alumni Group
Google+
Twitter: @IKY_erasmusplus
ScoopIt

{/slider}

Μετάβαση στο περιεχόμενο