Γυμνάσιο – Λύκειο Αρμενίου Λάρισας, Διμερής Σύμπραξη Comenius

Διαβάστε για την εμπειρία που είχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από το Γυμνάσιο – Λύκειο Αρμενίου Λάρισας στο πλαίσιο της Διμερούς Σύμπραξης Comenius  

Το Γυμνάσιο – Λύκειο Αρμενίου Λάρισας και το Suat Terimer Anadolu Lisesi (πρότυπο Δημόσιο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης ) εκπονήσαμε το σχέδιο : ‘’ Σταυροδρόμια πάνω από το Αιγαίο. Η ανθρώπινη ψυχή παραμένει η ίδια μέσα στον χωροχρόνο ‘’.

Η φιλοσοφία του σχεδίου ήταν να καταδειχθούν οι πολιτιστικές ομοιότητες γειτονικών Ευρωπαϊκών λαών, με μία θάλασσα ανάμεσά τους να τους χωρίζει και να τους ενώνει. Ως αποδεικτικά στοιχεία, υλικό, χρησιμοποιήσαμε την Ελληνική και την Τουρκική μυθολογία, το δημοτικό τραγούδι και χορό και των δύο λαών με τις αξίες, που πρεσβεύουν καθώς και την Αρχαία Ελληνική τραγωδία, η οποία συμπυκνώνει την πανανθρώπινη ψυχή. Οι μαθητές, οι συμμετέχοντες στο σχέδιο ( Έλληνες και Αλβανοί από την Ελληνική πλευρά και Τούρκοι από την Τουρκική ) συνέλεξαν και μετέφρασαν στα Αγγλικά μεγάλο όγκο υλικού, από το οποίο μετά επελέγησαν τα αντιπροσωπευτικότερα αποσπάσματα.

Πιστεύουμε πως πετύχαμε τους τεθέντες στόχους, τους βραχυπρόθεσμους και τους μακροπρόθεσμους. Ως παραδείγματα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε:

  • Συνειδητοποίησαν οι μαθητές μας τις πολιτιστικές ομοιότητες των δύο λαών και την Ευρωπαϊκή διάσταση της παιδείας μας. Επίσης αμβλύνθηκαν στερεότυπα και παρερμηνείες.
  • Αναπτύχθηκαν επικοινωνιακές δεξιότητες ανάμεσα στους μαθητές , όπως η χρήση της Αγγλικής και των Νέων Τεχνολογιών (Skype, mails, What’s app, Viber).
  • Υπήρξε προσέγγιση μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών μαθητών μας και μειώθηκαν οι πιθανότητες εγκατάλειψης του σχολείου . • Όλοι οι καθηγητές του Γυμνασίου – Λυκείου Αρμενίου, με προεξάρχοντα τον διευθυντή κ. Σκούφα έκαναν τα αδύνατα δυνατά όσον αφορά την επιτυχία του σχεδίου, με αποτέλεσμα την σε βάθος χρόνου, εύρυθμη λειτουργία του σχολείου .
  • Χρησιμοποιήθηκε ο νεοαποκτηθείς (Απρίλιος του 2011) διαδραστικός πίνακας και κατέστη πασιφανής η βοήθεια την οποία προσφέρει στην διδασκαλία, όλων των μαθημάτων, με αποτέλεσμα να εδραιωθεί η χρήση του σε όλα τα μαθήματα.
  • Η κοινωνία του Αρμενίου αγκάλιασε με κάθε τρόπο το σχέδιο και ακόμη και σήμερα, μιλάνε με θαυμασμό και συγκίνηση για την επίσκεψη των παιδιών τους στην Κωνσταντινούπολη και τον ερχομό των Τούρκων, στο μικρό ( 1.000 κάτοικοι) Αρμένιο.

Ανάμεσα στα ‘’χειροπιαστά’’ και διαρκή αποτελέσματα του σχεδίου μας είναι το blog μας: http://crossroadsovertheaegean.blogspot.gr/, η σελίδα μας στο Facebook ( Comenius project Armenio high school Suat Terimer Anadolu Lisesi). Στη σελίδα του σχολείου μας στο Youtube(armeniohighschool) https://www.youtube.com/channel/UCpwIkWlVoULQfbqBnzrugfA βρίσκονται τα περισσότερα video των δραστηριοτήτων μας καθώς επίσης και η παρουσίαση του σχεδίου μας στο European Shared Treasure (όπου διακριθήκαμε ως star project). Στα άυλα: η πίστη την οποία απέκτησαν οι μαθητές μας (δευτεροετείς φοιτητές τώρα πια), και ίσως κι εμείς οι καθηγητές τους, στον εαυτό μας ανακαλύπτοντας κρυμμένες δεξιότητες και ικανότητες , η ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους , η προσαρμογή στην ομαδική εργασία και πολλά άλλα.

Αυτή τη στιγμή, στο σχολείο μας, υπάρχει ‘’φυτώριο‘’ καθηγητών και μαθητών, οι οποίοι εκπονούν (και) Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Μία εμπειρία ζωής για όλους.

Κυριακή Καρδουλάκη – Σαμουήλ  

Μετάβαση στο περιεχόμενο