Ο στόχος τους Erasmus μου ήταν να εργαστώ στο ακαδημαϊκό περιβάλλον της Ολλανδίας, καθώς και να βιώσω τον τρόπο ζωής αυτής της χώρας. Συγκεκριμένα δούλευα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας, στο τμήμα Τεχνολογικών καινοτομιών για την εκπαίδευση, που βρίσκεται στην πόλη του Χέερλεν, στην Λιμβουργία της Ολλανδίας.

Θα χαρακτήριζα την εμπειρία μου ως μοναδική για εμένα. Σίγουρα ήταν μία από της καλύτερες της ζωής μου μέχρι τώρα. Οι κάτοικοι του Χέερλεν είναι πολύ ευγενικοί, ανοιχτοί και φιλόξενοι. Η τοποθεσία της πόλης βοηθά πάρα πολύ εάν κάποιος θελήσει να γνωρίσει επίσης την Βελγική καθώς και την Γερμανική κουλτούρα, πράγμα το οποίο και έκανα. Μέσω της συνεχής προσπάθειας μου για αλληλεπίδραση με τους ντόπιους, κατάφερα να μάθω και την γλώσσα, αν και σε μικρό βαθμό.

Ώσον αφορά το περιβάλλον εργασίας μου, μπορώ να το περιγράψω μόνο ως υπέροχο. Η αίσθηση του να είσαι ανάμεσα σε ευφυείς ανθρώπους από όλο τον κόσμο, όχι μόνο από την Ευρώπη, είναι απλά εκπληκτικό! Μέσω της αλληλεπίδρασής μου μαζί τους κατάφερα να μάθω αρκετά για τις νέες τεχνολογίες και το πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς λόγους, καθώς και για το πως λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα σε άλλες χώρες. Μέσω της συνεχής συναναστροφής μου με όλους τους, άνθρωποι από μία πληθώρα διαφορετικών πολιτισμών, κατάφερα να βελτιωθώ ως άτομο, τόσο σε επίπεδο καριέρας όσο και σε ψυχολογικό. Οι ικανότητές μου στον προγραμματισμού και η περιέργειά μου για τις νέες τεχνολογίες αυξήθηκαν αρκετά. Οι συνάδελφοί μου ήταν πάντοτε πολύ βοηθητικοί και πρόθυμοι να μου δείξουν την δουλεία τους, κάτι το οποίο εκτίμησα. Οι υπεύθυνοι μου μου έδωσαν αρκετό «χώρο» για να δουλέψω με τις δικές μου ιδέες, αλλά ήταν πάντα εκεί για να με καθοδηγήσουν σε έναν στόχο και να με συμβουλέψουν πάνω στην πρόοδο μου, εάν ξέφευγα πολύ. Εν ολίγοις, το ανοιχτό πανεπιστήμιο της Ολλανδίας είναι ένας υπέροχος χώρος εργασίας ο οποίος μπορεί μόνο να ωφελήσει όποιον δουλεύει εκεί.

Αυτή η εμπειρία με βοήθησε αρκετά ώστε να βελτιωθώ ως άτομο και ως επαγγελματίας. Είμαι πολύ ευγνώμων στο γεγονός ότι υπάρχει το πρόγραμμα Erasmus! Ζώντας στο εξωτερικό, μακριά από την πατρίδα σου, είναι μία εμπειρία που κάθε μαθητής πρέπει να βιώσει, ακόμη και για ένα σύντομο χρονικό περιθώριο. Σε βοηθά ώστε να δεις πως άλλοι πολιτισμοί της Ευρώπης ζουν, στο να δεις την ζωή από μία άλλη οπτική γωνία και προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να δημιουργήσεις φιλίες με καταπληκτικούς ανθρώπους από όλων τον κόσμο!

Ιωάννης Ζαϊμίδης, ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 

Μετάβαση στο περιεχόμενο