Καλλιόπη Σπριτινούδη, Erasmus+ Σπουδές και Πρακτική άσκηση

Ονομάζομαι Καλλιόπη Σπριτινούδη και είμαι απόφοιτος του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Μέσω του προγράμματος Erasmus+ για σπουδές, είχα την ευκαιρία να ζήσω για 5 μήνες στο Ελσίνκι, της παγωμένης Φινλανδίας και να σπουδάσω στο University of Helsinki κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.

Νιώθω πολύ τυχερή καθώς μέσω της συμμετοχής μου στο πρόγραμμα, σπούδασα σε μια χώρα που έχει λάβει μεγάλη αναγνώριση για το εκπαιδευτικό της σύστημα και θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της παιδαγωγικής επιστήμης. Ακόμη γνώρισα την κουλτούρα μιας χώρας πολύ διαφορετικής από την Ελλάδα, συνάντησα και δημιούργησα φιλίες με άτομα από διαφορετικούς πολιτισμούς με τα οποία έχουμε κρατήσει επαφή, βελτίωσα τα αγγλικά μου και έμαθα και μια νέα γλώσσα (φινλανδικά). Το καλύτερο κομμάτι φυσικά, είναι τα ταξίδια που μπορείς να κάνεις και τα μέρη που μπορείς να δεις. Εξερευνείς μέρη που δεν φανταζόσουν και σίγουρα θα σου μείνουν αξέχαστα.

Εκτός από τα παραπάνω όμως η εμπειρία αυτή σε αλλάζει, σε βοηθάει να θέσεις νέους στόχους, σε κάνει πιο ώριμο και πιο τολμηρό άτομο.

After Erasmus, Erasmus again

Μετά την συμμετοχή μου στο Erasmus+ για σπουδές, αποφάσισα να συμμετέχω στο Ersamus+ για πρακτική άσκηση. Τώρα βρίσκομαι στην Ιταλία κάνοντας πρακτική άσκηση για 5 μήνες σε ένα ιταλικό δημόσιο σχολείο κοντά στη Ρώμη. Απίστευτη η Ιταλία. Και οι Ιταλοί πόσο ζεστοί και φιλικοί άνθρωποι (ας μην ξεχνάμε και το γνωστό una fatsa una ratsa). Βέβαια δεν τα καταφέρνουν καλά με τα αγγλικά, οπότε μαθαίνω και Ιταλικά.

Έχω αποκομίσει λοιπόν και μέσω των σπουδών μου στη Φινλανδία και μέσω της πρακτικής αυτής άσκησης, αρκετές γνώσεις και εμπειρίες που σίγουρα θα με βοηθήσουν μετέπειτα, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Το σίγουρο είναι πως αξίζει να τολμήσεις να πάρεις μέρος σε τέτοιου είδους προγράμματα. Ακόμα κι αν δεν είσαι σίγουρος και φοβάσαι, δεν χάνεις κάτι. Αντιθέτως, αποκτάς νέες εμπειρίες και γνωρίζεις ανθρώπους και πολιτισμούς διευρύνοντας τους ορίζοντες σου.

Αν μπορούσα λοιπόν να ξανασυμμετέχω στο πρόγραμμα Erasmus+ θα το έκανα ευχαρίστως και είναι κάτι που το συστήνω ανεπιφύλακτα!  

Μετάβαση στο περιεχόμενο