Το όνομά μου είναι Χριστοδούλου Παναγιώτα και είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Μέσω του προγράμματος Erasmus+ είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ, για τέσσερις μήνες, στη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών, το Paris Lodron Salzburg Universität, στο Σάλζμπουργκ της Αυστρίας. Στο διάστημα αυτό, παρακολούθησα μαθήματα και εκπόνησα μέρος της μεταπτυχιακής μου εργασίας. Υψίστης σημασίας ήταν η συνεργασία με τον επιβλέποντα καθηγητή μου στο Paris Lodron Salzburg Universität, ο οποίος είναι και εμπνευστής της διδακτικής μεθόδου με την οποία και ασχολούμαι ερευνητικά!

Μέσα όμως από τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα και πέρα από την ακαδημαϊκή εμπειρία και τις νέες δεξιότητες που απέκτησα είχα την δυνατότητα να έρθω σε επαφή με άτομα από διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες. Το Σάλζμπουργκ είναι μια πόλη που προωθεί τις τέχνες και τον πολιτισμό και είναι γνωστή για την φυσική της ομορφιά. Ταυτόχρονα σημειώνει υψηλά ποσοστά πολυπολιτισμικότητας και παρέχει την ευκαιρία σε όποιον ενδιαφέρεται να δοκιμάσει γεύσεις και να αποκτήσει εμπειρίες από διαφορετικούς πολιτισμούς του κόσμου στην καρδιά της Ευρώπης. Η γλώσσα δεν αποτελεί εμπόδιο. Ναι μεν επίσημη γλώσσα της Αυστρίας είναι η Γερμανική, ωστόσο ακόμη και οι πλανόδιοι πωλητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν επαρκή Αγγλικά!

Η διαδικασία της συμμετοχής μου στο πρόγραμμα διευκολύνθηκε εξαιρετικά από το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του αντίστοιχου γραφείου του Paris Lodron Salzburg Universität, ενώ το χρηματικό ποσό που μου παρείχε το ΙΚΥ μέσω της υποτροφίας ήταν ικανοποιητικό ώστε να μπορώ να ανταπεξέλθω μερικώς στο υψηλό κόστος διαβίωσης της περιοχής.

Εν κατακλείδι πιστεύω ότι ανεξάρτητα από τους στόχους και τα κίνητρα που έχει ο κάθε σπουδαστής, πτυχιούχος ή εργαζόμενος για τη συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα Erasmus+, η εμπειρία που θα αποκομίσει μπορεί να συντελέσει στην εξέλιξή του τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο 

Μετάβαση στο περιεχόμενο