Πρόγραμμα «Exchangeability» Υποστήριξη για τους εισερχόμενους φοιτητές Erasmus με αναπηρίες «Πιο δυνατοί και αισιόδοξοι για το μέλλον»

Η ένταξη όλων και περισσότερων φοιτητών με αναπηρία στο πρόγραμμα Εrasmus προϋποθέτει τόσο μέριμνα για τις κατάλληλες εγκαταστάσεις που αφορούν στην προσβασιμότητα όσο και στο κατάλληλο πνεύμα φιλίας και αλληλοϋποστήριξης από τους υπόλοιπους φοιτητές. Εδώ ακριβώς δράση αναλαμβάνει το Πρόγραμμα Exchangeability. To πρόγραμμα αυτό, ιδρυθέν από το ΕSN International (ERASMUS STUDENT NETWORK) και υποστηριζόμενο και στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε από τους φοιτητές στο πλαίσιο όλης της φιλοσοφίας του ΕSN “φοιτητές βοηθάνε φοιτητές” (students helping students).

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
{module 435}

«Πιο δυνατοί και αισιόδοξοι για το μέλλον»

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQDbhwcn-4KAsDmiXHSuFNns4Cb86hsgYezwoApzd4Y-l1nffuExA Η δόμηση του χαρακτήρα μας συντελείται σε διάφορα στάδια της ζωής μας και επηρεάζεται από τα βιώματά μας. Σίγουρα σταθμός στη ζωή κάθε νέου ανθρώπου είναι τα φοιτητικά του χρόνια και όποιες δραστηριότητες εμπερικλείουν αυτά. Η φοιτητική ζωή είναι το εισιτήριο των νέων ανθρώπων προς τη γνώση και την εργασία, αλλά και μια ευκαιρία να γνωρίσουν τον εαυτό τους και την κοινωνία μέσω νέων εμπειριών.

Σαν μέσο επίτευξης αυτού, πολλοί φοιτητές επιλέγουν το πρόγραμμα Erasmus, ένα πρόγραμμα που τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας άλλων ευρωπαϊκών  πανεπιστήμιων πάνω στο αντικείμενο τους, αλλά και κουλτούρες και νοοτροπίες άλλων λαών.

Με το ίδιο σκεπτικό και επιθυμία, πολλά άτομα με αναπηρία θέλουν να ζήσουν την εμπειρία του Erasmus. Είναι ένας δρόμος για αυτούς, όπως για όλους τους φοιτητές, να πάνε ένα βήμα παραπέρα από την καθημερινότητα τους, αλλά και μια ευκαιρία να υπερβούν τις όποιες δυσκολίες συνοδεύουν την αναπηρία τους. Μέσω αυτού θα νιώσουν πιο δυνατοί και αισιόδοξοι για το μέλλον.

 

 

EXCHANGE Η ένταξη όλων  και περισσότερων φοιτητών με αναπηρία στο πρόγραμμα  Εrasmus  προϋποθέτει τόσο μέριμνα για τις κατάλληλες εγκαταστάσεις που αφορούν στην προσβασιμότητα όσο και στο κατάλληλο πνεύμα φιλίας και αλληλοϋποστήριξης από τους υπόλοιπους φοιτητές. Εδώ ακριβώς δράση αναλαμβάνει το Πρόγραμμα Exchangeability. To πρόγραμμα αυτό, ιδρυθέν από το ΕSN International (ERASMUS STUDENT NETWORK) και υποστηριζόμενο και στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε από τους φοιτητές στο πλαίσιο όλης της φιλοσοφίας του ΕSN “φοιτητές βοηθάνε φοιτητές” (students helping students).

Ο λόγος ύπαρξης του προγράμματος είναι η συνεισφορά στη λογική -ίσες ευκαιρίες για όλους-. Ο τρόπος με τον οποίο αυτό πραγματώνεται είναι διάφορα projects που έχουν σαν βάση τον αθλητισμό, την τέχνη ή απλά τις ευχάριστες στιγμές μεταξύ φίλων. Κάποια από αυτά είναι: παραολυμπιακά αθλήματα, ζωγραφική με το στόμα, επίσκεψη στο μουσείο αφής, επίσκεψη στο MDA Hellas (οργανισμός με ανθρώπους με νευρομυϊκές παθήσεις) αλλά και πολλές συναντήσεις για να παίξουμε επιτραπέζια παιχνίδια και να περάσουμε χρόνο μεταξύ μας. Επιπλέον οι εισερχόμενοι φοιτητές Erasmus ενημερώνονται από τα μέλη του Εxchangeability για την προσβασιμότητα, πανεπιστημίων, σπιτιών, μουσείων και χώρων διασκέδασης με σκοπό την ευκολότερη διαμονή τους στην Ελλάδα.

Σκοπός του Προγράμματος Exchangeability είναι η αύξηση της συμμετοχής στο πρόγραμμα Εrasmus φοιτητών με αναπηρίες, η διευκόλυνση της διαμονής τους τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά, βοηθώντας τους φοιτητές αυτούς να κάνουν φιλίες και να ζήσουν όσο πιο γεμάτα και ευχάριστα αυτή τη μοναδική, στη φοιτητική τους ζωή, εμπειρία.

 

Για το Πρόγραμμα Exchangeability διαβάστε περισσότερα παρακάτω:

 http://exchangeability.esn.org

Για το ESN Greece διαβάστε περισσότερα:

http://www.esngreece.gr/el

*Λεζάντα φωτογραφίας: Απόσπασμα από το ομώνυμο βιωματικό παιχνίδι του Προγράμματος Exchangeability στη  
Θες/νίκη, 25 Μαίου 2012

Μετάβαση στο περιεχόμενο