Το Πρόγραμμα Erasmus για τους φοιτητές “Μια Μοναδική Εμπειρία ζωής”

Το Πρόγραμμα ERASMUSείναι κάτι περισσότερο από εμπειρία. Για τους φοιτητές που μετέχουν σε αυτό, είναι ένα άλμα ζωής, διότι μαθαίνουν να ανταπεξέρχονται σε δυσκολίες και να προσαρμόζονται σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής.

«Όποιος νομίζει ότι το ERASMUS σημαίνει διακοπές, δεν έχει ιδέα του τι μπορεί να προσφέρει το Πρόγραμμα» αναφέρει χαρακτηριστικά ένας φοιτητής ERASMUS από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τι προσφέρει ωστόσο το Πρόγραμμα, εκτός από τα προφανή, δηλαδή τη γνωριμία με μια άλλη χώρα και έναν άλλο τρόπο ζωής; Πρόσβαση σε διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα, σημαντικούς καθηγητές, σπουδαίες και αναγνωρισμένες διεθνώς βιβλιοθήκες και ερευνητικά εργαστήρια, είναι μόνο λίγα από αυτά που θα μπορούσε να αναφέρει κανείς.

Η εκπαιδευτική συνιστώσα του Προγράμματος δεν περιορίζεται ωστόσο στα παραπάνω. Κύριο γνώρισμα των φοιτητών ERASMUSείναι ότι ανακαλύπτουν τις κλίσεις τους και αναπτύσσουν οριζόντιες δεξιότητες που αποτελούν ζητούμενο στη σημερινή διεθνοποιημένη αγορά αναζήτησης «ταλέντων». Δεξιότητες όπως η συνεργασία, οι ηγετικές ικανότητες, η διαχείριση χρόνου και ο προγραμματισμός, η διαχείριση συγκρούσεων, η συναισθηματική νοημοσύνη, η παρατηρητικότητα, η αυτονομία και η προσαρμοστικότητα σε ένα νέο περιβάλλον, είναι εφόδια χρήσιμα σε όλους τους φοιτητές και συχνά κάνουν τη διαφορά στην αναζήτηση εργασίας.

Η Ανώτατη Εκπαίδευση πρέπει να έχει ως στόχο να αναδείξει μεν τους άριστους αλλά και να βελτιώσει τις δεξιότητες των λιγότερο «ταλαντούχων», ώστε να έχουν όλοι την ευκαιρία να προσφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας τους, αλλά και της Ευρώπης. Το Πρόγραμμα ERASMUS δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε όσους αποδεδειγμένα είναι άριστοι, αλλά αγκαλιάζει συγχρόνως όσους δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα τις δυνατότητές τους. Αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία προσωπικής ανάπτυξης και αυτό ακριβώς μαρτυρούν οι εμπειρίες των φοιτητών που μπορείτε να διαβάσετε στην ηλεκτρονική έκδοση της Ελληνικής Εθνικής Μονάδας – ΙΚΥ.

Διαβάστε εδώ την ηλεκτρονική έκδοση με τίτλο «Το Πρόγραμμα Erasmus για τους
 φοιτητές “Μια Μοναδική Εμπειρία ζωής» 

Δείτε εδώ το Νέο Video! της Ελληνικής Εθνικής Μονάδας για το Πρόγραμμα Erasmus με τίτλο «Erasmus, εμπειρία ζωής»

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο