Διαβάστε την εμπειρία Erasmus του Κωνσταντίνου Μαραγκού, από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος πήγε για πρακτική άσκηση ως απόφοιτος στη Βιέννη.
“Ξεκινώντας τη σύντομη διήγηση της εμπειρίας μου με το πρόγραμμα Erasmus+ Placement, θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών που συντονίζει με τόση επιτυχία τόσα χρόνια το πρόγραμμα Erasmus, το οποίο μου παρέχει τις εξής δυνατότητες: α. να συμμετέχω σε ερευνητικό πρόγραμμα ως βοηθός έρευνας, β. να μαθαίνω μια ξένη γλώσσα, γ. να έρχομαι καθημερινά σε επικοινωνία με καθηγητές και άρτια καταρτισμένο πανεπιστημιακό προσωπικό, δ. να γνωρίζω νέους από κάθε γωνιά της Ευρώπης, ε. να κάνω ταξίδια και να ανακαλύπτω νέες χώρες και πολιτισμούς. Μπορώ να φτιάξω έναν ευχαριστήριο κατάλογο και με τα 24 γράμματα του αλφαβήτου γιατί πραγματικά η εμπειρία είναι κάτι παραπάνω από προσοδοφόρα.
Στη συνέχεια, θέλω να ευχαριστήσω την επιβλέπουσα της πρακτικής άσκησης, κυρία Στασινοπούλου και τους συνεργάτες στο ερευνητικό πρόγραμμα, κυρία Ναταλία Σούρσου και κύριο Στέφανο Σαρατσίνο, οι οποίοι υπομονετικά και ευδιάθετα με συμβούλεψαν και με βοήθησαν σε ό,τι χρειάστηκα όχι μόνο στο κομμάτι της εργασίας, αλλά επίσης και στην εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας.
Η πρακτική άσκηση στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης ανταποκρίνεται και με το παραπάνω στις προσδοκίες μου, ικανοποιώντας όλες τις απαιτήσεις μου. Γι’ αυτό άλλωστε, επέκτεινα την παραμονή μου στη Βιέννη μέσω του προγράμματος Erasmus+ κατά 3 μήνες. Το ερευνητικό πρόγραμμα, στο οποίο εργάζομαι ως βοηθός έρευνας, μελετά τα κληροδοτήματα των εν Βιέννη Ελλήνων από το 1780 έως το 1918. Εργάζομαι λοιπόν, όχι μόνο στο χώρο του Ινστιτούτου αλλά και α.στο χώρο της ιδιωτικής συλλογής εγγράφων της κοινότητος της Αγίας Τριάδος και β. στο αρχείο της κοινότητος του Αγίου Γεωργίου. Η εργασία που μου ανετέθη αρχικώς ήταν η αναζήτηση βιβλιογραφικών πηγών σχετικών με το προς έρευνα θέμα, η δημιουργία ψηφιοποιημένης βιβλιογραφικής βάσης δεδομένων και η ψηφιοποίηση εγγράφων. Στη συνέχεια, ερευνώντας το αρχείο των δυο εκκλησιών, ήρθα σε επαφή με ελληνικά χειρόγραφα, διαθήκες και γράμματα από τους Έλληνες, γραμμένα σε παλαιότερες μορφές της ελληνικής γλώσσας. Έτσι λοιπόν, η επόμενη ασχολία μου ήταν η μεταγραφή αυτών των χειρογράφων. Δραστηριότητα άκρως ενδιαφέρουσα για μένα, διότι στο πλαίσιο των προπτυχιακών σπουδών μου (κλασική Φιλολογία), είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο και 2 μαθήματα του κυρίου Αμφιλόχιου Παπαθωμά με περιεχόμενο την Παπυρολογία και την Παλαιογραφία, από τα οποία απέκτησα δεξιότητες, οι οποίες διευκόλυναν την τρέχουσα εργασία μου. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τις μεθόδους που διδάχθηκα σε προπτυχιακό επίπεδο, βοήθησα ακόμη πιο πολύ στην πρόοδο της έρευνας μέσω της μεταγραφής.
Πέρα όμως από τα όρια της πρακτικής άσκησης, άδραξα την ευκαιρία της γερμανόφωνης καθημερινότητας, με σκοπό να μάθω από την αρχή τη γερμανική γλώσσα, καθώς δεν είχα ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν. Τα αποτελέσματα είναι τουλάχιστον ικανοποιητικά, καθώς παρακολουθώντας 4 φορές την εβδομάδα 3ωρα εντατικά μαθήματα, κατάφερα σε διάστημα λιγότερο των 6 μηνών να αποκτήσω το δίπλωμα Β2(!). Εκμεταλλεύτηκα στο έπακρον το περιβάλλον και την καθημερινή επαφή με τη γλώσσα και με σκληρή προσπάθεια πέτυχα το στόχο μου.
Ακόμη, εκμεταλλεύομαι το γεγονός ότι η Βιέννη βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής έχω ταξιδέψει στη Μπρατισλάβα (Σλοβακία), στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), στη Βουδαπέστη (Ουγγαρία), στην Κρακοβία (Πολωνία), στη Ζυρίχη (Ελβετία), στο Σάλτσμπουργκ και στο Χάλστατ (εντός Αυστρίας) σε σχετικά χαμηλές τιμές. Οι επιλογές είναι πολλές και οι γειτνιάζουσες χώρες απέχουν μόλις κάτι ώρες από τη Βιέννη. Οι γνωριμίες επίσης, με άλλους Erasmus φοιτητές είναι μοναδικές. Τους περιμένω στη χώρα μου να τους αναδείξω τον πολιτισμό μας και να δούνε με τα μάτια τους, όσα τους διηγήθηκα. Ίσως εδώ να κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας του προγράμματος. Στη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων, γνώσεων, εμπειριών με άτομα από άλλες χώρες της Ευρώπης και στη δημιουργία δεσμών μεταξύ των ανθρώπων. Τέλος, οι βόλτες στα υπέροχα πάρκα της κοσμοπολίτικης Βιέννης, τα μουσεία, οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες που προσφέρει η πόλη γεμίζουν παραγωγικά το χρόνο μου!
Εσύ που διαβάζεις αυτή τη στιγμή το κείμενο, μην το σκέφτεσαι…απλά κάντο! Ευχαριστώ το πρόγραμμα Erasmus+ για την ευκαιρία που μου δίνει να βελτιώνω τις επαγγελματικές και προσωπικές μου δεξιότητες και ταυτόχρονα ανοίγει τα μάτια μου στις ευκαιρίες που υπάρχουν! Wo ein Wille ist, ist immer ein Weg, δηλαδή όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει πάντα ένας δρόμος”.