ESPA

Ευαγγελία Χορτατσιάνη, Επίκουρη Καθηγήτρια (υπό διορισμό), Τμήμα Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Σχολή Επιστημών Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Κυνηγώντας το όνειρο!
Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου από την προσπάθεια απόκτησης του διδακτορικού διπλώματος στο εξωτερικό ως μεταπτυχιακή υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (I.K.Y.), ως επίσης, τη συνεισφορά του Ι.Κ.Υ. σε αυτό.
Στην ηλικία των 5 ετών, μαθήτρια νηπιαγωγείου, ξεκίνησα τις μουσικές σπουδές (βιολί). Πολύ σύντομα, ο δάσκαλος της μουσικής μου ζήτησε να γίνω μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας την οποία διηύθυνε στη Θεσσαλονίκη. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη! Έτσι, μαθητικές και μουσικές σπουδές προχωρούσαν παράλληλα. Όταν με ρωτούσαν «τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω», απαντούσα «καθηγήτρια πανεπιστημίου ή μουσικός», μη έχοντας βεβαίως σαφή εικόνα των απαιτήσεων για κανένα από τα παραπάνω επαγγέλματα.
Το 1983 συμμετείχα στις Πανελλαδικές εξετάσεις και πέτυχα στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, της Σχολής Νομικών & Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).
Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Α.Π.Θ., διαπίστωσα ότι πλησίαζε η ώρα της επιλογής και αφοσίωσης σε μια εκ των δυο ενασχολήσεων, με απώτερο στόχο τη χάραξη της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας.
Έχοντας μοιραστεί με τους καθηγητές μου στο Πανεπιστήμιο τους παραπάνω προβληματισμούς, αποφάσισα να συνεχίσω τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στο εξωτερικό.
Τότε ξεκίνησε για εμένα η ονειροπόληση και η αναζήτηση των άγνωστων και μακρινών δρόμων.
Όμως η τύχη μου επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη. Αμέσως μετά την αποφοίτησή μου από το πανεπιστήμιο, βρήκα δουλειά ως υπεύθυνη μηχανογράφησης σε μια επιχείρηση της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης στην οποία εργάστηκα ενάμισι χρόνο. Έχοντας αποταμιεύσει τα χρήματα της εργασίας μου και έχοντας παράλληλα δυο υποτροφίες μικρού ύψους από δυο Ιδρύματα, ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές σπουδές επιπέδου μάστερ (M.Sc.) στο αντικείμενο «Ανάλυση, Σχεδιασμός & Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων» (A.D.M.I.S.) στο London School of Economics & Political Science (LSE) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Όσο διάστημα που εργαζόμουν στην επιχείρηση, οι καθηγητές μου, ως υπότροφοι του ΙΚΥ και αυτοί κατά το παρελθόν, με παρότρυναν να χρησιμοποιήσω το χρόνο αυτό όχι μόνο για να αποκτήσω επαγγελματική εμπειρία, αλλά για να προετοιμαστώ και λάβω μέρος στις γραπτές εξετάσεις του Ι.Κ.Υ. Κατόπιν, έχοντας ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα επιπέδου μάστερ (M.Sc.) και εφόσον λάμβανα την υποτροφία, θα μου δίδονταν η δυνατότητα να συνεχίσω τις μεταπτυχιακές σπουδές σε διδακτορικό επίπεδο (Ph.D) στο εξωτερικό.
΄Έτσι, η υποτροφία του Ι.Κ.Υ. έγινε για εμένα στόχος ζωής. Για να μπορέσω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της, ήλθα στην Αθήνα με σκοπό να συγκεντρώσω το απαραίτητο διδακτικό υλικό. Τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που μου απέμενε σε καθημερινή βάση μετά την εργασία μου, τον αξιοποιούσα δημιουργικά μελετώντας.
Για να συμμετάσχω σε αυτές, έλαβα άδεια άνευ αποδοχών από τον εργοδότη μου ώστε να έλθω στην Αθήνα. Ο διευθυντής, αφού μου ευχήθηκε καλή επιτυχία, μου είπε, «Ευαγγελία, πιστεύεις ότι τη μια και μοναδική υποτροφία θα την πάρεις εσύ; Δεν θέλω να σε απογοητεύσω, θέλω μόνο να προσγειωθείς στην πραγματικότητα. Αξίζει βέβαια να δοκιμάσεις! Εμείς, πάλι εδώ θα συναντηθούμε..». Τότε του απάντησα, «έχω προετοιμαστεί σκληρά για τις εξετάσεις αυτές. Θα το παλέψω μέχρι τέλους δίνοντας τον καλύτερό μου εαυτό. Και οι καθηγητές μου στο πανεπιστήμιο τα κατάφεραν. Εξάλλου οι υποτροφίες του ΙΚΥ είναι αξιοκρατικές».
Φτάνοντας στο εξεταστικό κέντρο, διαπίστωσα ότι στο γνωστικό αντικείμενο του «Μάρκετινγκ» στο οποίο θα εξεταζόμουν, υπήρχαν 21 υποψήφιοι. Προσπάθησα να ηρεμήσω και να συγκεντρωθώ. Έφερα αμέσως στο μυαλό μου τα λόγια του καθηγητή μου «Ευαγγελία, ό,τι γνώσεις έχεις αποκτήσει μέχρι σήμερα από τη βιβλιογραφία, τις εφημερίδες, τα περιοδικά και την επαγγελματική σου εμπειρία, θέλω να τις ενσωματώσεις στις απαντήσεις σου. Και να θυμάσαι πάντα ότι οι υποτροφίες του ΙΚΥ είναι αξιοκρατικές!». Τότε είπα στον εαυτό μου, «θέλω, άρα μπορώ». Χαλάρωσα και ξεκίνησα να απαντώ τις ερωτήσεις.
Την ημέρα που θα ανακοινώνονταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, έφτασα στο Ι.Κ.Υ., Λυσικράτους 14, στην Πλάκα. Το όνομά μου βρισκόταν στη λίστα των επιτυχόντων! Ήταν μια από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής μου! Τηλεφώνησα αμέσως στους γονείς μου και τον καθηγητή μου αναγγέλλοντας τη χαρμόσυνη είδηση. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ενθαρρυντικά του λόγια «Ευαγγελία, σε ευχαριστούμε πολύ που μας τίμησες! Θα είμαστε όλοι εδώ, δίπλα σου, σε όλη τη διαδρομή. Μη φοβάσαι τίποτα! Πράγματι, άξιζες την υποτροφία».
Εκείνη τη στιγμή ήμουν πλέον σίγουρη ότι θα άλλαζε όλη μου η ζωή! Τώρα ήξερα ότι υπήρχε η «Ιθάκη» και ότι ο δρόμος της θα ήταν σίγουρα μακρύς!
Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής μου χάρισε τα επτά ημερομίσθια και μου προσέφερε μια πολύ καλή χρηματική αμοιβή (bonus) εξ αιτίας της επιτυχίας μου. Συνέχισα να εργάζομαι στην επιχείρηση μέχρι και τις τελευταίες ημέρες πριν την αναχώρησή μου για το εξωτερικό.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού προγράμματος επιπέδου μάστερ, ξεκίνησα τη διδακτορική μου διατριβή με την υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Η διδακτορική έρευνα με ειδίκευση στο «Μάρκετινγκ και τη Διοίκηση της Καινοτομίας» ολοκληρώθηκε επιτυχώς στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Η διαδρομή απαιτούσε αφοσίωση, συστηματική προσπάθεια και ισχυρή προσήλωση στο αντικείμενο. Η διαδρομή δεν ήταν πάντα εύκολη. Κάποιες φορές, στο δρόμο μου προς την «Ιθάκη» συνάντησα «τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες, τον θυμωμένο Ποσειδώνα». Όμως δεν φοβήθηκα. Κατάφερα να φτάσω στον προορισμό μου αποκτώντας το διδακτορικό δίπλωμα. Και μόνο όταν το απέκτησα κατάλαβα ότι «δεν υπάρχει κάτι άλλο καλύτερο από αυτό, ότι δεν μπορείς να το χαρίσεις, ούτε να το δανείσεις σε κάποιον άλλο».
Μα «σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις» λέει ο ποιητής.
Η υποτροφία του ΙΚΥ μου χάρισε πολύτιμες εμπειρίες. Μου έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσω το όνειρο της ζωής μου που ήταν η απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος και με βοήθησε να διασφαλίσω τα καλύτερα εφόδια για τη διαμόρφωση της καριέρας μου.
Σε επαγγελματικό επίπεδο, μου έδωσε τη δυνατότητα να εκλεγώ μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, να έλθω σε επαφή με καταξιωμένους ακαδημαϊκούς και ερευνητές από όλο τον κόσμο ως επίσης, να αναπτύξω συνεργασίες και συνεργίες με τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Επιπρόσθετα, μου έδωσε τη δυνατότητα να έλθω σε επαφή με τον κόσμο των επιχειρήσεων και να αποκτήσω πολύτιμη διοικητική και συμβουλευτική εμπειρία, αναλαμβάνοντας με την πάροδο του χρόνου θέσεις διοίκησης, ειδικής ευθύνης και επιστημονικής αναγνώρισης εκτός Α.Ε.Ι.
Σε προσωπικό επίπεδο, η διαδρομή με βοήθησε να πιστέψω στον εαυτό μου και να βασίζομαι σε αυτόν, μ’ έμαθε αγωνίζομαι, να προχωρώ σταθερά στα επόμενα βήματα με βάση την προσωπική μου αξία και την ατομική μου προσπάθεια και να μην πτοούμαι στα δύσκολα.
Κατά τη διαδρομή διδάχτηκα τη σκληρή και αποτελεσματική δουλειά, την οργάνωση και τη μεθοδικότητα, την αποτελεσματικότητα, το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία. Η υποβολή εκθέσεων προόδου προς το ΙΚΥ, σε συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες, με την υπογραφή του επόπτη καθηγητή του ΙΚΥ, συνέβαλαν στην επίτευξη και τον έλεγχο της προόδου της υποψήφιας.
Επιπρόσθετα, κατά τη διαδρομή έμαθα να είμαι ανεξάρτητη, αυτόνομη, αυτόφωτη και να κολυμπώ στα «βαθιά νερά».
Έμαθα να κυνηγώ το καλύτερο, το τελειότερο και να μη συμβιβάζομαι με τα λίγα και μέτρια, να μη χαμηλώνω τον πήχη.
Έμαθα τη διάκριση και την αριστεία στο πλαίσιο της ευγενούς άμιλλας και τη συμβολή τους στην αξιοκρατία.
Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, μου έδωσε ώθηση να συνεχίσω να ονειρεύομαι και να κυνηγώ τα όνειρά μου.
Την παρούσα στιγμή, θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), αρωγό στο προσωπικό μου εγχείρημα, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και την οικονομική στήριξη που μου παρείχε σε όλη τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής μου διατριβής στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου δεν αισθάνθηκα ποτέ οικονομική ανασφάλεια! Ομολογώ ότι χωρίς την υποτροφία του ΙΚΥ θα μου ήταν αδύνατον να ολοκληρώσω την πολυετή διδακτορική έρευνα.
Θεωρώ σημαντικό κεφάλαιο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), τους ‘ανθρώπους του’, συγκεκριμένα, την καθοδηγητική ηγεσία, η οποία μεταξύ άλλων, σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα υποτροφιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό στηρίζοντας και επιβραβεύοντας την αριστεία, αλλά και όλους τους εργαζόμενους σε αυτό, που με υπομονή και επιμονή, διαχειρίζονται τις διαδικασίες των υποτροφιών και υποστηρίζουν τις προσπάθειες των υποτρόφων.
Ως ακαδημαϊκός, θέλω να ενθαρρύνω όλους τους «δικαιούχους» του Ι.Κ.Υ.:
· Να ονειρεύονται, να τολμούν και να κυνηγούν τα όνειρά τους, όσο άπιαστα και αν φαίνονται, γιατί μόνο τότε τα όνειρά τους θα γίνουν πραγματικότητα.
· Να μην ξεχνούν ότι τα όνειρα απαιτούν δουλειά, στοχοθέτηση, στρατηγική, πειθαρχία και αγάπη.
· Να θυμούνται ότι η αριστεία αποτελεί μορφή διαρκούς αναζήτησης της εξέλιξης και της καινοτομίας, της καταξίωσης και της αξιοκρατίας, της τελειότητας και της ελευθερίας, της αρετής!
«Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων»!
Δρ. Ευαγγελία Χορτατσιάνη

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss