ESPA

11.03.2022| Εκδήλωση για την επίσημη έναρξη του προγράμματος στη Βρετανική Πρεσβευτική Κατοικία

IKY_BRITISH_LOGO2.jpg

O Βρετανός Πρέσβης Μάθιου Λοτζ υποδέχτηκε στη Βρετανική Κατοικία τον Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Άγγελο Συρίγο, εκπροσώπους του Προέδρου του ΙΚΥ, καθηγητή Ιατρικής κ. Μιχαήλ Κουτσιλιέρη και τη Διευθύντρια του British Council Ελλάδος, κα. Αναστασία Ανδρίτσου, καθώς και ορισμένους από τους Έλληνες Υπότροφους, σε εκδήλωση για την επίσημη έναρξη του ‘Ελληνο-Βρετανικού προγράμματος υποτροφιών βραχείας διάρκειας’ που υλοποιεί η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το British Council.
 
Το πρόγραμμα προσφέρει συνολικά 44 υποτροφίες διάρκειας 4 εβδομάδων σε 14 Έλληνες μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες και 30 υποψήφιους/ιες διδάκτορες ελληνικών Πανεπιστημίων, οι οποίοι επελέγησαν μεταξύ 117 αιτούντων. Για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη Βρετανική Πρεσβεία και υλοποιείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το British Council Ελλάδος. Οι Έλληνες Υπότροφοι που θα ταξιδέψουν τις επόμενες μέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επωφεληθούν από τα προγράμματα κινητικότητας επιμόρφωσης και έρευνας σε βρετανικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο 2022, έχοντας την ευκαιρία να χτίσουν ένα σημαντικό δίκτυο ακαδημαϊκών επαφών, να εξοικειωθούν με νέες ιδέες και καινοτόμες επιστημονικές μεθόδους και πρακτικές, αλλά και να αξιοποιήσουν τους μοναδικούς πόρους των παγκοσμίου φήμης βρετανικών πανεπιστημίων.  Οι Έλληνες Υπότροφοι για το τρέχον έτος έγιναν αποδεκτοί σε 33 βρετανικά Πανεπιστήμια, σε προγράμματα κινητικότητας που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων (π.χ. ιατρική, αρχαιολογία, λογοτεχνία, μηχανολογία, οικονομία, μουσική, ψυχολογία, μοριακή βιολογία) και ειδικεύσεων (π.χ. ενέργεια και περιβάλλον, κλιματολογία, θεωρητική/εφαρμοσμένη φυσική, οικολογικά οικονομικά).
 
Ο Βρετανός Πρέσβης, κ. Μάθιου Λοτζ, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ευτυχείς για την εξαιρετική συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του Ελληνο-Βρετανικού προγράμματος υποτροφιών βραχείας διάρκειας’ – μιας πρωτοβουλίας που αποτελεί μέρος της διμερούς συνεργασίας σε θέματα εκπαίδευσης που ξεκινήσαμε τον Μάρτιο του 2021 και του Μνημονίου Κατανόησης για το στρατηγικό διμερές πλαίσιο συνεργασίας Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Η δυναμική κινητοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων για την προώθηση του προγράμματος, η θερμή υποδοχή από τα βρετανικά πανεπιστήμια, αντίστοιχα, και φυσικά η υψηλή ποιότητα των υποψηφίων που υπέβαλαν αίτηση στο πρόγραμμα για ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, μας γεμίζει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για τον θετικό αντίκτυπο που θα επιφέρει αυτή η εμπειρία σε καθέναν από τους 44 Υποτρόφους μας.»
 
Ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Άγγελος Συρίγος, χαιρέτισε την πρωτοβουλία που δίνει σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές της Ελλάδας μία εξαιρετική οδό επικοινωνίας και γνώσεων με τα βρετανικά πανεπιστήμια.  Αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία όταν πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία και μπήκε σε ένα περιβάλλον που ήταν αποκλειστικώς αφιερωμένο στη γνώση και στην έρευνα. Κάλεσε τους φοιτητές να ακολουθήσουν τους στίχους της Ιθάκης του Καβάφη: Να εύχεσαι να 'ναι μακρύς ο δρόμος γεμάτος περιπέτειες γεμάτος γνώσεις…να μάθεις και να μάθεις απ' τους σπουδασμένους.
 
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Μιχαήλ Κουτσιλιέρης, δήλωσε: «Το ΙΚΥ ως Εθνικός Φορέας Υποτροφιών,  ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες απαιτήσεις, εξελίσσει τη δραστηριότητά του προς όφελος των νέων, προσφέροντας πολλαπλές ευκαιρίες για σπουδές, έρευνα και καινοτομία μέσω των συνεργειών του με ελληνικούς και ξένους φορείς. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Βρετανικό Συμβούλιο Ελλάδας, μία συνεργασία που εκφράζει τη βούληση των δύο χωρών να διευρύνουν τις ακαδημαϊκές τους σχέσεις, μέσω της ενίσχυσης της κινητικότητας στα Βρετανικά Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών βραχείας διάρκειας έχει ως κύριο στόχο να ενθαρρύνει την κινητικότητα Ελλήνων φοιτητών μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, προς το Ηνωμένο Βασίλειο, συμβάλλοντας ταυτόχρονα τόσο στην ενίσχυση της ακαδημαϊκής τους εμπειρίας όσο και στη ανάπτυξη ευρύτερων συνεργασιών με τα Βρετανικά Πανεπιστήμια.  Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι οι υπότροφοι του προγράμματος θα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη μοναδική αυτή ευκαιρία, έχοντας αποκομίσει νέες ιδέες και γνώσεις πολύτιμες για την προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη και ανέλιξη. Επιθυμία μας είναι ο θετικός αντίκτυπος αυτού του προγράμματος να αποτελέσει τη στέρεη βάση για τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας και να δώσει το έναυσμα για νέες συνεργασίες εξίσου σημαντικές για τη διαμόρφωση μίας νέας ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.»
 
Τέλος, η Διευθύντρια του British Council, κα. Αναστασία Ανδρίτσου, πρόσθεσε: «Το Ελληνο-Βρετανικό Πρόγραμμα υποτροφιών βραχείας διάρκειας αποτελεί μια πρωτοπόρα πρωτοβουλία  που μας γεμίζει με πολλή χαρά και ικανοποίηση για πολλούς λόγους: για την στενή και τόσο εποικοδομητική συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, την Βρετανική Πρεσβεία και το Ίδρυμα Κρατικών υποτροφιών στην εκπόνηση αυτού του προγράμματος, για την θερμή υποστήριξη των αυτών των κινητικοτήτων από Ελληνικά και Βρετανικά πανεπιστήμια αλλά κυρίως για τις ευκαιρίες που προσφέρει σε  άξιους μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδακτορικούς σπουδαστές για επιμόρφωση και έρευνα. Είναι ευχή και πρόθεση μας να συμβάλλουμε σε κάθε προσπάθεια από κοινού με τους συνεργαζόμενους φορείς έτσι ώστε αυτό το πρόγραμμα να συνεχιστεί.»
 
Περισσότερες πληροφορίες:
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ‘Ελληνο-Βρετανικό Πρόγραμμα υποτροφιών βραχείας διάρκειας’, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται  τις ιστοσελίδες του ΙΚΥ (www.iky.gr/el/iky-rss/item/3783-16-12-2021-programma-ypotrofion-ellino-vretanikis-synergasias-gia-kinitikotita-vraxeias-diarkeias-sto-inomeno-vasileio-akadimaiko-etos-2021-2022) και του British Council Ελλάδας (www.britishcouncil.gr/programmes/education/greek-british-scholarship-programme). Οι Οριστικοί Πίνακες Επιλεγέντων και Επιλαχόντων Υποψηφίων έχουν αναρτηθεί στους ανωτέρω διαδικτυακούς τόπους.

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss