ESPA

Φιλιππόπουλος Νικόλαος,Σπουδές Erasmus

Διαβάστε την εμπειρία Erasmus του Νικόλαου Φιλιππόπουλου, από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου, ο οποίος πήγε στη Βαρσοβία της Πολωνίας. 

"Συμμετείχα στο πρόγραμμα Erasmus+, με το οποίο είχα να την ευκαιρία να φοιτήσω σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Η αλήθεια είναι ότι η ικανοποίηση που έλαβα από το πρόγραμμα, σύμφωνα με τους στόχους που είχα θέσει εξαρχής, ήταν πέρα κάθε προσδοκίας. Όπως έντεχνα γράφει ο Paulo Coelho στο βιβλίο του Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει, «Οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν ποτέ τίποτα με το να τους το πεις, θα πρέπει να το ανακαλύψουν μόνοι τους». Έτσι λοιπόν, και εγώ ανακάλυψα πολλά παραπάνω πράγματα, που χωρίς την σχετική εμπειρία του προγράμματος δεν θα μπορούσαν ποτέ να είναι μέσα στους αρχικούς μου στόχους.

Επίσης, ευχάριστο ήταν το γεγονός ότι η συνεργασία και επικοινωνία μου με τους καθηγητές και συμφοιτητές μου ήταν άριστη. Δεν ένιωσα ποτέ ότι δεν είμαι μέρος του Πανεπιστημίου αυτού, αλλά ούτε και ότι δεν μπορώ -λόγω πολιτισμικών διαφορών- να συνεργαστώ με τους συμφοιτητές μου, ακριβώς το αντίθετο θα έλεγα. Ίσως άλλη μια επιβεβαίωση του «όπου γης και πατρίς».

Το πρόγραμμα Erasmus+ , είναι θα έλεγα μια από τις πιο δημιουργικές και αποδοτικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διευρύνει τους ορίζοντες χιλιάδων φοιτητών κάθε χρόνο και παράλληλα δημιουργεί πολίτες ενεργούς. Πολίτες που είναι έτοιμοι, μέσα από τις εμπειρίες τους, να συμβάλουν στην ανάπτυξη των κοινωνιών τους. Με άλλα λόγια, δίνει απλόχερα το υπέρτατο δώρο για κάθε προοδευτική κοινωνία. Τέλος, θεωρώ ότι ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο θα έπρεπε κάποιος να πάρει μέρος σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, είναι ο εξής: μέσα από αυτά τα προγράμματα μας δίνεται η δυνατότητα να καταλάβουμε ότι «εκεί έξω» υπάρχουν περισσότερες από μια πραγματικότητες και αμέτρητες εμπειρίες. Ας φανταστούμε λοιπόν αυτές τις πραγματικότητες και εμπειρίες ως σεντούκια κρυμμένα σε κάθε γωνιά του κόσμου, όπου μας περιμένουν να τα ξεκλειδώσουμε. Το κλειδί δεν είναι άλλο από ένα τέτοιο πρόγραμμα!"  

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss