ESPA

Δημοτικό Σχολείο Ελούντας, Erasmus+/ KA1 Σχολική Εκπαίδευση

Διαβάστε τις μαρτυρίες από τη συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Ελούντας στο πλαίσιο της νέας δράσης Erasmus+/ KA1/ job shadowing, δράση που υλοποιείται με τη στήριξη του ΙΚΥ. 

Erasmus+/ KA1/ job shadowing / Δημοτικό Σχολείο Ελούντας / Κρήτη 2-6/3/2015

Το Δημοτικό Σχολείο Ελούντας είναι το 1ο σχολείο της Κρήτης που δέχτηκε τον Μάρτιο τις Raija Pasanen και Anna Tynkkyen, δασκάλες από το εταιρικό σχολείο Martikkalan koulu της Φιλανδίας στο πλαίσιο της νέας δράσης Erasmus+/ KA1/ job shadowing, δράση που υλοποιείται με τη στήριξη του ΙΚΥ. Οι εκπαιδευτικοί από την Φιλανδία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ελληνικό αναλυτικό πρόγραμμα παρακολουθώντας καθημερινά μάθημα μέσα στην ΣΤ' τάξη της δασκάλας Μαρίας Στρατάκη. Δόθηκε επίσης η ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πρότζεκτ διαθεματικό για την κλιματική αλλαγή ( γλώσσα - μαθητικά - γεωγραφία - φυσική ). Παράλληλα οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί συζήτησαν για καινοτόμες δράσεις και καλές πρακτικές των σχολείων , για ομοιότητες και διάφορες των εκπαιδευτικών συστημάτων των χωρών μας, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών στις 2 χώρες, τα εγχειρίδια και τα αναλυτικά προγράμματα Οι μικροί μαθητές της Ελούντας έμαθαν τους αριθμούς και απλές λέξεις στα Φινλανδικά, χορούς και τραγούδια. Επειδή οι Φιλανδές εκπαιδευτικοί είχαν επισκεφθεί το Ανάκτορο της Κνωσού την πρώτη μέρα της άφιξής τους στο Ηράκλειο, την περασμένη Πέμπτη μαθητές της Στ΄ τάξης και εκπαιδευτικοί αλληλεπιδράσαμε μέσα από τα μινωικά παιχνίδια που είχα σχεδιάσει, εγκαινιάζοντας έτσι και το νέο διαδραστικό πίνακα του Δημοτικού Σχολείου Ελούντας.

Μαρία Στρατάκη, Δασκάλα Δημοτικού Σχολείου Ελούντας: Ήταν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα! Τιμητικό(και παράτολμο θα έλεγα από μέρους μας ) να φιλοξενούμε μέσα στην τάξη 5 μέρες , 2 δασκάλες από την Φινλανδία, όπου σύμφωνα με τις διεθνείς μετρήσεις διαθέτουν το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο !Μας έδωσε την ευκαιρία σε πραγματικές εκπαιδευτικές συνθήκες να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις και πρακτικές ! Ευχαριστούμε πολύ κ.Ψαλτάκη για τη στήριξη σας και την υπέροχη εικονική -διαδραστική ξενάγηση στον Μινωικό πολιτισμό.


Μαθητές

Τζένη: Νιώθω χαρούμενη που ήρθαν οι δασκάλες από τη Φινλανδία , που διάλεξαν εμάς για να δουν το μάθημα στην Ελλάδα και είναι τιμή για εμένα . Ας μπορούσαν να μείνουν περισσότερο ….Η δασκάλα μας είναι πραγματικά πολύ καλή και έχει πολύ καλές ιδέες, πάντως εγώ θα συνεχίζω να διαβάζω όσο μπορώ και το ξέρω ότι είμαι τυχερή που έχω αυτή την κυρία και θα συνεχίζω να είμαι επιμελής όχι μόνο επειδή το θέλω εγώ αλλά και γιατί το λέει η κυρία Τζένη που γνώρισα

Μαριάννα: Όταν ήταν εδώ οι κυρίες από τη Φινλανδία περάσαμε πολύ όμορφα , κάναμε ενδιαφέροντα πράγματα και διαφορετικά !

Μαρία: Ήταν μια μοναδική εμπειρία να γνωρίζουμε τη Φινλανδία και η Φινλανδία την Ελλάδα. Ήταν πολύ ευγενικές και μας έδωσαν να δοκιμάσουμε γεύσεις από τη χώρα τους . Ήταν η καλύτερη γνωριμία στον κόσμο!

Άγγελος: Μου άρεσε πολύ αυτή η εμπειρία με τις δασκάλες από άλλη χώρα. Περάσαμε τέλεια !Στεναχωρήθηκα που έφυγαν και δε θα ξεχάσω ποτέ τις μέρες που περάσαμε μαζί τους !

Μαίρη: Μου αρέσει που οι δύο κυρίες ήταν στην τάξη μας και μας έδειξαν αξιοθέατα από τη χώρα τους και το σχολείο τους.

Μανώλης: Είμαι πολύ χαρούμενος που μας δόθηκε η ευκαιρία να μας επισκευτούν. Παίξαμε , χορέψαμε , μιλήσαμε και ήταν η καλύτερη εβδομάδα ! Μας έφεραν δώρα και μας έμαθαν λέξεις στα Φινλανδικά!

Ντάνιελ: Ήταν οι πρώτες δασκάλες από άλλη χώρα στην τάξη μας ! Μας κράτησαν συντροφιά , περάσαμε ωραία , γελάσαμε, παίξαμε και κάναμε πολλές δραστηριότητες ! θέλουμε να έρθουν ξανά .

Μικαέλα: Ήταν μεγάλη χαρά που ήρθαν η κυρία Άννα και η κυρία Ράγια ! Τις αγαπήσαμε από την πρώτη στιγμή !Μας έμαθαν διάφορα πράγματα!

Κατερίνα: Όλοι στην τάξη ήμασταν καταενθουσιασμένοι που ήρθαν και ευχαριστούμε πολύ που ήρθαν από τη Φινλανδία για εμάς !

Δήμητρα: Περάσαμε πολύ ωραία ! Μάθαμε καινούρια πράγματα, είδαν και είδαμε ότι η ζωή στις δύο χώρες είναι διαφορετική .

Κριστίλβα: Πιστεύω ότι ήταν φοβερή αυτή η εμπειρία , διότι είχαμε την ευκαιρία να δούμε πως είναι το Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα . Περάσαμε υπέροχα κι ελπίζω κι άλλα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να περάσουν μια εβδομάδα με δραστηριότητες , γέλια και χαρά όπως εμείς !

Ειρήνη: Με καταενθουσίασαν με αυτά που έμαθα! Ήταν καταπληκτικές μαζί μας .

Ρενάτο: Είμαι τόσο χαρούμενος που ήρθαν οι Φινλανδέζες δασκάλες . Ήταν συμπαθητικές και οι δύο . Κάναμε δραστηριότητες και μας έδειξαν πολλά πράγματα, χορούς και παιχνίδια από τη χώρα τους !

Γρηγόρης: Μας έδειξαν τη χώρα τους , χορέψαμε και φάγαμε φινλανδικά γλυκά !

Ανδρέας: Θεωρώ ότι η εμπειρία αυτή είναι μοναδική και αξέχαστη ! την τελευταία μέρα ήρθε και η κ.Τζένη με την οποία κάναμε μια πολύ ωραία διαδραστική ξενάγηση στην Κνωσό

Βάσω: Μιλούσαμε στα Αγγλικά και μάθαμε αριθμούς στα Φινλανδικά!!!

Σοφία: Αυτή η εμπειρία θα μου μείνει αξέχαστη!

Μαρσέλο: Η επίσκεψη αυτή ήταν καλύτερη απ ότι περιμέναμε ! Κάναμε παιχνίδια στα μαθηματικά , μας έφεραν βιβλία , πίνακες και παζλ από τη χώρα τους

Νίκος: Δεν ήθελα να φύγουν τόσο γρήγορα ! Η χώρα τους , τα έθιμα τους , τα φαγητά τους είναι καταπληκτικά ! είμαι περήφανη που τις γνώρισα! Είχαμε επίσης την ευκαιρία να διασκεδάσουμε με ένα διαδραστικό παιχνίδι και να γνωρίζουμε την κ.Τζένη.


 

Τζένη Ψαλτάκη- Προωθήτρια Ευρωπαικών Προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας: Πράγματι οι μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ελούντας μπόρεσαν να αλληλεπίδράσουν με τις Φιλανδές δασκάλες, να αναπτύξουν ενδιαφέρον για την Ιστορία του τόπου τους, αποκτώντας γνώσεις για διάφορες εποχές π.χ. τη Μινωική εποχή, να αποκωδικοποιήσουν συμβολικές παραστάσεις αναγνωρίζοντας την εξέλιξη της ζωής διαχρονικά, να αναδείξουν αξίες μέσα από μια διαπολιτισμική εκπαίδευση ανταλλαγής πληροφοριών, κάνοντας αποδεκτές τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς. Αξίζει να σταθώ στις απαντήσεις που πήρα από τους εμπλεκόμενους μαθητές της Στ' τάξης όταν τους ρώτησα να μου μιλήσουν στα αγγλικά για τα συναισθήματα που βίωσαν κατά την παραμονή των Φιλανδών στην τάξη τους. Όλα ήθελαν να ευχαριστήσουν τις Φιλανδές και τη δασκάλα τους Μαρία Στρατάκη για το διαφορετικό μάθημα που έκαναν, μάθημα που το βρήκαν πιο ενδιαφέρον, πιο βιωματικό, πιο διαδραστικό, πιο διασκεδαστικό. Από τη μεριά τους τέλος και οι συναδέλφισσες από την Φιλανδία μίλησαν για την πρωτόγνωρη εμπειρία που βίωσαν στην σχολική αίθουσα της Ελούντας, εμπειρία που θα μεταλαμπαδέψουν στην τάξη τους στην Φιλανδία και που θα οδηγήσει και σε μελλοντική υποβολή αίτησης για την δράση ΚΑ2.  

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss