ESPA

Γιώργος Κάραλης, Σπουδές Erasmus+

Ονομάζομαι Γιώργος Κάραλης, είμαι 21 ετών και σπουδάζω στο ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. στο τμήμα των Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων .

Η μεγαλύτερη επιτυχία μου ως φοιτητής ήταν η συμμετοχή μου στο Erasmus+.
Ήταν μια ευκαιρία που μου δόθηκε να ταξιδέψω σε μια άλλη χώρα, στην Τσεχία στη περιοχή της Hradec Kralove, με υποτροφία αρχικά για 6 μήνες. Έμεινα συνολικά 9 μήνες καθώς ζήτησα παράταση, η οποία και μου εγκρίθηκε.

Ήξερα από την αρχή ότι, αν φύγω από την χώρα μου, θα αναγκαζόμουν να μείνω μόνος μου, να αυτοσυντηρούμαι και να μιλάω, όχι τη μητρική μου γλώσσα αλλά τα Αγγλικά. Θα πήγαινα σε μια χώρα με διαφορετικά ήθη, έθιμα και διαφορετική ιστορία και θα έμενα σε μια μεγάλη εστία με όλους τους υπόλοιπους φοιτητές.

Μόλις έφτασα στην Τσεχία, με περίμενε ένας Έλληνας-φοιτητής που είχε συνεννοηθεί με μια καθηγήτρια μου από την Ελλάδα να με βοηθήσει σε ότι δυσκολία μπορεί να συναντούσα. Το Erasmus+ έκρυβε και εκπλήξεις! Όταν είχα ελεύθερο χρόνο, πήγαινα βόλτες, ταξίδια, πηγαίναμε για φαγητό και κάναμε πολλές δραστηριότητες για να γνωριστούμε μεταξύ μας και να περάσουμε καλά. Υπήρχαν παιδιά σχεδόν απ’ όλο τον κόσμο στην πολυώροφη πολυκατοικία που μέναμε και μπορώ να πω ότι όλοι μαζί ήμασταν σαν μια οικογένεια.

Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο ήταν εξαιρετικό με πολλούς φοιτητές και πολλά τεχνολογικά τμήματα. Το εκπαιδευτικό σύστημα εκεί ήταν πολύ καλό και κάθε καθηγητής μας έβαζε δουλειά για το σπίτι.

Τώρα που έχω γυρίσει στη χώρα μου και ξέρω τι σημαίνει Erasmus+, μπορώ να πω ότι οι μόνες δυσκολίες που συνάντησα ήταν η αυτοσυντήρηση, δηλαδή να μαγειρεύω μόνος μου ή πολλές φορές και όλοι μαζί, να καθαρίζω το σπίτι, να βάζω πλυντήρια, να πηγαίνω supermarket, όπως και το να συνηθίσω το κλίμα της Τσεχίας. Η μεγαλύτερη μου δυσκολία όμως ήταν να διαβάζω τα μαθήματά μου στα Αγγλικά.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι το πρόγραμμα Erasmus+ κάνει το φοιτητή πιο υπεύθυνο , πιο επιμελή στα μαθήματα του και τον ενώνει πιο πολύ με ανθρώπους από άλλες χώρες, μιας που τώρα μπορώ να πω ότι έχω φίλους απ’ όλη τη γη και μου αρέσει πολύ αυτό.

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss