ESPA

Μαρία Καρυπίδου, Σπουδές Erasmus+

Oνομάζομαι Μαρία Καρυπίδου και είμαι απόφοιτη του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το καλοκαίρι του 2014 είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στο πρόγραμμα Erasmus – Placement. Η πρακτική μου άσκηση πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου του Reading, στην Αγγλία.

Πιο συγκεκριμένα, συνεργάστηκα με την ερευνητική ομάδα TAMSAT (Tropical Applications of Meteorology using SATellite data and ground-based observations), η οποία δραστηριοποιείται στην εκτίμηση της βροχόπτωσης για την περιοχή της Αφρικής, με χρήση δορυφορικών εικόνων του δορυφόρου Meteosat. To θέμα πάνω στο οποίο εργάστηκα είχε τίτλο “Defining Zones of Homogeneous Precipitation over Africa for the Calibration of the TAMSAT Rainfall Algorithm.” και αφορούσε τον επανορισμό των ζωνών βαθμονόμησης του αλγορίθμου εκτίμησης της βροχόπτωσης για την Αφρική.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου άσκησης, η ομάδα TAMSAT διοργάνωσε το TAMSAT Development Workshop, όπου μελετήθηκαν μεθοδολογίες οι οποίες αφορούν τη συνένωση (merging) των επίγειων παρατηρήσεων σε βροχομετρικούς σταθμούς και των δορυφορικών εκτιμήσεων, με σκοπό τη βελτίωση του αλγορίθμου. Στο workshop συμμετείχαν φοιτητές Μετεωρολογίας και μέλη Μετεωρολογικών Υπηρεσιών από την Γκάνα και τη Ζάμπια.

Το Erasmus-Placement ήταν μια εξαιρετική εμπειρία, καθώς μου παρείχε την ευκαιρία να βρεθώ σε ένα περιβάλλον όπου πραγματοποιείται έρευνα υψηλού επιπέδου στο πεδίο της Μετεωρολογίας και της Κλιματολογίας. Επίσης, είχα την ευκαιρία να εμβαθύνω τις γνώσεις μου σχετικά με ζητήματα της Χωρικής Στατιστικής, της Κλιματολογίας και της Δορυφορικής Μετεωρολογίας.

Πλέον, συνεχίζω τις σπουδές μου πάνω στο ίδιο αντικείμενο, στον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., παρακολουθώντας το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών: “Μετεωρολογία, Κλιματολογία και Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον”.

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss