ESPA

Ιωάννης Τσαμεσίδης, Erasmus+ Σπουδές και Πρακτική Άσκηση

Ονομάζομαι Τσαμεσίδης Ιωάννης και θα σας διηγηθώ σύντομα την Ιστορία μου πώς από τελειόφοιτος του τμήματος Ιατρικών εργαστηριών του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης έγινα διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου της Βερόνα με θέμα την Βιομοριακή Ιατρική. Η ιστορία ξεκινάει και τελειώνει με μια λέξη: ERASMUS!

Το πάθος μου για την Έρευνα και η πίστη μου ότι ο Θεός ότι θα βοηθήσει, με  οδήγησε να αναζητήσω μια εναλλακτική πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, όχι σε νοσοκομείο αλλά σε ερευνητικό εργαστήριο. Έτσι, για πρώτη φορά όπως πληροφορήθηκα, κάποιος από το τμήμα μου είχε την ευκαιρία και η πρώτη πρακτική στο εξωτερικό έγινε πραγματικότητα. Ύστερα από τουλάχιστον 150 email σε διάφορα πανεπιστήμια και όχι μόνο, έγινα δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Σάσσαρι, στην Ιατρική στο τμήμα Φαρμακολογίας, με θεματική ενότητα τους αισθητήρες και τους βιοαισθητήρες, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Erasmus placement (2013). Στη συνέχεια επέλεξα με την υπεύθυνη καθηγήτρια μου Ε. Λυμπεράκη να ασχοληθώ για την πτυχιακή μου με το Οξειδωτικό στρες σε ασθενείς με θαλασσαιμία, σύγκριση Σαρδηνίας- Κ. Μακεδονίας.

ERASMUS και πάλι, ένα ακόμα φιλί της ζωής και μια συνεργασία για την εκπόνηση της πτυχιακής μου, η οποία έγινε ύστερα από βιβλιογραφική έρευνα (PubMed, Scopus, googlescholar) και εύρεση Καθηγήτριας στο ίδιο πανεπιστήμιο στο τμήμα Βιοιατρικών επιστημών της Dr. Antonella Pantaleo η οποία είχε πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις σχετικές με την πτυχιακή μου. Το μισό μέρος της πτυχιακής μου εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σάσσαρι και το άλλο μισό στο ΑΤΕΙΘ. Για άλλη μια φορά το ERASMUS στάθηκε δίπλα μου και δούλεψα με ένα αληθινό ερευνητικό group με παγκόσμιες συνεργασίες, οι οποίοι με δέχτηκαν στην ομάδα τους και με δίδαξαν όλες τις τεχνικές τους. Ένιωσα για πρώτη φορά ότι θα τα καταφέρω, ότι δεν είναι τυχαίο ούτε η πτυχιακή μου ούτε η έρευνα που κάνουν.

Πτυχιούχος πλέον και το τελευταίο μου ERASMUS είναι γεγονός, η τελευταία μου ευκαιρία ή μήπως ένα τέλος σήμαινε μια νέα αρχή; Πειράματα, έρευνα, πληθώρα αποτελεσμάτων, νέες τεχνικές (Preparation of ghost, SDS-page, extraction of DNA in filter paper, western blotting)  συνεργασία με φοιτητές από το Βιετνάμ και πλέον το μόνο που σκέφτομαι είναι πώς θα παραμείνω. Το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα χάρη στο ERASMUS όπου λόγω της χρηματοδότησης που λάμβανα κάλυπτα τις ανάγκες μου! Έτσι μου άνοιξε η πόρτα αυτή, χάρη στην ιδιότητα μου ως Erasmus student (φοιτητής Erasmus).

Τελικά ένα τέλος είναι πράγματι μια νέα αρχή, αφού αμέσως μετά το τέλος του ERASMUS, μου έκαναν πρόταση να παραμείνω στο ερευνητικό group πλέον με νέα ιδιότητα ως PHD student (διδακτορικός φοιτητής),  ύστερα από εξετάσεις που πέρασα στο Πανεπιστήμιο της Βερόνα. Πλήρη επιτυχία και εισαγωγή στο Doctoral School in University of Verona, Biomolecular Medicine, (Βιομοριακής Ιατρικής) και κάθε εμπόδιο βγήκε σε καλό!

Υπεύθυνοι μου, ο Prof. Francesco Turrini, μαζί με την μέντορα μου Dr. Antonella Pantaleo. Πλέον είμαι δευτεροετής διδακτορικός φοιτητής, κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα και στα 24 μου, δουλειά μου είναι η έρευνα και το Project μου In vitro combination activity of SYK inhibitors with Artemisin in derivatives in P. falciparum

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss