ESPA

Συμμετοχή του ΙΚΥ/ΕΜΣ σε Εκπαιδευτική Ημερίδα με θέμα: «Όταν ο Πολιτισμός συνταξιδεύει με το Σχολείο» στην Κουλούρα Ημαθίας

Σε εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα: «Όταν ο Πολιτισμός συνταξιδεύει με το Σχολείο» συμμετείχε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών στις 11 Απριλίου 2019 στην Κουλούρα Ημαθίας. Η ημερίδα αποτέλεσε μέρος των δράσεων που διοργανώνονται από το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, το 3ο ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας και την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας, στο πλαίσιο υλοποίησης Στρατηγικής Σύμπραξης του ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Money Matters”.
Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στον χώρο της Αντωνιάδειου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας και περιλάμβαναν την οργάνωση και πραγματοποίηση Περιοδικής Φωτογραφικής Έκθεσης με τίτλο «Το Ελληνικό Χαρτονόμισμα-Ιστορικές μαρτυρίες / Το Νόμισμα στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο», καθώς και τη διοργάνωση δύο παράλληλων εκδηλώσεων στις 10 και 11 Απριλίου 2019 αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, στις 10 Απριλίου η Δρ. Δήμητρα Τσαγκάρη, Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, παρουσίασε σε πολυπληθές κοινό διάλεξη με θέμα τη «Συναρπαστική Ιστορία του Νομίσματος. Ένα ιστορικό χρονολόγιο».
Στις 11 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα: «Όταν ο Πολιτισμός συνταξιδεύει με το Σχολείο». Την ημερίδα χαιρέτισαν η Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ “Money Matters”, κ. Zuzana Peternay, Διευθύντρια του ιστορικού σχολείου Pazmany Peter Gimnazium της Σλοβακίας και η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου του 3ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κατερίνα Παπαγεωργίου. Επίσης, ο Οργανωτικός Συντονιστής του ΠΕΚΕΣ, κ. Νικόλαος Γραίκος, έκανε μια εισαγωγή με θέμα τη Μουσειακή Εκπαίδευση και την οργάνωση μαθητικών δράσεων Μουσειακής Αγωγής.
Βασικοί εισηγητές της Ημερίδας ήταν η Δρ. Δήμητρα Τσαγκάρη, Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, ο κ. Δημήτριος Κατσαβός, Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, και η κ. Ελίνα Μαυρογιώργου, στέλεχος του Τομέα Προβολής και Αξιοποίησης Αποτελεσμάτων της Εθνικής Μονάδας Erasmus+ του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.
Η εισήγηση της  Δρ. Δ. Τσαγκάρη αφορούσε το θέμα : “Nόμος-Νομίζω-Νόμισμα. Η μουσειοβαλίτσα της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank”. Ο κ. Δ. Κατσαβός στην ομιλία του με θέμα «Η μουσειοβαλίτσα πάει … Έκθεση» αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της μουσειοβαλίτσας, στο πλαίσιο του σχεδίου Erasmus+ “Money Matters” στο οποίο συμμετέχει το σχολείο.
Η κ. Ελίνα Μαυρογιώργου, στην εισήγησή της με θέμα: «Erasmus+: Ευκαιρίες και προκλήσεις για τη σχολική εκπαίδευση», αναφέρθηκε στα οφέλη της συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, το σχολείο, και την τοπική κοινότητα. Μίλησε επίσης για τον θετικό αντίκτυπο που έχει το Πρόγραμμα αναφορικά με την εξωστρέφεια του σχολείου προς την κοινωνία, μέσω της υιοθέτησης καινοτόμων διαδικασιών και εκπαιδευτικών πρακτικών. Επιπλέον, εξήρε την αλλαγή κουλτούρας που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη συμμετοχή των σχολείων στο Erasmus+. Παράλληλα, η κ. Μαυρογιώργου τόνισε τους παράγοντες επιτυχίας για τα σχέδια Erasmus+ ενώ σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης με τους εκπαιδευτικούς που κατέχουν την τεχνογνωσία ως συμμετέχοντες ή συντονιστές σχεδίων, καθώς και τη σημασία της δικτύωσης μεταξύ των συμμετεχόντων σχολείων, αλλά και των όμορων σ’ αυτά.

 iky-facebooktwitter icongplusnk.jpgiky-youtubelinkediniky.pnginstagram-iky.pngiky rss